Cemaat kiliseleri restore ediliyor!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lılarca 4 yıl önce gerçekleştirdiği saldırılarda zarar gören cemaatlere ait Surp Giragos ve Mar Petyun Keldani kiliselerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca sağlanan kaynakla restorasyonuna başlandı.

Haberler 14.03.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde, PKKllarca 4 yl önce gerçekletirilen saldrlarda zarar gören cemaat vakflarna ait iki kilise, devlet tarafndan 15 milyon lira kaynakla restore ediliyor.

Surp Giragos ve Mar Petyun Keldani kiliselerinin çevre ve ehircilik Bakanlnca salanan kaynakla restorasyonuna baland.

Surda restorasyona balayan eserleri yerinde inceleyen Vakflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, AA muhabirine yapt açklamada, tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan, farkl medeniyetler ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çar ve köprü olmak üzere çok sayda kültür varl bulunan Surda 4 yl önce PKKl teröristlerin saldrlaryla tarihi dokuya zarar verdiini anmsatt.

Teröristlerin saldrlarnda hasar gören ata yadigarnn onarlmas için operasyonlarn ardndan hzla çalmalara baladklarn belirten Ertem, bu çalmalar sayesinde, arasnda Fatih Paa (Kurunlu) ve eyh Matar camileri ile Dört Ayakl Minare, mülkiyeti Vakflar Genel Müdürlüüne ait Ermeni Protestan Kilisesinin de yer ald çok sayda tarihi mirasn restore edildiini söyledi.

Ertem, ayn bölgede yer alan ve cemaat vakflarna ait olan Surp Giragos ile Mar Petyun Keldani kiliselerinin de teröristlerin saldrsnda tahrip olduuna iaret ederek, bunlarn da restorasyonu için bir süre önce çevre ve ehircilik Bakanl ile Vakflar Genel Müdürlüünün protokol imzaladn aktard.

- 4 tarihi yap 24 milyon lirayla restore edilecek

Surdaki Ermeni Katolik Kilisesinin restorasyonunun devam ettiini dile getiren Ertem, öyle konutu:

Restorasyon çalmalarnn kaynan çevre ve ehircilik Bakanl karlayacak. Surp Giragos ile Mar Petyun Keldani kiliselerinin onarm için firmaya yer teslimi yaptk, bugün restorasyona balanlacak. Bu sayede alandaki bütün tarihi yaplar restore edilmi olacak. Surp Giragos ve Mar Petyun Keldani kiliselerinin restorasyonu için 15 milyon lira harcama yaplacak. Ayrca Süleyman Nazif Ortaokulu ile bir kargir ev de restore edilecek. Bu 4 tarihi yap 24 milyon lirayla restore edilecek.

- Cemaat restorasyondan memnun

Keldani Patrik Vekili François Yakan ise Sur ilçesinin farkl din, kültür ve dile sahip insanlarn kardeçe yaad, ezan sesinin çan sesine kart bir yer olduunu söyledi.

Bu hogörüye ait tarihi mekanlarn gelecek nesillere aktarlmasnn önemine dikkati çeken Yakan, Mar Petyun Keldani Kilisesinin Diyarbakrda cemaatlerine ait tek kilise olduunu kaydetti.

Bu kiliseyi 2003 ylnda restore ettiklerini ancak 4 yl önce yaanan olaylarda büyük tahribata uradn aktaran Yakan, Sa olsun devlet sahip çkt. çevre ve ehircilik Bakanl ile Vakflar Genel Müdürlüü yetkililerine teekkür ediyoruz. dedi.

- Orta Dounun en büyük Ermeni kilisesi

16. yüzylda ina edilen, 1. Dünya Sava srasnda Alman ordularnn karargah olan Diyarbakr Surp Gragos Ermeni Kilisesi daha sonra Sümerbankn pamuk deposu olarak kullanld. 1960 ylndan itibaren tekrar ibadete açlan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Orta Dounun en büyük Ermeni Kilisesi, 1980 ylndan sonra Ermenilerin çeitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi. 1990l yllarn sonlarnda tamamen harabeye dönen kilise onarld. Yklan kulesindeki 100 kiloluk soan bal çann ayns, 2012 ylnda Moskovada özel olarak yaptrlp Diyarbakra getirildi.

Mar Petyun Keldani Kilisesi ise 17. yüzylda yapld. Dou Süryanileri (Katolik Keldaniler) tarafndan kullanlan kilise, 8 Ocak 1681 tarihinden itibaren Amid Keldani Patriklii olarak hizmet verdi. Kilise kemerlerle bölünmü dört neften oluuyor.

Ana Sayfaya Git