Çarşafla firar ettiler

6 kişinin firar etmesine ilişkin 15 gardiyan ve 7 asker hakkında toplam 40 yıldan 92 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın iddianamesinde, örgüt üyesi firarilerin olumsuz hava koşullarını değerlendirerek, çarşaf yardımıyla firar ettiği belirtildi.

Haberler 05.03.2017 - 12:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde PKKdan hükümlü 6 kiinin firar etmesine ilikin 15 gardiyan ve 7 asker hakknda toplam 40 yldan 92 yla kadar hapis istemiyle dava açld. ddianamede, örgüt üyesi firarilerin olumsuz hava koullarn deerlendirerek, çaraf yardmyla firar ettii belirtildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, hükümlü ve tutuklu 6 PKK örgütü üyesi 5 Mart 2016 tarihinde Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza nfaz Kurumundan firar etmesi olayyla ilgili 2si tutuklu 15 gardiyan ile 7 asker hakknda yürüttüü soruturmay tamamlayarak iddianame hazrlad. Kamuoyunda büyük yank uyandran firari tutuklular arasnda 25 Eylül 2015 tarihinde Bingöl M Tipi Kapal Cezaevinden tünel kazarak kaçan ancak ardndan balatlan askeri operasyonda yakalanan örgüt üyeleri de bulunuyordu.

KANDLDE OLDUKLARINI BASINDAN ÖRENM

Hazrlanan iddianamede firar olayyla ilgili detayl bilgilere yer verildi. 6 Mart 2016 günü sabah saat 08.30da Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumu H Blok nöbetçilerinin telefonla cezaevindeki kontrol ksmn arayarak cezaevindeki firar bildirmesi üzerine olaydan haberdar olunduu anlatld iddianamade Savc, gerekli güvenlik önlemi alndktan sonra cezaevinde arama yapldn bildirdi. Savc incelemelerde H1/2 odasnda örgüt üyelii suçundan tutuklu Ramazan Aslan ile arlatrlm müebbet hapis ve 40 yl 8 ay hapis cezalarndan hükümlü Devrim Kavak ve iki kez arlatrlm müebbet hapis ve 136 yl 11 ay hapis cezalarndan hükümlü Osman Klçn firar ettiini anlaldn kaydetti.

Savc iddianamesinde, H2/1 nolu odada yaplan aramada odada kalan arlatrlm müebbet hapis ve 26 yl 2 ay hapis cezalarndan hükümlü Ula Arslan, arlatrlm müebbet hapis ve 14 yl 6 ay hapis cezalarna hükümlü Beir Arçagök, arlatrlm müebbet hapis ve 32 yl 6 ay hapis cezalarna hükümlü Diyar Kaydunun odalarnda bulunmadklar ve firar ettiklerini anlaldn ifade etti. Savc, bugüne kadar yaplan tüm aramalara ramen bulunamayan 6 firari örgüt üyesinden 4üyle ilgili olarak basnda çkan haberlere göre örgütün Kandildeki kampnda olduklarnn ortaya çktn belirtti. Savc, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn firari hükümlü ve tutuklu 6 kii hakknda ayr ayr soruturma yürütülerek, haklarnda görevli ve yetkili mahkemelerde kamu davas açtn anmsatt.

çARAF KULLANARAK FRAR ETMLER

Savc, örgütlü suçlardan yarglanan kiilerin tutulduu bir cezaevinde 6 örgüt üyesi tutuklu ve hükümlünün nasl firar ettikleri, kastl olarak ya da görevlerinin gereklerine aykr hareket etmek suretiyle birilerinden yardm alp almadklarnn tespitine yönelik soruturma balatldn hatrlatt. Yaplan inceleme ve aratrmalar sonucunda cezaevinden firarn nasl gerçekletiini iddianamede öyle ifade etti;

Firar olaynn 05.03.2016 günü 18.00-20.00 saatleri arasnda gerçekletii, firari tutuklu ve hükümlülerin akam saymndan sonra kilitlenmesi gereken havalandrma avlusuna açlan oda kaplarnn kilitlenmemesini frsat bilerek havalandrma avlusuna çkp kaç planlarn yaptklar, önceden çaraflardan hazrladklar ipleri dikenli tellerin bal olduu demirlere takmak suretiyle avlu duvarna trmandklar, daha sonra duvardan aaya inerek 25 metre uzaklkta bulunan duyarl tel engeline kadar sürünerek gittikleri, burada bir süre uraarak duyarl telin bal olduu fens telini, kim tarafndan kurum içerisine sokulduu tespit edilemeyen kesici bir alet yardm ile alt tarafndan bir insan geçebilecek kadar kestikleri

ASKERN NÖBET KULÜBESNDEN FRAR

Bu esnada duyarl telin alarm vermesi gerekirken her naslsa vermedii veyahut gergin olmas gereken tellerin zamanla esnemesi nedeniyle rüzgrl havalarda sürekli alarm vermesinden mütevellit görevli personelin çalan alarm hava artlarna balayarak duyarsz kaldklar, firarilerin bu ekilde duyarl tel engelini de bertaraf ettikten sonra yine sürünerek 25 metre ilerideki ihata duvarna bitiik ekilde ina edilmi 3 no.lu nöbet kulesine ulatklar, kulede nöbet tutmas gereken Jandarma personelinin yerinde olmamas, kaç istikametindeki ihata duvarnn ortasna konumlandrlm bu kulenin sanda ve solunda bulunan 2 ve 4 no.lu kulelerdeki nöbetçi jandarma personellerinin ve kurumun kamera odasndaki infaz koruma personellerinin de kendilerini fark etmemelerinden istifadeyle birbirlerinden destek alarak içlerinden birini 3 no.lu kuleye çkardklar, daha sonra o kiinin kule kapsn içeriden açarak dierlerini de içeriye ald, önceden hazrladklar çaraftan yaplma ipleri kullanarak son engel durumundaki ihata duvarn da atktan sonra firar eylemlerini tamamladklar, olay sonras yaplan olay yeri incelemesi, alnan üpheli ve tank beyanlar ile izlenen kamera görüntülerinden anlalmtr.

KMSE ODALARIN KAPISINI AçMAYA GTMED

Olay için Bu ekilde cereyan eden firar olaynn, firarilerin kusursuz plan yapmas ve anslarnn yaver gitmesiyle izah edilemeyecei açktr ifadesini kullanan savc, bu nedenle olayla ilgili yürütülen soruturmann sonucunda üphelilerin firar olaynn meydana gelmesinde kastl veya kusurlu davranlarnn olduu kanaatine varld ifade edildi. Savc, firar olayyla ilgili haklarnda kuvvetli suç üphesi ve somut delil bulunduu iddia ettii üpheli infaz koruma memurlar C.D ve R D. ve Mahmut Uzunkayann 10 Mart 2016da tutuklandn hatrlatt.

Elaz E Tipi Cezaevinde tutuklu olan Mahmut Uzunkayann 21 Haziran 2016da intihar ederek yaamn son verdii için hakknda ek kovuturmaya yer olmadna dair karar verildiini kaydetti. Savc, güvenlik kameras kayt izleme tutanana göre Uzunkayann 5 Mart günü saat 17. 52 ile 17.59 zaman dilimi arasnda H1 ksm ve H2 ksm havalandrma avlusu kaplarn kapatmak üzere tek bana odalara girdii, odalarda güvenlik kameras olmadndan kaplarn kapatlp kapatlmadnn tespit edilemedii kaydetti. Savc, Uzunkayann cezaevindeki dier odalarn da ayn saat itibariyle kaplarnn açlmas gerekirken, adeta firar olayndan bilgileri varmçasna hiçbir personelin firar olaynn yaand H1/2 ve H2/1 nolu odalarn kapsn açmaya gitmediini savundu.

Savc, tutuklu infaz koruma memurlar C.D. ve R.Dnin firar olaynn yaand H blokta saat 17.00dan 6 Mart sabah saat 08.00e kadar nöbetçi olduunu belirtti. Savc, sabah saymnn alnd saat itibariyle bu odalardan üçer kii firar etmi olmasna ramen üphelilerin firarn olduu odalarn sabah kapsn açmadn, tutuklu ve hükümlüleri görmeden saym yaptn, mevcudun tam olduuna dair tutanak düzenlendiklerini savundu.

FRARIN ORTAYA çIKMASI GEçKTRLD

Firarn olduu H2 ksmdaki vardiyay devralan üpheli infaz koruma memurlar S.Y., K.B. .A. ve A.Bnin 6 Mart günü yaplan sabah saymna katlmadan, cezaevindeki mevcudu tam gösteren saym tutanaklarn imzalamalar nedeniyle görevlerini ihmal ettiini ileri süren savc, bu ihmal sonucunda firar olaynn daha erken fark edilmesi ve sonuçlarnn snrlandrlmas olanann ortadan kalkt tespitinde bulundu.

UYAM ÜZERNDEN ONAYLAMA YAPILMI

Savc, infaz ve koruma ba memurlar M.S. B. ve M.Gnin olay gecesi duyarl tellerin alarm sesini duyduu fakat havann rüzgrl olmasna baladklarn, saym alan infaz ve koruma memurlar üzerinde denetim ve gözetim görevini gereini yerine getirmedikleri, cezaevi mevcudunu tam gösteren saym tutanaklarn imzaladklar için kusurlu olduunu belirtti. Savc, olay günü kamera kontrol biriminde görevli infaz ve koruma memurlar A.E., P.D., ve E.Ann gerekli dikkat ve özeni göstermeleri durumunda firarn önlenmesinin mümkün olacan öne sürdü. Olay günü nöbetçi olan cezaevi 2. Müdürü C.Ynin cezaevi mevcudu tam gösteren saym tutanaklarn UYAP sistemi üzerinden onaylad ve bu suretle üzerlerine atl suçlar ilediini savundu.

Baz üphelilerin alnan HTS analiz raporuna göre üpheli telefon konumalar yaptnn anlaldn savunan Savc, soruturmann sürüncemede kalmamas için ad geçen kiiler hakknda ayr soruturma açldn belirtti. Savc, infaz koruma memurlarnn alnan savunmalarnda üzerlerine atl suçlamalar kabul etmediini, olayda ihmallerinin olmadn yönelik beyanda bulunduklarn kaydetti.

METOROLOJ O GÜNÜN HAVA TAHMNN YANLI YAPMI

Yaplan soruturmada, Diyarbakr D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapal Ceza nfaz Kurumunun d güvenliinden sorumlu jandarma personelinin de firar olaynn meydana gelmesinde kusurlu olduunun saptandn ifade eden savc, Diyarbakr Valiliince yaptrlan ön incelemenin ardndan 25.04.2016 tarih ve 2016/26 sayl kararla olay ihmali ve sorumluluu bulunan 3ü rütbeli 7 asker hakknda soruturma izni verdiini hatrlatt.

Nöbet çizelgesine göre, firarn yaand saatlerde er .Dnin 3 nolu kulenin nöbetçisi olduu belirten savc, üpheli er .Dnin ifadesinde, olay günü saat 17.45 sralarnda nöbetçi Astsubay tarafndan nöbete çkacaklarn yoklamasnn alnmasn müteakip ba ard için kimseye haber vermeden koua gidip uzandn bu srada uyuya kald için nöbetini tutamadn beyan ettii, firar olaynn da bu üphelinin nöbetini tutmad 3 nolu kuleye trmanlmak ve sonradan kaps açlmak suretiyle gerçekletirildiini kaydetti.

FRAR GÜNÜNDEK HACVA KOULLARI

Meteoroloji Bölge Müdürlüünden alnan ve ehir merkezi ölçümünü gösteren yazda, firarn yaand gün havann açk olduunun belirtildiini, ancak alnan beyanlar ve kamera görüntülerinde cezaevi civarnda yal ve rüzgarl bir havann hakim olduu anlaldn kaydetti. Savc, firarn yaand saatte nöbetçi olan üpheli askerlerin bulunduklar bölgenin, kurumun ve görevin gerektirdii dikkat ve özeni göstermemek eklinde kusurlu olduklarn ifade etti.

Savc, olay günü cezaevinde görevli rütbeliler F.P., U.D. ve H.Dnin bir tutuklu ve 5 hükümlünün firar etmesinde ceza infaz kurumu personeli ile birlikte sorumlu olduklar, üpheli-tank beyanlar, uzmanlk raporlar, kamera görüntüleri ve tüm soruturma dosyas kapsamnda anlaldn belirtti. Rütbelilerinin olayla ilgili alnan savunmalarnda firar olaynda ihmal ya da kusurlarnn olmadn beyan ettiini söyledi. Savc, D.S. ile cezaevinde yaamna son veren gardiyan Mahmut Uzunkaya hakknda görevi kötüye kullanma, örgüte üye olma ve örgüt propagandas yapmak ve hükümlünün kaçmas suçundan kovuturmaya yer olmadna dair ek karar aldn belirtti.

2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Görevi kötüye kullanmak iddiasyla suçlanan 14 kii için 6 aydan 2 yla kadar, Dikkat veya özen yükümlülüüne aykr davranma sonucu kaçmaya neden olmak ile suçlanan 6 üpheli için 6 aydan 3 yla kadar hapis istendi. Hükümlü olan kiinin kaçmasn salamak ile suçlanan tutuklu 2 gardiyan için ise 15 yldan 30 yla kadar hapis cezas istendi. Davann yarglamasna Mays aynda balanacak.

Ana Sayfaya Git