Canlı organ bağışı!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Murat Dayangaç, "Türkiye'de organ nakli ve bağışının çok önemli bir başarı haline geldiğini yavaş yavaş görmeye başladık. Organ bağışı konusunda geçtiğimiz yıllara göre epey yol katettik." dedi.

Haberler 18.11.2019 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Gastroenteroloji Dernei Diyarbakr ubesince bir otelde düzenlenen Organ Naklinde Karar Vakti toplantsnda, uzmanlarca Canl Vericili Karacier Naklinde Hasta Seçim Kriterleri ve Karacier Naklinde Faktörler konularnda sunumlar yapld.

Toplantda konuma yapan Prof. Dr. Dayangaç, karacier nakli konusunda uzmanlatn ve 15 yldr organ nakliyle ilgili çalmalar yürüttüünü söyledi.

- 27 bin kii organ ba bekliyor

Organ ba konusunda oranlarn yükseldiini aktaran Dayangaç, Türkiyede hala 27 bin kiinin ba beklediini bildirdi.

Beyin ölümü tans konusunda büyük ilerleme kaydettiklerini belirten Murat Dayangaç, unlar kaydetti:

Beyin ölümü tans alan insanlarn yaknlarndan yeteri kadar ba salayamadk. Bu oran yllardr hala yüzde 20de. Beyin ölümü gerçekleen 5 kiiden sadece 1i organlarn balamay kabul ediyor. Bu durum organ naklinde elde ettiimiz baary biraz küçültüyor. Dünyada en fazla canl vericili böbrek nakli yaplan ülkeyiz. Karacier naklinde ise 2nci ülkeyiz. Asl marifet ölmü kiilerin organlarn kullanmak. çünkü onlar boa gidiyor. Türkiyede organ nakli ve bann çok önemli bir baar haline geldiini yava yava görmeye baladk. Organ ba konusunda geçtiimiz yllara göre epey yol katettik.

Dayangaç, Türkiyede bölgeler aras organ ba konusunda Marmarann Avrupann ötesinde olduunu, Dou Anadolu Bölgesinde ise bu orann yüzde 1 olduunu ifade etti.

- Yaklak 30 yl sonra hepatit B nedeniyle nakil yapmyor olacaz

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak da karacier naklini gerekli klan baz hastalklar olduuna iaret etti.

Yaprak, bunda Türkiyede en fazla görülenin Hepatit B hastal olduunu dile getirerek, Hepatit Bnin en fazla olduu yer Güneydou Anadolu Bölgesi. Yaklak 30 yl sonra Hepatit B nedeniyle nakil yapmyor olacaz. Günümüzde hala en çok nakil yaptmz Hepatit Bli hastalardr. diye konutu.

Herkesin bir salk kuruluuna bavurarak Hepatit B ile vücudun tanp tanmadna baktrmas gerektiini aktaran Onur Yaprak, bu hastala bir bakl yoksa kiinin mutlaka a olmas gerektiini belirtti.

Prof. Dr. Yaprak, Basit 3 doz ayla korunulan bir hastalk. Bundan dolay oluan siroz, karacierde gelien kanserlerden sadece basit test ve ayla kurtulmu oluyorsunuz. ifadelerini kulland.

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalndan Prof. Dr. Kendal Yalçn da bölgede siroz, karacier yetmezlii ve karacier kanserine bal erken ölümlerin skça görüldüünü bildirdi.

Ülkede organ ba konusunda alnmas gereken mesafeler olduuna dikkati çeken Yalçn, bu konuda çeitli proje ve planlamalarn yapldn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git