Cezalarını aşçılık yaparak çekiyorlar

Van Açık Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesindeki restoran ve kafede çalışan hükümlüler, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna tüm aşamalarda yer alıp, cezalarının kalan süresini meslek sahibi olarak tamamlıyor.

Haberler 31.12.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda Açk Ceza nfaz Kurumunda kalan hükümlüler, cezaevi yerlekesinde açlan restoran ve kafede çalarak açlk öreniyor.

Van-Erci kara yolu üzerindeki cezaevinde, Adalet Bakanl Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüü Yurtlar Daire Bakanlnn desteiyle açlan frn ve unlu mamuller, tekstil ve konfeksiyon, karton bardak, demir, gümü, tarm, mobilya atölyeleri gibi birçok i kolunda hükümlülere meslek sahibi olma imkan sunuluyor.

Bu kapsamda, Halk Eitim Merkezi ve KUR desteiyle açlan kurslarda bata kebap, lahmacun ve çorba olmak üzere birçok yemei yapmay örenen, açlk ve garsonluk eitimi alan hükümlüler, cezaevi kampüsünün bulunduu alanda açlan Kampüs Restoran ve Kafede görev yapyor.

Binasndan, masa ve sandalyelere kadar tüm malzemeleri atölyelerde hazrlanan restoran ve kafede çalarak meslek sahibi olan hükümlüler, yemeklerin hazrlanmasndan sunumuna tüm aamalarda yer alyor.

ilere kebap takan, lahmacun yaparak frna süren, döner yapan hükümlüler, kurumda görev yapan asker ve memurlarn yan sra yaknlarn görmeye gelen vatandalara da hizmet veriyor.

- Tüm aamalar hükümlüler tarafndan yapld

Van Açk Ceza nfaz Kurumu Müdürü Faruk Akdeniz, AA muhabirine, yerlekede yer alan ceza infaz kurumlarnn stlmas, hükümlü ve personelin iaesi ile ulamn kurum tarafndan salandn söyledi.

Yerlekenin kent merkezine 25 kilometre uzaklkta olmas nedeniyle bir restorana ihtiyaç duyulduunu belirten Akdeniz, öyle devam etti:

Restorann inas, terifatnn hazrlanmas ve yerletirilmesi tamamen kurum personelimiz ile hükümlüler tarafndan karlanmtr. Amacmz kampüsteki personele, ziyaretçilere, lojman sakinlerine ve vatandaa hizmet vermek. Restoranmzda 4 personel ile 20 hükümlü görev yapyor. Restoranmzn masa ve sandalyeleri hükümlülerin emeiyle hazrlanmtr. Restoranda çalan hükümlüler, öncesinde hijyen ve i güvenlii eitimi ald, meslekleriyle ilgili kurslara katld.

Akdeniz, restoranda çalan hükümlülerin örendikleri mesleklerle ilgili sertifika aldn, bu sayede tahliye olduktan sonra daha kolay i bulabildiini dile getirerek, Restoranmzn gelirinden hükümlülerimize ücret ödeniyor ve sigortalar da yatrlyor. Hükümlülerin buradaki faaliyetleriyle infaz srasndaki zaman yüklerini hafifletiyoruz. Hükümlüler burada ya da dier yurdu faaliyetlerinde çalrken sivil hayatla iç içeler. Darya adaptasyonlarna da katk salyoruz. diye konutu.

- Üniversite mezunu olarak tahliye olacam

Cezaevine 12 yl önce giren ve bu süre içinde kendini gelitirmek için çaba gösteren hükümlü ise unlar anlatt:

Cezaevine girdiimde ilkokul mezunuydum. Kamyon oförlüü yapyordum. Burada ortaokulu, liseyi ve üniversiteyi bitirdim. çeitli kurslara katlarak 10 sertifika aldm. Darda bir yumurta krmasn bilmezken burada döner, kebap, pide ustas oldum. Aldmz eitimlerle kendimi topluma uygun hissediyorum. Dar çkmama az bir süre kald. Bu imkanlar bize salayan tüm amirlerime teekkür ediyorum.

Dier hükümlüler de aldklar kurslar sayesinde meslek sahibi olduklarn belirterek, tahliye olduktan sonra kendi ilerini kurma imkan bulacaklarn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git