Cezaları bozuldu

Sur'daki operasyonlar sırasında bölgeden çıkarılan 11 çocuğa verilen hapis cezası bozuldu.

Haberler 21.11.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRn Sur ilçesinde, barikatlarn kaldrlmas, hendeklerin kapatlmas, tuzaklanan el yapm patlayclarn imha edilmesi ve PKKl teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için yaplan operasyonlar srasnda açlan güvenlik koridorundan çkarlan 11 çocua, çocuk Ar Ceza Mahkemesince verilen deiik oranlardaki hapis cezalar, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi tarafndan bozuldu. Mahkeme, bozma gerekçesinde, çocuklarn eylemlere katld yönünde dosyada delil olmad, yasal ve yeterli olmayan bir gerekçeyle karar verildii için kararn bozulduu açklad.

Surda gerçekletirilen hendek ve barikat operasyonlar srasnda açlan koridor kullanlarak, operasyonlarn devam ettii mahallelerden çkarlan 12-17 yalarndaki 11 çocuk, 3 Mart 2016 tarihinde güvenlik güçlerine teslim oldu. Gözaltna alnan çocuklardan F.Y. (16), Ö.S. (17) ve M.ç. (17) tutuklanrken, R.A. (17), S.K. (14), .A. (16), A.A. (15), F.B. (15), M.S.K. (15), M.F.D. (12) ile R.H. (16) tutuksuz yarglanmak üzere serbest brakld.

Soruturmay 14 Haziran 2016 tarihinde tamamlayan savclk, üphelilerin tamamnn silahl terör örgütüne üye olmak suçundan yarglanmasn istedi.

Yarglamay yapan Diyarbakr çocuk Ar Ceza Mahkemesi, 5 çocuu silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yl hapis cezasna çarptrd. çocuklarn 12-15 yalarnda olmasn ve iyi halini indirim nedeni kabul eden mahkeme, cezalar 2.5 yla indirdi. Suça sürüklenen 5 çocuun tekrar suç ilemeyecei yönünde kanaate varldn belirten mahkeme, cezann ertelenmesine hükmetti.

15-18 yalarndaki 3 çocuu 3er yl 4er ay, 2 çocuu 4er yl 5er ay 10ar gün ve 1 çocuu da 5 yl 4 ay hapis cezasna çarptran mahkeme, Ö.S., M.ç. ve F.Y.nin tutukluluk halinin devamna hükmetti.

Gerekçeli kararnda, örgüt üyesi çocuklarn, operasyonlarn bitmesi aamasnda, grup halinde teslim olduunu belirten mahkeme, çocuklarn kendi istekleriyle terör örgütünün hiyerarik yapsna dahil olduunu ve güvenlik güçlerine kar silahl eylem ve direnie katldklarn bildirdi.

BÖLGE ADLYE MAHKEMES, KARARI BOZDU

Gerekçeli kararn açklanmasnn ardndan çocuklarn avukatlar, kararn yasaya aykr olduu gerekçesiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine bavuru yapt. Dosyay inceleyen Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4üncü Ceza Dairesi, 3ü tutuklu 11 çocuk hakknda verilen hapis cezalarnn bozulmasna karar vererek, dosyay yerel mahkemeye geri gönderdi.

Bozma kararnda, PKK/KCK sözde yürütme konseyinin öz yönetiminden baka seçenek kalmadna yönelik çar üzerine bölgede yaanan terör olaylarna dikkat çeken mahkeme, öz yönetim çarlarnn, terör örgütünün amaca ulamak için gerçekletirdii stratejik hamlelerin en önemlilerinden biri olduunu kaydetti. Kararda, çocuklarn, Surda askerlere ve polislere yönelik eylemlere katldklarnn sabit olmad belirtildi.

YASAL VE YETERL OLMAYAN GEREKçE LE KARAR VERLM

çocuklarn vahim nitelikli eylemlere katldnn kantlanmas halinde, devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak suçundan da cezalandrlmalar gerektiini belirten mahkeme, ehrin her tarafnda ilenen; fakat ilenii üzerinde müterek hakimiyet bulunmayan veya ortak sfatyla katld delillere göre, sabit olmayan vahim eylemlerden suça sürüklenen çocuklarn sorumlu olduunun kabulünün imkan bulunmadn kaydetti. Kararda, suça sürüklenen çocuklarn güvenlik güçlerine yönelik vahim nitelikteki eylemlere katlp, katlmadklarnn tespit edilmesi için çocuklarn nöbet tuttuu iddia edilen yerlerde bu tarz bir eylem olup, olmadnn ilgili birimlere sorulmas gerektiini kaydeden mahkeme, çocuklarn eyleme katlmnn tespiti halinde bu suçlardan dosya hazrlanarak, görülen dava ile birletirilmesi gerektiini belirtti. Ulalacak sonuca göre eylemlerin devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozma suçlarn oluturup, oluturmadnn tartlarak, çocuklarn hukuki durumunun buna göre belirlenmesi gerektiini belirten mahkeme, bu durumlar gözetilmeden yasal ve yeterli olmayan gerekçeyle karar verildiine dikkat çekti.

Kararda, ayrca mahkemenin yasal ve yeterli olmayan yazl gerekçeyle karar vermesinin kesin bozma nedeni olduunu belirten mahkeme, tutuklu çocuklarn avukatlarnn tahliye talebinin reddedilmesine karar verdi.

Ana Sayfaya Git