Çavuştepe Kalesi'nde takıları ve iki mührüyle gömülen kadın yöneticinin mezarı bulundu

Urartu Kralı II. Sarduri tarafından Milattan Önce 750 yılında yaptırılan Çavuştepe Kalesi ve kuzey kısmındaki nekropol alanı, yeni buluntularla bilim insanlarının ilgisini çekiyor.

Haberler 09.09.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

VAN- Vanda Urartular dönemine ait çavutepe Kalesi ile nekropol alannda yürütülen kazlar srasnda taklarnn yan sra iki mührüyle gömülen ve yaad dönemde yönetici olduu düünülen bir kadnn mezar ortaya çkarld.

Urartu Kral II. Sarduri tarafndan Milattan Önce 764-734 yllar arasnda yaptrlan çavutepe Kalesi ve kuzey ksmndaki nekropol alannda Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle yürütülen kaz çalmalarnda Urartu arkeolojisi açsndan önemli bilgilere ulald.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Rafet çavuolu bakanlnda antropolog, arkeolog, ehir plancs, sanat tarihçisi ve restoratörlerden oluan 25 kiilik ekiple yaplan kazlarda Urartular döneminde yönetici olduu düünülen kadn mezar bulundu.

lemeli taklar ve iki mührüyle gömüldüü belirlenen kadna ait iskeletin incelenerek hem yann hem de dier özelliklerinin ortaya çkarlmas için çalma balatld.

skeletin bann olmadn fark ettik

Prof. Dr. çavuolu, AA muhabirine, kaz alannda daha önce 4 at, sr ve köpeiyle gömülen bir mezar tespit ettiklerini anmsatt.

Alanda her gün yeni buluntulara ulatklarn anlatan çavuolu, Buradaki iskeleti kaldrdktan sonra alt bölümde bambaka bir eyle karlatk. Bir kadna ait mezar bulduk. Taklaryla birlikte gömüldüünü gördük. Etrafn açtmzda iskeletin bann olmadn fark ettik. Bann olmamas dini bir inancn gerei ya da bir ritüelin bir parças olabilir. Kadnn bann daha kutsal bir yere konulmu olabileceini tahmin ediyoruz. dedi.

Taklarn içinde bizim için çok önemli iki mühür var

skeletin üzerinde resmi ilerde kullanlan iki mühre rastladklarn ifade eden çavuolu unlar kaydetti:

Taklarn içinde bizim için çok önemli olan iki mühür var. Bu mühürlerden biri bronzdan dieri de su mermerinden yaplm. Eski zamanlarda yönetici kesim ve tüccarlar mühür tayabiliyordu. Burada kadnn üzerinde iki mührün bulunmas çok önemli. Birinin üzerine hayat aac ve çeitli figürler ilenmi. Dieri ise aslan formunda düzenlenmi ve alt bölümünde de damga yer alyor. skeletin 40-50 ya aralnda bir kadna ait olduunu tespit ettik. Gerdanlkta Urartularn klasik özellikleri var. Bunun yannda metal, bronz ve gümüten boncuklar, akik, kornalin, pirit talar, deniz kabuu ve camdan oluan muazzam bir takyla kar karyayz. Üç hayvan bal süs inesi olduu gibi duruyor. Güzel ilenmi bronzdan sarkaçl bir küpe var. O dönem için çok deerli taklar. Bir sra olarak deil üst üste konulmu vaziyette bulundu. Bunun içerisinde özellikle deniz kabuu olan tak ancak Akdenizde bulunuyor. Ticaret yoluyla ya da özel siparile gelmi olmas gerekiyor. Bu da bu ahsn çok önemli bir kii olduunu gösteriyor. çavutepe nekropolü bizi hep artt ve artmaya devam ediyor.

Ana Sayfaya Git