CHP'li Taşcıer dizilerdeki şiddete dair rapor hazırladı

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer'in dizilerde yer alan şiddete unsurlarına dair hazırladığı rapora göre, 8 farklı dizinin incelenen birer bölümünde toplam 219 kez silah görüldü, 23 sahnede kadına yönelik şiddet yer aldı. İncelenen toplam 8 bölümde en az 41 kişi öldü.

Haberler 14.06.2019 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Ankara Milletvekili Gamze Tacer, Dizilerin iddet Karnesi balkl bir rapor hazrlad. En çok izlenen diziler arasndan 8ini seçen ve bir bölümündeki iddet unsurlarn tespit eden Tacerin hazrlad rapora göre, 8 dizide toplam 23 sahnede kadna yönelik iddet uyguland.

Mecliste düzenledii basn toplantsyla raporuna ilikin bilgileri paylaan Tacer, Ülkemiz öfkeli bir toplum haline geliyorsa, sokaklarda tahammülsüzlük, evlerde iddet, okullarda kavgalar artyorsa, dizilerin ne yazk ki etkisi vardr diye konutu.

çOCUUN KAYET RAPORDA

Kadna yönelik iddetin her geçen gün arttn belirten Tacer raporunda, geçtiimiz günlerde RTÜK letiim Hattna ulaan bir çocuun, babasnn dizide eini döven bir karaktere çok benzediini belirterek, Annemle ben u an babamdan kaçyoruz. Lütfen diziyi bitirin. Kaç gündür size ikyet etmeye kalktm. Her seferinde beni dövdü. Lütfen bitsin de babam anneme aynsn yapamasn ifadelerini de hatrlatt. RTÜK üyesi lhan Tac bu ikayete ilikin söz konusu dizinin ATVde yaynlanan Sen Anlat Karadeniz olduunu ifade etmiti.

Tacerin hazrlad raporunda incelenen diziler u ekilde sraland: Sen Anlat Karadeniz (52. Bölüm, ATV), Kuzgun (16. Bölüm, Star TV), Ekya Dünyaya Hükümdar Olmaz (139. Bölüm, ATV), çukur (66. Bölüm, Show TV), Hercai (11. Bölüm, ATV), Karde çocuklar (17. Bölüm, Star TV), Bir Zamanlar çukurova (34. Bölüm, ATV) ve Söz (61. Bölüm, Star TV).

30 SAHNEDE GENEL DDET TESPT EDLD

Aratrmann sonucuna göre, 8 dizide toplam 23 sahnede kadna yönelik iddet uyguland. Bu sahnelerden 4ü babann kzna uygulad iddet unsurlarndan olutu. çok sayda sahnede ise erkein eine yönelik iddeti, ikence ve eziyete urayan, tecavüz edilmeye çallan, sandalyelere balanlan ve kafasna silah dayanan kadnlarn bulunduu anlar yer ald. ncelenen 8 bölümün 30 sahnesinde de genel iddet tespit edildi. Bu sahneler içerisinde boma, tokat atma, sopalarla dayak atma, dövme, fare zehri ile zehirleme, etrafn yumruklanmas, silahla vurulma, ikence gibi iddet unsurlar yer ald.

8 BÖLÜMDE 219 KEZ SLAH GÖZÜKTÜ

ncelenen 8 bölümde en az 219 kez silah gözüktü ve atelendi. Öte yandan 71 sahnede barma ve ses yükseltme tespit edildi. Bu sahnelerden 55i erkeklerin bard sahnelerken, 16s kadnlarn bard sahnelerden olutu.

8 BÖLÜMDE 41 K ÖLDÜ

35 sahnede, kadn güçsüz gösteren, sürekli alayan ve yalvaran varlklara indirgeyen ekilde alama-yalvarma bölümü tespit edilirken incelenen diziler arasnda 52 sahnede iddet söylemine rastland. Bu 52 sahnedeki iddet söyleminin 32sini ölüm tehdidi oluturdu. Ölümler de dizilerin neredeyse vazgeçilmezlerindendir denen raporda 8 dizide farkl sahnelerde yaanan çatmalar ve infazlarda en az 41 kiinin öldüü bilgisi paylald.

ÜLKEMZ ÖFKEL BR TOPLUM HALNE GELYORSA DZLERN ETKS VAR

Mecliste rapora ilikin basn açklamas düzenleyen Tacer, söz konusu raporun yalnzca birer bölümden elde edildiini hatrlatarak unlar kaydetti: Bu korkunç tablonun, sadece bir haftada yaynlanan diziler olduunu ve sadece bir bölümlerinin izlendiinin altn çiziyorum. Ülkemiz öfkeli bir toplum haline geliyorsa, sokaklarda tahammülsüzlük, evlerde iddet, okullarda kavgalar artyorsa, dizilerin ne yazk ki etkisi vardr. Asla sansürden yana olmadk. Ancak bu raporla, yaynlanan dizilerin nasl bir iddet sahnesi oluturduunu göstermek istedik.

Ana Sayfaya Git