Çanakkale ruhu taze!

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıl Dönümü dolayısıyla Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt, Bingöl ve Batman'da tören yapıldı.

Haberler 19.03.2018 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Hava ehitliinde anta çelenk konulmasyla balayan törende, sayg duruu ve sayg at yapld, stiklal Mar okundu. Törende bir subay tarafndan günün anlam ve önemini belirten bir konuma yapld. Gaffar Okkan Anadolu Lisesi Örencisi Atakan Samet ahin ve Ziya Gökalp Anadolu Lisesi örencisi Beyza Nur Bilgi tarafndan okunan iirlerin ardndan Vali Hasan Basri Güzelolu yapt konumada, vatan uruna gözünü krmadan canlarn feda eden aziz ehitleri minnet ve ükranla anmann onurunu yaadklarn söyledi.

ASKER DEHANIN ZAFERDR

Türk askerinin çanakkaleye savamak için deil adeta ölmek için gittiini ifade eden Güzelolu, öyle konutu: Gazi Mustafa Kemal Atatürkün, vatan ve milletinin bamszl uruna canlarn feda eden binlerce ehidimizin ve gazilerimizin yan sra onlarn yannda tpk bugün olduu gibi omuz omuza mücadele eden ninelerimizin, annelerimizin, babalarmzn ve tüm milletimizin topyekun vatan ve millet sevgisinin, birlik ve beraberlik ruhunun, inancn, azmin, askeri taktik ve dehann zaferidir. Tören kapsamnda ehitlerin kabirlerine karanfil brakld ve dualar okundu.

DERECEYE GREN ÖRENCLER

Cahit Stk Taranc Kültür ve Sanat Merkezindeki törende Türkiye Harp Malulü Gaziler, ehit, Dul ve Yetimleri Dernei Diyarbakr ube Bakan Reit Can konuma yapt.

çanakkale Zaferinin yl dönümü dolaysyla düzenlenen resim, iir ve kompozisyon yarmalarnda dereceye giren örencilere Vali Güzelolu, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal ve 7. Kolordu Komutan Tümgeneral Sinan Yayla tarafndan ödülleri verildi.

çanakkale Zaferi konulu sunumun ardndan ehit Namk Tümer Ortaokulu Örencileri tarafndan hazrlanan çanakkale Oratoryosu sahnelendi. Güzel Sanatlar Lisesi örencilerinden oluan koro türküler seslendirildi. Törene, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Vekili Cumali Atilla, askeri ve mülki erkan, ehit yaknlar, gaziler ile örenciler de katld.

MARDNDEK çELENK SUNUMU

Mardin Garnizon ehitliindeki törende, Mardin ehit ve Gazi Aileleri Yardmlama Dayanma ve nsan Haklar Dernei Bakan Velit Alptekin, ehitlik Antna çelenk koydu.

Sayg duruu ve sayg at yaplmasnn ardndan stiklal Mar okundu. Vali Mustafa Yaman eref defterini imzalad ve ehit mezarlarna karanfil brakld.

Atatürk Kültür Merkezinde devam eden programda Vali Yaman, 70. Mekanize Piyade Tugay Komutan Tugeneral Altan Er, lJandarma Komutan Tugeneral Yusuf Kenan Topçu, Mardin Cumhuriyet Basavcs Tolgahan Öztoprak, l Emniyet Müdürü Hasan Onar, resim sergisini gezdi.

Daha sonra öretmenler, örenciler ve askerler günün anlam ve önemini anlatan yaz ve iirler okudu, Hac Suphiye Bölünmez Ortaokulu örencileri tarafndan çanakkale Zaferinin anlatld tiyatro oyunu sahnelendi, türküler seslendirildi.

SRTTE ASKER BULUMA

Siirtteki ilk tören Garnizon Komutanl ehitliinde ehitler Antna çelenk konulmas, sayg duruunda bulunulmas ve stiklal Marnn okunmasyla balad.

Vali Ali Fuat Atik yapt konumada, çanakkale Zaferinin uruna çok ar bedel ödenerek yüz binlerce ehit ve gazinin kanyla kazanlm bir destan olduunu söyledi.

Türk milletinin bu destan tarihe altn harflerle yazdn belirten Atik, Bu destans zaferin temelinde güçlü bir inanç, büyük bir vatan ak ve özgürlük tutkusu vardr. çanakkale Zaferi, kahraman askerlerimizin, cihan hayrete düüren bir iman ve kahramanlk abidesidir. dedi.

Milletin kendi ehitlerine gösterdii özeni ve ilgiyi, bu savata ölen yabanc askerlere de gösterdiine dikkati çeken Atik, öyle konutu:

nsanln yere düen onurunu da ayaa kaldrmtr. Aziz ehitlerimizin kanlaryla suladklar kutsal vatan topraklar üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet payidar kalacak, al bayramz sonsuza dek dalgalanacaktr.

AFRN EHTLER UNUTULMAD

Türk Silahl Kuvvetlerinin (TSK) Afrinde yürüttüü Zeytin Dal Harekatnda ehit olan Siirt 3. Tugay Komutanl personelinden Piyade Uzman çavu ükrü Ünlü ve Binba Mithat Duncann öz geçmilerinin okunmasnn ardndan sayg at yapld.

Buradaki tören, okunan dualarn ardndan ehit mezarlarna karanfil braklmasyla sona erdi.

Selami Deer Anadolu Lisesi örencileri çanakkale ve ehitlik temal tiyatro gösterisi sundu. çanakkale Zaferi dolaysyla düzenlenen etkinliklerde dereceye giren örencilere ödüllerinin verildii tören, AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt 3. Komando Tugay Komutan Vekili Albay Ouzhan Pehlivan, Belediye Bakan Vekili Ceyhun Dilad Takn, Cumhuriyet Basavcs brahim Cansever de katld.

BATMANDAN VERLEN MESAJ

Batman Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte konuan Vali Ahmet Deniz, Türk milletinin hiçbir zaman esareti kabul etmediini belirtti.

Yurdun dört bir yanndan ehitlerin yatt çanakkalede milletin bir bütün olarak hiçbir zaman birliinden, beraberliinden taviz vermediini vurgulayan Deniz, 15 Temmuzda bu milletin ne kadar asil bir millet olduunu bütün dünya bir daha gördü. 15 Temmuzda ehitlerimiz ve gazilerimiz ölümü korkutarak, ölümü ürküterek hainlere gerekli cevab verdi. Bugün Afrinde de slamn bayraktarln yapan bu milletin kahramanlar, hainlere gerekli dersi veriyor. dedi.

Program ödül töreniyle sona erdi.

IRNAK VE BNGÖLDEK TÖREN

rnak Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen törende günün anlam ve önemini belirten konumalarn ardndan, yarmalarda dereceye giren örencilere ödülleri verildi.

Programa Vali Mehmet Aktan yan sra Vali Yardmcs Sercan Gökdemir, Belediye Bakan Vekili Turan Bedirhanolu, Cumhuriyet Basavcs Mehmet Patlak, l Jandarma Komutan Albay Seçuk da katld.

Bingöldeki tören Hükümet Kona önündeki Atatürk Antna çelenk braklmas, sayg duruunda bulunulmas ve stiklal Marnn okunmasyla balad.

Bingöl ehir Mezarlnda devam eden törende, ehitler için sayg at yapld, ehitlerin kabirlerine Bingöl Valisi Ali Mant, 49. Komando Tugay Komutan Tugeneral Ersin Altay ve Belediye Bakan Yücel Barakazi karanfil koydu, dua etti.

Vali Mant, Zeytin Dal Harekatna deinerek, Bugün tekrar vatan, din, millet ve bayrak için Afrinde çarpan askerlerimize güç kuvvet diliyoruz. ehit olan askerlerimize Allah rahmet eylesin. Rabbim, ülkemizi, her türlü felaketlerden korusun, milletimize güç ve kudret versin. dedi.

Program, Bingöl ehit Aileleri, Gazileri ve nsan Haklar Derneine yaplan ziyaretle sona erdi.

Ana Sayfaya Git