Ceylanlar özgür koşacak!

Şanlıurfa'da türkülere konu olan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan "gazella subgutturosa" türü ceylanlar, Güneydoğu'nun diğer illerinde de popülasyon oluşturmak amacıyla doğaya bırakılacak.

Haberler 04.05.2020 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceylanlarn Türkiyede en çok bulunduu kentlerin banda anlurfa geliyor.

Geçmite sürüler halinde yaad belirtilen ve bundan dolay türkülere de konu olan ceylanlar, saylarnn azalmas nedeniyle Tarm ve Orman Bakanlna bal Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüünce koruma altnda tutuluyor.

Bölgedeki gazella subgutturosa türü ceylanlar korumak ve saysn artrmak amacyla 2005 ylnda kurulan 75inci Yl Ceylan Üretim stasyonunda dünyaya gelen yavrular, Kzlkuyu Yaban Hayat Gelitirme Sahasna braklyor.

Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüü ekiplerince yürütülen çalmalar sonucu anlurfa dalarndaki ceylan popülasyonu istenilen seviyeye ulat.

- Bu yl ceylanlar rnak ve Mardine göndermeyi planlyoruz

Doa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü srafil Erdoan, ceylanlarn daha geni alanlara yaylmasn istediklerini söyledi.

Geçmi yllarda Güneydou Anadolu Bölgesinin hemen her tarafnda ceylanlarn görüldüünü anlatan Erdoan, Biz burada yetitirdiimiz ceylanlar her yl götürüp farkl yerlerde doaya salarak önceden olduu gibi Güneydou Anadolu Bölgemizin hemen hemen her tarafnda ceylanlar görülebilir hale getirebilmek için çaba sarf ediyoruz. dedi.

Erdoan, bu yl gelitirme sahasndaki ceylanlardan yaklak 70 yavru almay beklediklerini ifade ederek, yavrularn bir süre annelerinin yannda kalacan belirtti.

Yavrularn annelerine olan biyolojik bamllklarndan kurtulduktan sonra farkl illerde doaya braklacan kaydeden Erdoan, anlurfada projemiz baarya ulat. Bu sayede ceylan says artt. Bunda köylülerin de katks çok. Bu yl ceylanlar rnak ve Mardine göndermeyi planlyoruz. O bölgede habitat uygun olan yerlere buradan nakil yaparak orada da ceylanlar yaymaya çalacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git