Ceza ve uygulama caydırıcı oluyor!

Bağımlılıkla mücadele alanında dünyadaki en eski ve en tecrübeli kurumlardan Yeşilay tarafından uyuşturucu ile mücadele kapsamında Diyarbakır'daki okullarda bilgilendirme çalışmaları başlatıldı.

Haberler 23.09.2017 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeilay Diyarbakr ube Bakan Yahya Öer, Hükümetin çok ciddi politikalar, uyuturucu satyla ilgili çok ciddi cezalar getirmesi bir nebze de olsa caydrc oldu. Güvenlik güçlerinin de bu anlamdaki çalmalar takdire ayan. Türkiye geneli ve Diyarbakrda güvenlik güçlerinin çok ciddi manada uyuturucu ele geçirmesini alklyoruz. dedi.

Bamllkla mücadele alannda dünyadaki en eski ve en tecrübeli kurumlardan biri olan Yeilay, toplumun uyuturucunun zararlar konusunda bilgilendirilmesi için bilinçlendirme çalmalar yürütüyor.

Bu kapsamda 2017-2018 eitim öretim ylnda Diyarbakrn merkez ilçeleri Sur, Yeniehir, Balar ve Kayapnardaki okullarda uyuturucu kullanmnn zararlar, bamllkla mücadele gibi konularda kapsaml eitim veriliyor.

Yeilay ube Bakan Öer, uyuturucu ile mücadele kapsamnda yürütülen çalmalar AA muhabirine anlatt. Uyuturucu kullanmnn son 20 yldr dünyada ciddi bir problem olduunu belirterek uyuturucu kullanmnn hzla arttn söyledi.

- Toplumun her kesimi bilgilendiriliyor

Öer, sigara içmenin uyuturucu kullanmn tetiklediini ifade ederek Diyarbakrda yaklak 17 bin madde bamlsnn olduunu, Hint keneviri kullanmyla bu saynn 60 bine yükseldiini aktard.

Uyuturucu kullanm yann dütüüne iaret eden Öer, Bunun alt sebepleri var. Terör örgütünün uyuturucu ticaret kapsn kendilerinde görmesi ve toplumda bilinçsizce yaplan baz çalmalar uyuturucu kullanmn maalesef hzl ekilde artrmaktadr. dedi.

Öer, Yeilayn Türkiye Bamllkla Mücadele Program kapsamnda uyuturucu, tütün, alkol, kumar ve teknolojinin zararlarn anaokulundan balayarak yetikinlik dönemine kadar toplumun her kesimine anlattn vurgulad.

Okullarda bamllkla mücadele, uyuturucunun zararlar gibi konularda örencilerin yalarna göre eitim çalmas yürüttüklerine iaret eden Öer, baml olan bir bireyin kurtulmas için yardmc olurken ayn zamanda çocuklar ve gençleri bu tehlikeden korumak için de bilinçlendirme çalmas yaptklarn bildirdi.

Öer, bamllkla mücadele noktasnda tüm kurumlarla bir i birlii yaparak bamlla giden yollar azaltmak için her eyi yapacaklarn dile getirdi.

Yeilayn daha önce sadece bilinçlendirme çalmas yaptna dikkati çeken Öer, artk psikososyal destek de verildiini vurgulad.

Öer, Diyarbakrda rehber öretmenlere eitim verdiklerini, hac adaylarna tütün konusunda bilgi aktardklarn, cuma günleri ise camilerde cemaate bamllkla mücadeleye ilikin eitim çalmas yaptklarn anlatt.

Toplumda hala uyuturucuyla ilgili çok ciddi yanlglar olduuna iaret eden Öer, Bu ot, dolaysyla ot olan bir ey haram mdr? ya da Helaldir gibi yanl bir alg var. Bizler dini referanslarla bunun sadece kullanmnn deil ayn zamanda sat ve saklanmasnn veya buna öncülük edilmesinin de haram olduunu cemaate anlatyoruz. dedi.

Uyuturucu ile mücadelede çok ey yaplmas gerektiini belirten Öer, öyle konutu:

Hükümetin çok ciddi politikalar, uyuturucu satyla ilgili çok ciddi cezalar getirmesi bir nebze de olsa caydrc oldu. Güvenlik güçlerinin de bu anlamdaki çalmalar takdire ayan. Son birkaç aydr Türkiye genelinde ve Diyarbakrda güvenlik güçlerinin düzenlenen operasyonlarda çok ciddi manada uyuturucu ele geçirmelerini alklyoruz.

- çocuklarmz Hayr demeyi örensin

Öer, uyuturucu tacirlerinin mesken ald yerlerden okul çevrelerinde narkotimlerin önlem almaya baladn ifade etti.

Ailelere çarda bulunan Öer, çocuklar okula gönderilirken aile fertleri tarafndan gereken bilgilendirmenin yaplarak, kiminle zaman geçirip kiminle geçirmemeleri gerektiinin anlatlmas gerektiini söyledi.

Öer, ailelerin çocuklaryla diyalog halinde olmas ve çocuklarnn arkada ortamn bilmesi gerektiini aktard.

üphelenilen durumda hissettirilmeden çocuun kontrol edilmesi gerektiini dile getiren Öer, u deerlendirmeyi yapt:

Gerekirse çocuklarnn ceplerine, odalarna baksnlar. ayet böyle bir olumsuz durumla kar karlarlarsa tepki göstermesinler. Oturup bu iin bir tedavi imkan olduunu anlatsnlar çocuklarna. Aile, öretmen ve okul aile birlii arasnda ciddi manada diyalog olsun. çocuklarmz kendilerine bir ey teklif edildiinde Hayr demeyi örensinler.

Baml bireylerle konutuumuzda genelde kimsenin kendileriyle konumadn, dlandklarn söylüyorlar. Baml bireyler bu toplumun birer çocuklar fakat sahipsiz kalmlar. Yeilay olarak bamlln zararlarn anlatrken Halk Sal ile l Salk Müdürlüklerine tedaviye de yönlendiriyoruz. KUR ile çocuklarmz topluma kazandracaz. Bu çocuklar bizim geleceimiz, aydnlmzdr. Toplumda baml gördüünüz, bildiiniz insanlara yüzünüzü çevirmeyin. Bir gencin madde kullandn gördüünüzde ne olur Bana ne deyip oradan gitmeyin. Gerekirse güvenlik güçlerine haber verin. Konuabiliyorsanz, tedaviye ikna edin.

Öer, Türkiyenin 40 yldr terörle mücadele ettiine dikkati çekerek öyle konutu:

14 yanda daa kaçrlan, canl bomba olan çocuklar var. Bunlar bizim çocuklarmzdr. Bunlara baktmzda çounun ailedeki iletiim kopukluundan kaynakl terör örgütlerine çok çabuk yem olabildiini görüyoruz. çocuklarmza sahip çkarsak inanyoruz ki çok rahat edeceiz. Aileler destek istiyorlarsa elimizden gelen ne varsa yapacaz.

Öer, uyuturucuyla mücadele konusunda tedavi merkezlerinin kurulmas gerektiini de kaydetti.

Ana Sayfaya Git