Çematem Bağımlıları Hayata Kazandırıyor

Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne bağlı Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi, uyuşturucu batağına düşen 18 yaş altındaki gençlerin, umudu oldu.

Haberler 12.02.2018 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uyuturucu kullanmnn yüksek oranda artt gösterdii Diyarbakrda, Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesine bal çocuk Ergen Madde Bamll merkezinin, özellikle 18 ya alt gençlerin uyuturucu bamllndan kurtulmalar yönünde umut oldu. Ayakta ve yatakl tedavi sistemiyle büyük baar salayan çEMATEM, aile ve gençlerle oluturduu entegrasyonla, sosyal, kültürel faaliyetlerle, uyuturucu bamllnn önüne eçiyor.

çEMATEM KURTULU UMUDU

Bir süre önce Selahadin Eyyubi Devlet Hastanesine Bahekim olarak atanan Dr. Sedat Özkul, çEMATEMin, temel hedefinin uyuturucu bamllarnn tedavisi kadar, öncesinde de aile ve gençlere yönelik eitimlerle bamlln önüne geçmek olduunu söyledi. Özkul çEMATEMle ilgili u bilgileri verdi.

çocuk Ergen Madde Bamll Tedavi Merkezi (çEMATEM); alkol ve madde kullanan, 18 ya altndaki tüm hastalarn ailelerinin refakatiyle bavurduklar, tedavilerinin ve gerekirse yat planlamasnn yapld tedavi merkezidir. çocuk Ergen Madde Tedavi Merkezimizde psikoterapi gruplaryla hastalarn ayaktan ve yatarak terapileri de sürdürülmektedir.

UYUTURUCUYLA MÜCADELE

2 Uzman Doktor (Psikiyatrist), 1 Sosyal Hizmet Uzman, 1 Psikolog, 5 Salk Memuru, 1 Resim Öretmeni, 1 Müzik Öretmeni, 1 Spor Öretmeninden oluan çEMATEM ekibi tarafndan bu hizmetin sürdürüldüünü ifade ederken, 2007 ylnda UMATEM (18 Ya Alt Uçucu Madde Tedavi Merkezi) olarak hizmet vermeye balayan klinin, 2010 ylndan itibaren ayaktan ve yatarak tedavi gören hastalara çEMATEM (çocuk Ergen Madde Bamll Tedavi Merkezi) olarak hizmet vermeye baladn söyledi.

Ayakta ve yatakl tedavi sistemiyle ilgili bilgiler veren Özkul öyle dedi

YATAN HASTALARA YÖNELK

Yatan hastalar yat süresince günlük program dorultusunda; Sabah sporu, Günaydn toplants, SAMBA(Sigara Alkol Madde Bamll Tedavi Program), Bireysel ve grup terapi, Resim ve Müzik derslerin organize edilmektedir. Haftalk programlarda ise

Haftada 2 gün Gençlik Spor l Müdürlüünün havuzunda görevli personel gözetiminde yüzme, l Milli Eitim Müdürlüü ile yaplan protokol çerçevesinde haftada 2 defa tüm personellerde dahil olmak üzere hal saha maç, Haftada 1 gün mutfak atölyesi kapsamnda personeller ile beraber pasta yapma etkinlii düzenlenmektedir. Yatan hastalar arasnda davran karnesine göre haftann birincisi, sinema ve tiyatro etkinlikleri ile ödüllendirilmektedir.

KURULUUN TEMEL HEDEF

Kurumumuzda ayaktan ya da yatarak tedavi gören hastalarmzn ailelerine periyodik olarak Bamllk konusunda bilgilendirici ve eitici oturumlardan oluan Aile SAMBA Eitimi verilmektedir diyen Bahekim Dr. Özkul, Yaplan eitimlerle Tedaviye alnan hastalar ve yaknlarn bamllk konusunda bilgilendirmek, Bamlla yol açan psiko-sosyal nedenler tespit edilerek çözüm önerileri gelitirmek amaçlanmaktadr. SAMBA(Sigara Alkol Madde Bamll Tedavi Program). çematem olarak amaçlarm Kurumlar ile egüdümlü çalarak madde ile ilgili farkndal arttrmak, Tedaviye ihtiyaç kalmadan gençlerimizin bu konuda bilinçlendirilmesini salamaktr. Aile-örenci-öretmen-hasta yaknlarna madde bamll farkndalk eitimleri yaplmakta, ilçe ve ev gezileri planlanmas da yaplmaktadr.

Buarada, çEMATEMde ayakta ve yatakl tedavi gören gençlerin hazrlad resimler, önceki gün bir AVMde sergilendi. Vatandalarn youn ilgi gösterdii resim sergisinde bulunan Bahekim Özkul, Aileler gençmlerine, çocuklarna, sevgiyle, efkatle ve bir arkada gibi dokunup, konuarak yaklalmas gerekiyor. Arkadalarn, çevresini iyi bilmeli, tanmal, birlikte ortak ortamlar yaratlmaldr. dedi.

Ana Sayfaya Git