Çekirgeler çiftçinin korkulu rüyası oldu

Diyarbakır, Bingöl ve Muş'un bazı kesimlerinde popülasyonu artan etçil ve otçul çekirgeler, ekili alanlarda yol açtıkları zararla çiftçilerin adeta korkulu rüyası haline geldi.

Haberler 29.06.2019 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Bingöl ve Muun baz kesimlerinde popülasyonu artan etçil ve otçul çekirgeler, ekili alanlarda yol açtklar zararla çiftçilerin adeta korkulu rüyas haline geldi.

Gürcistan, Ermenistan ve randa da sk görülen pholidoptera satunini olarak adlandrlan çekirge türü, Diyarbakrn Kulp ilçesi, Mu ve Bingölde de binlerce dönüm araziye yayld.

Sürü halinde gezen, boyu 3-7 santimetre arasnda deien çekirgeler söz konusu bölgede binlerce dönüm ekili arazide zarara neden oldu.

Tarm ve Orman l müdürlüklerince ilaçlama çalmas yürütülürken uzmanlar, köylülere bilinçsiz ilaç kullanmamalar yönünde uyarda bulundu.

Önlerine gelen her eyi yiyorlar

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Ali Satar, pholidoptera satunini çekirge türünün sürü haline yaadn, etçil ve otçul olan bu türün tarm ürünlerine ciddi zarar verdiini söyledi.

Bu türün Türkiye bata olmak üzere Gürcistan, Ermenistan ve randa görüldüüne iaret eden Satar, Bu göç etmeyen bir tür. Bize gelen örneklerde, Mu ve Kulp arasnda youn bir popülasyon olduu, ayn zamanda Bingölde de saylarnn arttn biliyoruz. Yalar fazla olduu zaman bunlarn yumurtalar daha hzl açlabiliyor. çok fazla yavru ortaya çkyor ve sürü oluuyor. Önlerine gelen her eyi yiyorlar bu, tarm ürünü de böcek de olabilir. diye konutu.

Kendi balarna ilaçlama yapmalar çok tehlikeli

Köylülerin bilinçsiz ilaç kullanacan düündüünü belirten Satar, Eer bu ilaçlar kullanrlarsa, arlara da zarar vereceklerdir. çünkü orada arclk da yaplyor. Bunun için köylülerin doal mücadele yöntemleri konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Kendi balarna ilaçlama yapmalar çok tehlikeli. Bunlar ilaçla ölünce, kanatllar gelip bunlar yiyecek, kanatllar ölecek, birçok canl zarar görecek. Suya karrsa insanlara da zarar verip, kanser yapabilir. ifadelerini kulland.

Satar, bunun çok ciddi zarara yol açacana dikkati çekti.

Genelde 6 ayda ergen hale ulaan bu türün yumurtalarn braktn, yamurlar baladnda tekrar sürü haline gelebildiini dile getiren Satar, çiftçilerden bunlarla ilgili çok ikayet geldi. Tarm ürünlerine zarar verdii belirtiliyor. Bunlar hem etçil hem de otçul hayvanlar. Aldmz haberlere göre Bingölde istila balam. dedi.

Biyolojik mücadelenin fayda vereceini düünüyoruz

Bingölün 35 köyünde de bu çekirge türünün ekili alanlara görüldüü belirtildi.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde Dr. Öretim Üyesi Mustafa lçin de çekirgelerin yaygn görüldüü merkeze bal Göltepesi köyündeki ekili alanlarda inceleme yapt.

lçin, bölgede etkili olan çekirgelerin hem otçul hem de etçil bir tür olduuna iaret ederek, bu tür ile kimyasal yerine biyolojik mücadele edilmesi gerektiini düündüünü aktard.

laçl mücadelenin kalc bir etkisi bulunmadn savunan lçin, Bu tür üzerinde çalmalarmz sürdürüyoruz. çekirgeler bata bahçeler olmak üzere tarm arazilerinde ciddi anlamda zarara yol açmakta. Bata iklimsel deiimler olmak üzere kimyasal maddelerin fazla kullanmnn da saylarn artrdn görüyoruz. Süreç içinde saylar gittikçe artyor. eklinde konutu.

Kimyasal mücadele herhangi bir fayda vermez. Biz daha çok biyolojik mücadelenin fayda vereceini düünüyoruz. diyen lçin, biyolojik mücadelede de keklik, leylek, saka kuu ve benzeri kümes hayvanlar ile bu türe kar etçil olan dier çekirge türlerinin kullanmnn da ciddi anlamda netice vereceini inandn kaydetti.

Ne kadar ba bahçe varsa zarar vermiler

Göltepesi köyü muhtar Bedri Korkmaz, köyde görülen çekirgelerin özellikle sebze fidelerine büyük zarar verdiini, ilaçla mücadeleye ramen, etkilerinin sürdüünü söyledi.

Korkmaz, Köyümüzde ne kadar ba bahçe varsa zarar vermiler. çekirgeler köyümüze baskn yapmlar. Tarm ve Orman l Müdürlüünden geldiler. Allah devletimizden raz olsun. laçlama yapld ancak bunlar bitmedi. Köyün her tarafn sarmlar. En ksa zamanda önlem alnmasn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Köyde yaayan Abdulsamet Bakal da çekirgelerin ekinlerde zarara neden olduunu anlatarak, çekirgeler bir ey brakmamlar. Yetkililerden yardm bekliyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git