Cezaevinde açlık grevi

DİYARBAKIR Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, Elazığ Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülere yönelik cezaevinin koğuş dışında kalan bölümlerinde kimlik taşıma zorunluluğu getirildiği belirtilerek, 10 tutuklu ve hükümlünün bu nedenle 51 gündür süresiz, dönüşümsüz açlık grevine başladığını bildirdi.

Haberler 31.12.2017 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Cezaevi zleme Komisyonu, Elaz T tipi Kapal Cezaevindeki hak ihlalleri iddialar ve açlk grevine ilikin basn açklamas yapld. Elaz T Tipi Cezaevinde son dönemlerde gündemden dümeyen youn hak ihlallerinin olduu öne sürülen açklamada, daha önceki ikayetr ve hak ihlalleri karsnda yetkili makamlar nezdinde yaplan giriimlerin sonuç vermedii, tutuklu ve hükümlülerin maruz kald hak ihlallerinin devam ettii ifade edildi. Cezaevi yönetimi tarafndan, uzun süre önce tutuklu ve hükümlülere yönelik cezaevinin kou dnda kalan ksmlarnda kimlik tama zorunluluu getirildii belirtilen açklamada, öyle dedi:

AçLIK GREV YAPILIYOR

Bu uygulama halen devam ettirilmektedir. Tutuklu ve hükümlüler tarafndan haksz, hukuk d, onur krc ve gayri insani olarak kabul edilen bu uygulama kabul edilmemekte ve ciddi sorunlar yaratmaktadr. Sorun ve hak ihlallerinin çözülememi olmas nedeniyle, bir ksm tutuklu ve hükümlülerin süresiz-dönüümsüz açlk grevine balamlardr. Kimlik tama zorunluluundan kaynakl 10 kadn tutuklu ve hükümlü süresiz-dönüümsüz açlk grevine katlmtr. Cezaevinde kimlik tama zorunluluunun yasal bir dayana bulunmamaktadr. Süresiz-dönüümsüz açlk grevi 51inci gününde olup hala devam etmektedir. Açlk grevine giren kadn tutuklu ve hükümlülerinin salk durumlarnn kötüye gittii, kilo kaybndan kaynakl olarak yaamsal fonksiyonlarnn zayflad ve ciddi salk sorunlarnn balad bilinmelidir.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ

Elaz T Tipi Cezaevinde bulunan kadn tutuklu ve hükümlülerin durumu ile ilgili bata Adalet Bakanl olmak üzere tüm yetkililerce bir an önce adm atlmas, tutuklu ve hükümlülere dönük uygulamann çözüme kavuturulmas gerekmektedir. Açlk grevinin devam halinde yaam hakk ihlallerinin veya bu ihlaller gerçeklemese dahi tutuklu ve hükümlülerin bütün yaamlar boyu katlanmak zorunda kalacaklar salk sorunlarnn ortaya çkaca açktr. Cezaevi idaresi tarafndan getirilen ve yasal bir dayana olmayan bu hukuksuz uygulamann bir an önce sonlandrlmas için Adalet Bakanln ve ilgili tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git