Can çekişen meslek

Van'da, yaklaşık yarım asırdır kalaycılık yapan 69 yaşındaki Halis Yıldız, hem unutulmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmanın hem de geçimini sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Haberler 23.10.2017 - 08:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda, yaklak yarm asrdr kalayclk yapan 69 yandaki Halis Yldz, hem unutulmaya yüz tutmu mesleini yaatmann hem de geçimini salamann gururunu yayor.

Kentin Erci ilçe merkezindeki dükkannda kalayclk ve sac soba yapan 8 çocuk babas Halis Yldz (69) yaklak yarm asrdr mesleini severek icra ediyor.

Özellikle unutulmaya yüz tutmu kalayclk mesleini gelecek kuaklara aktarmaya çalan Yldz, hem mesleini yaatyor hem de geçimini salyor.

Halis Yldz, mesleinin rabet görmemesi nedeniyle son yllarda yok olmayla kar karya kaldn söyledi.

Maa, sigorta ve yemek ücreti verilmesine ramen isiz olduklarn söyleyen gençlerin kalayclkta 1-2 hafta çalp ii brakmasndan yaknan Yldz, sözlerini öyle sürdürdü:

Gençler ne yazk ki internet kafe, okey salonlarnda oturuyor. Biz de verilen siparileri yetitirebilmek için sürekli çrak aryoruz. Ama gelen çraklar bir-iki hafta sonra brakp gidiyor. Ya okula devam edip adam olup çksnlar ya da gelip bir meslek sahibi olsunlar. Öyle bo bo dolaarak bir ey elde edemezler. Sanatkar olup insanlar yaptklar ilerle mutlu etsinler. Okula gidip öretmen veya önemli bir yere gelsinler istiyorum.

Yldz, dükkannda çalacak çrak aradn belirterek çocuklarn okula göndermeyen ailelerin çocuklarn inaat gibi tehlikeli ve gelecek salamayan alanlara göndermemelerini, yerine okula ya da sanatkar olabilecekleri ilere yönlendirmelerini istedi.

- Bu i neeli ve zevkli

Kalayclk yapt i yeri sayesinde kardeleriyle 12 çocuk okutup iyi mesleklere sahip olmalarn saladklarn aktaran Yldz, öyle konutu:

Kalayclk sayesinde okuttuumuz 12 çocuumuz imdi güzel ilerde görev yapyor, öretmen, mühendis, noter, hastanede, salk alannda çalyor. Hepsini bu dükkan sayesinde meslek sahibi yapabildik. Sabah erken saatte i yerini açp, akama kadar iimizi severek yaptk. Ben hiç yorulmuyorum, kendime de iyi bakyorum. Sabah namazn kldktan sonra biraz dinleniyorum. Ardndan gelip dükkanm açyorum.

Yldz, iini sevdiini ve unutulmamas gerektiini ifade ederek, El emeimle i yaptm için kalaycl zevkle yapyorum. Bence hiçbir i bu kadar zevkli deil. Bir çekiçle yaptn iten az da olsa aldn para çok anlaml geliyor. Sanki 2 lira deil de 200 lira alm gibi hissediyorsun. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git