Cezaevlerinde biyometrik kontrol

Cezaevlerine kurulan biyometrik tarayıcılarla tutuklu ve hükümlülerin kayıt ve doğrulama işlemleri parmak ve avuç izi bilgileriyle yapılacak.

Haberler 22.11.2016 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cezaevlerine kurulan biyometrik tarayclarla tutuklu ve hükümlülerin kayt ve dorulama ilemleri parmak ve avuç izi bilgileriyle yaplacak.

Cezaevlerinde son aylarda yürütülen çalmalarla kimlik dorulama ilemlerinde yeni bir uygulamaya geçiliyor.

Buna göre, cezaevlerine yerletirilecek biyometrik tarayclar ile tutuklu ve hükümlülerin kimlik dorulamalar parmak izi ve avuç izi bilgilerine göre yaplacak.

Uygulama kapsamnda, tutuklu ve hükümlülerin kayt ilemleri srasnda alnacak 10 parmak izi, avuç izi gibi biyometrik verileri, fotoraflaryla bir havuzda toplanacak.

Bu bilgilerle, mahkumun cezaevi dna yapaca her hareket izlenebilecek. Özellikle izinli, görevli veya hastane ziyaretlerinde cezaevinden çk yapan mahkumun, geri dönü kontrolü açsndan kritik öneme sahip olan bu sistemler ile ahslarn takibi parmak izi verisine göre yaplabilecek.

Klasik parmak izi tarayclarndan farkl olarak, ahs dorulamalarnda 10 parmak verisinin kullanlyor olmas, sistemin en önemli ayrcaln oluturuyor. Yaplan hareketler yönetim tarafndan anlk takip edilebildii gibi Ulusal Yarg A Biliim Sistemine (UYAP) gerekli bilgilendirme de dijital olarak aktarlabilecek. Bilgiler, ayrca dier kolluk güçlerinin talepleri halinde, ulusal kimlik tehis verisi olarak da kullanlabilecek.

Biyometrik cihaz ve sistem üreticisi Papilon Savunma da yerli parmak ve avuç izi tarayclarn cezaevlerindeki ihtiyac karlamaya yönelik uyarlayp, bu donanmlarla kullanlacak yazlm tasarlad.

Cezaevleri için optimize edilmi yeni tarayc ve yazlm çözümü, Türkiyedeki cezaevi tutuklu ve hükümlülerin UYAP, FBI ve TURKNIST (Emniyet Genel Müdürlüü, Jandarma Genel Komutanl, Göç daresi Genel Müdürlüü) uyumlu parmak ve avuç izi kaytlarn yapmak, günlük giri çklarda kimlik dorulama ilemlerini yürütmek üzere üretildi.

Yurt d bamll sonlandrmak amacyla yerli üretim olarak ortaya konulan tarayc ve yazlm, yurt içi kurum ihtiyaçlarn karlamak üzere gelitirildi.

Tarayc, slak veya kuru ayrm olmadan her türlü parmak ve avuç izini saniyeler içinde taryor. Optik teknolojinin son yeniliklerini kapsayan ve prlanta effaflnda kullanlan prizma, sradan tarayclara göre yüzde 40 daha net çkt salyor.

- Istampalarn yerini biyometrik tarayclar alyor

Papilon Savunma Gelitirme Yöneticisi Kadir Niasta, cezaevlerinde kurulan yeni sistemin daha önce kullanlan manuel uygulamalarn tamamen dijital ortama tanmas açsndan önemli bir dönüüm olduunu söyledi.

Bu dönüümle infaz koruma memurlarnn, cezaevi yönetimlerinin, Adalet Bakanl Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüü i yükünü biraz daha azalacana iaret eden Niasta, ayn zamanda mevcut sistemdeki baz zafiyetlerin de ortadan kalkacan dile getirdi. Niasta, kiilerin kayt bilgileri yüksek güvenlikli ortamda saklanacan vurgulad.

Niasta, biyometrik kimlik dorulamasyla cezaevlerinin çada bir ekilde yönetilmesine katkda bulunulacan ifade ederek, öyle konutu:

Türkiyede yaklak 350 cezaevi bulunuyor. u ana kadar 70in üzerinde cezaevinde kurulum yaptk. Farkl firmalar tarafndan salanan sistemler de bulunuyor. Hedefimiz 150 noktada sistemimizin kullanlmasn salamak.

Mevcut uygulamalarda parmak izlerinin alnma ilemi manuel yaplyor. Mürekkepli stamplarla hükümlülerin parmak izleri alnarak dosyalarna kaydediliyor. Bu zor ve sorunlu bir yöntem. Dijital dönüümle kaliteli parmak izinin alnabilmesi mümkün hale gelebildi. Artk uluslararas anlamda kaliteli parmak izi olarak nitelendirilen formatta ve dünya çapnda geçerli parmak izi biyometrik verisi alnabilecek. Sistem üzerinde yaplacak birtakm çalmalarla cezaevinde anlk yoklama yapmak da mümkün olabilecek.

- Tespit düzeyi arttkça olaylar aydnlanyor

Biyometrinin, optik, elektronik, gömülü yazlm, veri yönetimi ve algoritma biliminin bir bütünü olduuna deinen Niasta, zincirin herhangi bir ayana hakim olunmamas durumunda, elde edilen çktlarn yllar sonra beklenen faydalar salamayabileceini ifade etti. Niasta, bu noktada, optik teknolojinin ve üzerine yerletirilen elektronik sistemlerin hassaslnn, kullanlan algoritmalarn ülkeye özel veri yapsna göre hazrlanmasnn ulusal güvenlik açsndan önem tadn vurgulad.

Biyometrik verilerin olaylarn aydnlatlmasnda tad öneme dikkati çeken Niasta, unlar kaydetti:

Dünya ve Türkiye ortalamalarna göre, suçlularn tespitinde otomatik parmak ve avuç izi sistemleri kritik önemdedir. Her yl raporlanan olaylarn yüzde 28i bu sistemler tarafndan çözülmektedir. Ülkemiz açsndan tahmini yllk 100 binin üzerinde olay çözülmesinde kullanlan bu sistemlerin kalitesinin yüksek tutulmas büyük önem tayor. Bunun yolu da ekipman tercihinden geçiyor. Tespit düzeyinin artmasyla, maduriyetlerin ve faili meçhul olayn önüne geçilmesi mümkün oluyor.

Sistemin tüm parçalarnn uyumluluun ötesinde bir bütünlük tamas çok önemli. Taraycnn slak-kuru parmak ile çalabiliyor olmasnn ötesinde herhangi bir veri kayb olmadan kullanlabilmesi, optik effaflk ve el içilii ile optik düzenlemelerin yaplmas, taraycnn kirlenmi ekrannda bile veri kayb olmadan yeni bilginin alnabilmesi, alnan verinin otomatik sorgulamalarda ve dorulamalarda kullanlabilmesi gibi incelikler, ulusal kimlik tespitlerinde anlaml farkllklar yaratyor.

- Veri bütünlüünün korunmas önemli

Biyometrik kimlik dorulama ve tespit sistemlerinin hayatn bir parças olduuna iaret eden Niasta, pasaport, ehliyet, silah ruhsat bavurularnda, olay yeri incelemelerinde, yabanc kiilerin ilgili idare ilemlerinde kimlik dorulama amacyla bu sistemlerin kullanldn anlatt.

Niasta, bu alanda yaanan en büyük sorunlardan birinin, farkl kurumlarn farkl tipte biyometrik veri almasndan kaynaklandn dile getirdi. Niasta, u deerlendirmelerde bulundu:

Alnan verilerin dier kurumlarda kullanlamyor olmas, hem vatanda açsndan tekrar tekrar veri paylamna ve eziyete sebep oluyor, hem de kurumlar açsndan bir bütünlük salanmasna engel oluturuyor. Mevcut Türkiye altyaps, biyometrik sistemler açsndan Avrupann üstünde. Ancak mevcut kabiliyetlere ve ilgili kurumlarn bilgi birikimine baklmadan yaplan mükerrer kamu almlar, hem ülke ekonomisine israf hem de veri bütünlüü açsndan sorunlara kap aralyor.

Bir yanda da yerli üretilmi teknolojiler uluslararas bilinirlie sahipken, ne yazk ki özellikle hassas biyometrik verinin yönetilmesi konusunda ülkemizde yabanc baml tercihlerde de bulunulduunu gözlemliyoruz. Bilgi güvenlii açsndan dier ülkelerde yaanan olaylar ve haberleri inceleyerek hareket etmek ve varsa hatalardan dönmekte fayda görüyoruz.

Ana Sayfaya Git