Ceza veren FETÖ çıktı!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekkiline 5 ay hapis cezası veren Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi Asliye Ceza Hakimi'nin, FETÖ/PDY terör örgütü irtibatı nedeniyle ihraç edildiğini açıkladı.

Haberler 11.05.2017 - 08:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan avukatlar Mahsuni Karaman, Aygül Demirta, Mehmet Emin Aktar ve Mesut Beta ile Diyarbakr Baro Bakan Ahmet Özmen birlikte basn toplants düzenledi. Devam eden davalara ilikin gelimelerin aktarld toplantda konuan Demirtan avukat Mahsuni Karaman, 20 Mays 2016 tarihinden önce düzenlenen fezlekeler nedeniyle yarglanan müvekkilinin halen milletvekili dokunulmazlna sahip olduunu belirtti.

HALEN MLLETVEKL

Demirtan bugün bir suç ilemesi halinde dokunulamaz iken, geçmite iledii iddia edilen suçlar nedeniyle dokunulan biri olduunu belirten Karaman, Milletvekilinin yasama faaliyetine katlmasna yönelik müdahale, ayn zamanda seçmenlerinin serbest iradelerini açklama hakkna yönelik bir müdahaledir. Milletvekillerinin yasama faaliyetlerini yerine getirmelerini engelleyen ölçüsüz müdahaleler, halk iradesiyle oluan siyasal temsil yetkisini ortadan kaldrm, seçmen iradesinin parlamentoya yansmasn önlemitir dedi.

96 FEZLEKE HAZIRLANDI

Demirta hakknda bugüne kadar 96 fezleke hazrlandn belirten Karaman, öyle devam etti: Bu fezlekelerden 48 adedi milletvekili seçildii 2007 yl ile 2014 ylnn sonuna kadar olan yaklak 8 yllk zaman dilimindeki siyasi faaliyetlerine, 48i ise 2015 ile dokunulmazlklarn kaldrld 20 Mays 2016 tarihine kadar olan 1,5 yl içerisindeki siyasi faaliyetlerine ilikindir. 46 fezleke, Cumhurbakannn verdii dokunulmazlklar kaldrlsn talimat sonras 10 aylk sürede, 15i dokunulmazlklar kaldran anayasa deiikliinin TBMMde görüülmesi srasnda düzenlenmi, 1i ise Ankara Cumhuriyet Basavclnca dokunulmazlklar rafa kaldran Anayasa deiikliinin TBMM Genel Kurulunda görüüldüü 20 Mays 2016 tarihinde düzenlenmi, ayn gün memur eliyle Adalet Bakanlna apar topar yetitirilerek anayasa deiiklii kapsamna aldrlmtr. Fezlekelerin tarih ve younluu, maalesef yargnn içinde bulunduu durumun ibret verici yann ortaya koymaktadr. 96 fezlekenin birbirinden bamsz suç tarihi ve suç isnatlar tayan 31 adedi, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca birletirilerek tek bir torba soruturma dosyas oluturulmutur. Bu dosya Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesine nakledilen ve halen müvekkilin tutuklu bulunduu dosyadr.

28 FEZLEKEY DÜZENLEYEN SAVCILARDAN 10U FETÖDEN TUTUKLANDI

96 fezlekeden 29unun davaya dönütürüldüünü belirten Karaman, 35i ile ilgili 3 yllk süre ile erteleme karar verildiini anlatrken, 1 fezlekenin soruturma aamasnda olduu için davaya dönümediini vurgulayarak, Müvekkilim hakknda düzenlenen 96 adet fezlekeden, 28ini düzenleyen ve aralarnda basavc ile vekillerinin de olduu 10 savc, FETÖ üyelii nedeniyle ihraç edilerek tutuklanmtr. Ana dosyadaki 31 adet fezlekeden 8ini hazrlayan savclar ihraç edilerek tutuklanmtr dedi.

LK CEZAYI VEREN HAKM FETÖDEN HRAç EDLD

Demirta hakknda tutuklu bulunduu dosya haricinde 29 dava açldn belirten Karaman, açlan davalardan birisine beraat, dierine düme, birisine ise Doubeyazt Asliye Ceza Mahkemesi tarafndan Hükümet terörü beyan nedeniyle 5 ay hapis cezas verildiini anlatt. Kahraman öyle konutu: Demirtaa ilk cezay veren hakim 5 Mays 2017 tarihinde ihraç edilmitir. Davalardan 3ünde erteleme kararlar verilmitir. Kalan 23 dosyann bir ksm birletirildiinden halen 19 dava sürmektedir. Suçlamalarn tamam yapt konumalardr. Demirtan tutuklu olduu tek dosya önce Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde açlm, daha sonra güvenlik gerekçesiyle Ankaraya nakledilmitir. Dosya Ankara 19uncu Ar Ceza Mahkemesinde kaytl olup, müvekkilin tutuklanmas üzerinden 7 ay akn süre, iddianamenin kabulü üzerinden ise yaklak 120 gün geçmesine ramen henüz duruma günü verilmemitir. 31 fezlekeden oluturulan bu iddianamede örgüt yöneticiliinden ceza istenmekte, ancak 96 fezlekeden hiçbirinde bu yönde bir suçlama bulunmamaktadr. Bu suçlama Anayasa deiikliinin yürürlüe girmesinden sonra ileri sürülmütür. Müvekkil yasama dokunulmazlna sahip iken ve kaldrlmadan savc tarafndan dava açlmtr. Demirtan örgüt yöneticili partisinin milletvekilleri ve yöneticileri ile yapt telefon görümelerine, pasaportu ile ülke dna giri çk yapmasna, anayasa yapm sürecinde TBMMye davet edilip görüü sorulan Demokratik Toplum Kongresine katlm ve bu kapsamda yapm olduu konuma ve görümelere dayandrlmtr.

AHME 2 BAVURU

Demirta ile ilgili, biri dokunulmazln kaldran anayasa deiiklii sonrasnda dier milletvekilleri ile birlikte, dieri ise tutuklandktan sonra olmak üzere Avrupa nsan Haklar Mahkemesine iki ayr bavuru yapldn vurgulayan Karaman, Bavurular halen incelenmektedir.Müvekkilin tutuklanmas sonras Anayasa Mahkemesine de bireysel bavuru yaplm, maalesef bavurumuz ile ilgili henüz bir karar verilmemitir. HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan derhal serbest braklarak savunma imkn ve artlarna sahip klnmasn tekrar dile getiriyoruz dedi.

CEZASI ONANIRSA MLLETVEKLL DÜMEYECEK

Demirtan cezasnn onanmas halinde milletvekilliinin düürülüp, düürülmeyeceine ilikin soruyu cevaplayan Karaman, O konuda hiçbir tartma yok. Ne hüküm giyilen suçun nitelii, ne hapis cezas süresi itibariyle müvekkilin milletvekilliini etkileyen bir ceza deil. Zaten bu cezann ceza olduu tartmal. Cezay veren hakim, FETÖ soruturmas kapsamnda aça alnd. Müvekkilin hükümet terörü ifadesi grup toplantlarnda sklkla kulland bir ifadedir. fade hürriyeti ve anayasadaki yasama sorumsuzluu kapsamndadr. stinaf Mahkemesinin bunu gözeterek düme karar vermek üzere dosyay iade edeceini düünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git