Çekirdek aile dışına çıkma!

Doç. Dr. Kayıpmaz'dan "Yarıyıl tatilinde çekirdek aile dışında bir araya gelinmesin" uyarısı:

Haberler 22.01.2021 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnyla mücadelede, ev içinde bir araya gelmenin artabilecei üç haftalk yaryl tatili boyunca da maske, fiziksel mesafe, hijyen kurallarna uyulmas, kapal alanlarda vakit geçirilmemesi, çekirdek aile dnda bir araya gelmekten kaçnlmas gerektii belirtildi.

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afin Emre Kaypmaz, Kovid-19la mücadele amacyla uygulanan sokaa çkma kstlamalar ile tedbirlerin hastalk seyrine etkisini deerlendirdi.

Eylülden sonra kapal alanlarda daha fazla zaman geçirilmesinin de etkisiyle vaka saylarnn nisan ay rakamlarnn üzerine çktn, bunun üzerine tekrar baz tedbir kararlar alndn anmsatan Kaypmaz, hafta içi akam saatlerinde ve hafta sonlar sokaa çkma kstlamas uygulamasna gösterilen uyumun vaka saylarndaki azala olumlu yansdn anlatt.

Kaypmaz, Yaklak 7 haftay geride braktmz kstlamalarn yeni vaka, hasta ve ar hasta saylarna önemli ölçüde düüe neden olduunu görüyoruz. Günlük vefat saylarmz ne yazk ki hala yüksek seyretmekle birlikte önümüzdeki günlerde bu saynn daha da azalacan öngörebiliyoruz. Ayrca uzun bir arann ardndan 11 Ocakta iyileen vaka says, yeni tan konan vaka saysn geride brakt. Bu da sevindirici bir gelimedir. diye konutu.

Salgnda yaklak bir yllk sürenin geride brakldn, etkisi sürdüü için kstlamalarn devamnn hayati önem tadn vurgulayan Kaypmaz, Bu süreçte elbette esnafmz müterilerinden, örencilerimiz ve öretmenlerimiz okullarndan ayr kalmann skntsn yayor olsa da salk ve insan hayat söz konusu olduunda akan sular durmak zorunda. dedi.

YARIYIL TATL çEKRDEK ALE OLARAK PAYLAIMLARIN ARTACAI GÜNLER OLMALI

Doç. Dr. Kaypmaz, bu hafta sonu okullarn yaryl tatiline gireceini hatrlatarak bu süreçte daha fazla tedbirli olunmas gerektiini vurgulad.

Hem sektörün, hem salk çalanlarnn hem de tüm vatandalarn salgnn etkisini azaltmak için büyük fedakarlk gösterdiini ifade eden Kaypmaz, u ana kadar büyük emekle elde edilen kazanmlarn sürdürülebilmesi için herkesin sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiini söyledi.

Kaypmaz sözlerine öyle devam etti:

Alnan tedbirler ve kstlamalardan çok olumlu sonuçlar elde edilmeye baland. Yaryl tatili için u an yeni bir karara ihtiyaç olmasa bile mevcut tedbirlere uyum konusunda tereddüt gösterilmemeli.

Maske, fiziksel mesafe ve hijyen bata olmak üzere tatilde de tüm tedbir kararlarna harfiyen uyulmal. Toplu bir ekilde ev içinde bir araya gelinmemeli. çocuklar, ailelerinin kontrolünde kurallara uyarak vakit geçirmeye çalmal. Yaryl tatili, baka insanlarla bir araya gelmek için frsat olarak düünülmemeli. Yaryl tatili, çekirdek aile olarak ev içinde paylamlarn artaca günler olarak deerlendirilmeli.

MUTASYONLU VRÜS TEDBRLER DAHA DA ÖNEML HALE GETRYOR

ngilterede saptanan ve Türkiye dahil birçok ülkede varl görülen mutant virüsün daha bulatrc olduunu düünüldüüne de dikkati çeken Kaypmaz, mutasyonun son dönemde ngilterede artan vaka saylarndan da sorumlu tutulduunu belirtti.

Kaypmaz, Ocak, ubat ve mart aylarnda hava scaklklarnn düük seyredecei, bireylerin kapal ortamlarda daha fazla vakit geçirecei göz önünde bulundurulursa maske, mesafe ve temizlik temelinde 14 kurala sk skya bal kalnmal. Mutasyonlu virüsün bulatrclk özellii dorultusunda, tedbirlere daha sk sarlmak gerekiyor. Bu nedenle mutasyonlu virüs, tedbirleri daha da önemli hale getiriyor. uyarsnda bulundu.

Havalarn soumasnn dier üst solunum yolu hastalklar açsndan da riski beraberinde getirdiini vurgulayan Kaypmaz, bu günlerde grip, nezle, zatürre gibi salk sorunlarnn da yaanmamasnn birey salnn korunmas açsndan önemli olduunu söyledi. Kaypmaz, salk çalanlar üzerindeki yükün farkl salk sorunlar ile artrlmamas gerektiini ifade etti.

AILAMA, HASTALII DAHA HAFF GEçRMEMZ çN ELMZDEK EN ÖNEML ARAçTIR

Türkiyede de virüsle mücadele sürecinde alamann baladn hatrlatan Kaypmaz, bir salk çalan olarak ilk gün kendisinin de a olduunu, kendisine a hakk tannan herkesin saln korumak için alanmas gerektiini sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Kaypmaz, ilk etapta ülkeye getirilen çinli Sinovac firmasnn CoronaVac ann 3 milyon dozunun salk çalanlarndan balamak üzere uygulandn hatrlatarak, Etkinlii ve güvenilirlii ortaya konulmu her a bizim için deerlidir. Pandemiyle mücadelede tek bir aya da odaklanmamak gerekiyor. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git