Çavuştepe Kalesi'nde bulunan 45 urne arkeologlarca mercek altına alındı

Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde 2017'de ortaya çıkarılan nekropol alanında sürdürülen kazılarda bulunan 45 urne, arkeologlarca laboratuvar ortamında incelenecek.

Haberler 14.09.2021 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VAN - Vann Gürpnar ilçesindeki çavutepe Kalesinde, kaz çalmalar srasnda ortaya çkarlan nekropolde, Urartular dönemine ait 45 urne (ölülerin küllerinin konulduu kap) bulundu.

Urartu Kral II. Sarduri tarafndan Milattan Önce 750 ylnda yaptrlan çavutepe Kalesi ve kuzey ksmndaki nekropol alannda yürütülen kaz çalmalarnda, Urartularn ölü gömme adetleri ve yaam tarzna ilikin yeni bilgiler elde ediliyor.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Rafet çavuolu bakanlnda antropolog, arkeolog, sanat tarihçi ve restoratörlerden oluan 25 kiilik ekiple, 2 bin 750 yllk nekropolde Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle yaplan kazlarda, Urartu tarihine k tutacak bulgulara rastland.

Nekropolde ölünün yaklm külleri ile deerli eyalarnn bulunduu urneler Urartularn ölü gömme adetlerine de k tutuyor.

- Urne tarlas diyebileceimiz bir olguyla kar karyayz

Kaz çalmalar srasnda ortaya çkarlan 45 urnenin üzerinde ruhun girip çktna inanld delikler, dikkat çekiyor. Urne ve içerisindekiler arkeologlarca laboratuvar ortamnda mercek altna alnacak.

Kaz bakan Prof. Dr. Rafet çavuolu, çavutepe Kalesinde 2017de ortaya çkarlan nekropolde her yl kaz çalmas yürüttüklerini söyledi.

Yaptklar kaz çalmalarnda Urartu arkeolojisi ve ölü gömme gelenekleri açsndan önemli arkeolojik verilere ulatklarn aktaran çavuolu, bulunan 45 urnenin bölge tarihi açsndan önemli veriler sunduunu ifade etti.

Urartularda önemli bir ölü gömme gelenei olan urnelerin titizlikle inceleneceini anlatan çavuolu, Bu yl kazlarn en önemli ayan urneler oluturuyor. Urnelerin en önemli özellii ise cesedin yakldktan sonra geri kalm tüm kemik dokusu ve külleri ile bir çömlein içine braklp, mezarn yanna gömülmesi. Bu yl ki kazlarla birlikte u ana kadar 45 urne tespit etmi olduk. dedi.

çalmalarn Urartu dönemine ilikin yeni bilgiler verdiini deerlendiren çavuolu, unlar kaydetti:

Bu urnelerin yüzeylerinde ruhun girip, çktna inanld delikler braklm. u an yaptmz çalmalarda resmen urne tarlas diyebileceimiz bir olguyla kar karyayz. çkan malzemeden bunlarn 2 bin 750 yl önce, Urartu döneminde kullanldn rahatlkla söyleyebiliriz. Urneleri laboratuvar ortamnda detayl bir ekilde inceleyeceiz. Buradan çkacak sonuçlar bize önemli bilgiler sunacaktr.

Ana Sayfaya Git