Cep telefonları çocuğu kanser!

Cep telefonlarının, çocuklar için "muhtemel kanserojen" olduğu belirlendi

Haberler 15.02.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektromanyetik dalgalarn özellikle çocuk ve gençlerde kanser riskini artrabilecei, bu nedenle cep telefonu kullanmlarnn kstlanmas gerektii bildirildi.

15 ubat Uluslararas çocukluk ça Kanseri Günü dolaysyla Salk Bakanlndan edinilen bilgiye göre, her yl dünyada 400 binden fazla çocua ve 20 ya altndaki ergene kanser tehisi konuyor.

Kansere yakalanan çocuklarn hayatta kalma oran bölgelere göre farkllk gösteriyor. Bu oran, yüksek gelirli ülkelerde yüzde 80 civarndayken, orta ve düük gelirli ülkelerde yüzde 20ye kadar düüyor.

Dünya genelindeki çocukluk ça kanserlerinin yaklak üçte birini lösemi oluturuyor. Lösemi, Türkiyede görülen çocukluk ça kanserleri arasnda da ilk srada yer alyor. Bu hastal, beyin ve merkezi sinir sistemi tümörleri, lenfomalar ve tiroid kanseri izliyor.

Uzmanlar, iyonlatrc radyasyonun, çocukluk ça kanserleri için kesin risk faktörü olduunu belirtiyor. yonlatrc radyasyonun, lösemi ve tiroid kanseri riskini artrdn ortaya koyan birçok çalma bulunuyor.

Dier risk faktörleri arasnda genetik yatknlk ile epstein-barr, hepatit B ve HIV gibi baz virüslere maruz kalnmas yer alyor.

CEP TELEFONLARI MUHTEMEL KANSEROJEN KAYNAI

çocukluk ça lösemisi konusundaki bulgulara dayanarak, cep telefonlarnn ürettii elektromanyetik dalgalar, Uluslararas Kanser Aratrmalar Ajans tarafndan muhtemel kanserojen olarak snflandrlyor.

Cep telefonlarnn sala etkileriyle ilgili yürütülen çalmalar, büyüme ve gelimeleri sürdüü için çocuklar ve gençlerin radyo frekansl elektromanyetik alanlara daha duyarl olduunu gösteriyor.

Yaamlar boyunca bugünün yetikinlerine göre daha fazla radyo frekansl elektromanyetik alana maruz kalacaklar için çocuklar ve gençlerin cep telefonu kullanmnn kstlanmas tavsiye ediliyor.

çOCUKLUK çAI KANSERLERNN TEDAVSNDE ERKEN TEHS ÖNEM TAIYOR

Öte yandan, çocukluk ça kanserlerinin erken tespit edilmesi, tedavinin salayaca fayday ve hayatta kalma olasln yükseltiyor. Erken tehis, hastaln yol açaca sorunlarn ve youn tedavi gereksiniminin de daha az olmasn salyor.

çocukluk ça kanserlerinde, erken belirtiler genellikle yaygn hastalklarn neden olduu semptomlarla benzerlik gösterdii için fark edilemeyebiliyor.

Ebeveynlerin, çocuklarndaki geçmeyen ve olaan d rahatszlklarn varlnda salk kurulularna müracaat ederek gerekli kontrolleri yaptrmas erken tehis için önem tayor.

çocukluk ça kanserleri için uyarc olabilecek semptomlar arasnda unlar bulunuyor:

Kanszlk (anemi), enfeksiyonlara yatknlk, çeitli kanamalar (burun, di eti, cilt alt kanamalar gibi), ciltte sk sk morluklar olumas, kesik olutuunda kanamann güçlükle durdurulmas, açklanamayan ani kilo kayb, dalakta büyüme, lenf düümlerinde ilikler, halsizlik, kemik ve eklemlerde arlar (özellikle uykudan uyandran kemik ars olmas), açklanamayan ate ve geçmeyen hastalk, ani göz veya görme deiiklikleri, kusmann elik ettii sk ba ars.

Ana Sayfaya Git