Çekirge istilası!

Prof. Dr. Ali Satar: "Çekirge istilasına karşı erken müdahale, ekin sürme zamanıdır"

Haberler 26.09.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu sene Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde çiftçilerin arazileri youn çekirge istilasna urad. Uzmanlar, gelecek sene ayn sorunu yaamamalar için çiftçileri uyard.

Konu ile ilgili bilgi veren DÜ Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, çekirge istilasna urayan arazilerin sürülmesi gerektiinin altn çizdi. Bu çekirge türlerinin yumurtalarn topran birkaç santimetre altna braktn kaydeden Prof. Dr. Ali Satar, topran sürülmesi sonras younluun azaldn ve don olaylar ile birlikte çounun yok olabileceini ifade etti.

çekirgelere zararl olacak ilaçlar kullanlmal

Geçen yl Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde youn çekirge istilalarnn yaandn aktaran Prof. Dr. Satar, stilaya uram alanlarn sürülmesi gerekir. Bu çekirgeler yumurtalarn topran birkaç santimetre altna brakyorlar. Toprak sürüldüü zaman yumurtalarn younluu azalyor, darda kalyorlar ve ileride olabilecek don olayyla birçounun yok olmas beklenebilir. Dolaysyla buradaki istilaya kar bir önlem alnm olabilir. Bu alanlara ilaçlama yaplmas gerekir. Bu çekirgeye zarar verebilecek ilacn kullanlmas lazm. Mesela bunlarla beslenen kular var. Bu kulara da kimyasallar zarar veriyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Ekinler biçildi, tarlalar sürülmeye Ekim ve Kasm aylar arasnda Güneydou Anadolu Bölgesi için konuuyorum balanyor. te bu aralarda o istila görmü bölgelerin sürülmesi gerekir. Sürülürse dediim bu olaylar salanacaktr. çünkü burada büyük bir fayda salanaca kanaatindeyim. Bir dier olayda eer ekinlerimizi ektik. lkbaharn banda ekinler çkmaya balad ve yumurtalarda bunlarla beraber açld. Burada yavrular çkacaktr. Bu yavrularn says çok fazla görürsek, mesela alan ziyaret ediyoruz bakyoruz ki 1 metrekarede en az 70 tane yavru var. O zaman ne yapacaz hemen ilgili birimlere haber vereceiz. Kontrollü ilaç yaplmas gerekir, o çekirgeye has, onu öldürecek ilacn kullanlmas gerekir. Burada da yine çekirgelere zarar verebilecek, onlar yok eden kulara dier canllara vermeyecek ilaçlarn özellikle kullanlmas gerekir dedi.

Ana Sayfaya Git