Ciğer kebabının dergahı kime ait?

Gıda, Tarim ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa ziyaretinde "Ciğerin en güzel yapıldığı yer Şanlıurfa'nın ta kendisidir. Bu çarşıda ciğer yiyeceksiniz. Başvuru yapıldı. İnşallah ciğerin patentini alacağız" demişti.

Haberler 27.08.2017 - 12:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas da aralarnda cier kebabnn da olduu 8 ürün hakknda Türk Marka ve Patent Kurumuna bavurmak için dosyalar tamamlamak üzere...

Peki anlurfa m Diyarbakr m cier kebabnda bir adm önde? BBC Türkçe, günde 1 ton cierin tüketildii Diyarbakr cephesinde konuyu masaya yatrd. Hazrlanan haber aynen öyle;

ehrin birçok semtinde hem seyyar cierci tezgahlarna hem de hemen her caddede birkaç cierciye rastlamak mümkün. Yazn scaktan dolay daha çok akam serinliinde yenmesi tavsiye edilse de günün her saati dolup taan birçok ocakba mevcut.

Kentteki meslek ve ticaret odalar, Bakann açklamas sonras cier kebabnn bölgeye has ortak bir kültür olduunu vurgulayan açklamalar yapyor.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Ahmet Sayar, anlurfa Cier Kebabnn tescil edilmesi durumunda Diyarbakr Cier Kebabnn tescili için de engel olmadn söylüyor.

Sayar, ki ilin cier kebabnn yapl, damak tad farkldr. Cierde tescil edilen yapldr dese de gerekirse Urfal ustalarla yara girebileceklerini söyleyen Diyarbakrl ustalar da var.

USTALAR YARISIN

Diyarbakr Kasaplar ve Besiciler Odas Bakan Hac Atl, Tescil, patent hakk varsa, o hak Diyarbakrndr diyor ve ustalarn yarma fikrine destek veriyor:

Tamam, Bakan Bey Urfaya gitti, orada cier kebab yedi ve patentini alacaz diyor ama kaynann aratrlmas lazm. Urfann ve Diyarbakrn günlük satt cierin kilosunu ortaya koysunlar. Tarm Bakanl öncülüünde biz bir yarma da yapabiliriz. Urfa ve Diyarbakrn en iyi ustalar yarsn

KUZU CERYLE YAPILIYOR

Atl, Diyarbakr cierinin lezzetini kuzu cieriyle yaplyor olmasna balyor: Diyarbakr cierinin lezzeti kuzu cierindendir. Burada dana cieri tüketilmez, Urfa cieri ise dana cieri ile yaplr. Diyarbakrdaki dana cieri darya satlr ve bunun yüzde ellisi Urfaya gider.

ANLIURFA VE DYARBAKIR CERNN FARKLARI

anlurfa cieri ufak ufak doranrken, Diyarbakrn daha iri doranr. Urfa kebabnda isot, Diyarbakr cierinde krmz pul biber kullanlr

Mehmet Cengiz Diyarbakrn cier kebabyla özdeleen ustalarndan biri. Yaklak 45 yldr cier kebab yapyor.

1980 askeri darbesinde seyyar tezgah tüm malzeme ve etiyle birlikte yakldktan sonra imdiki yerinde küçük bir dükkan açm. Zamanla dükkann büyütüp, birkaç dükkan birletirip bugünkü haline getirmi. Mehmet Usta, Her elin tad baka diyor.

anlurfa-Diyarbakr tartmas onun da kulana çalnm ama kendinden emin bir ekilde, Vallahi sen bana sordun ben bu yata yalan söylememeliyim, ben burada güzel cier veriyorum diyor.

Anlatmaya devam ediyor:

Biri Urfada arkadana Gel gidelim Xal Mihemenin (Mehmet Usta) yannda cier yiyelim, gör bak nasldr? demi. O da ya, cieri yaratan biziz, siz diyorsunuz Diyarbakr. Ama burada cieri yiyince çok beendi. Onlar ben diyor, biz de ben diyoruz.

Ama ben zannediyorum Diyarbakrn cieri çok güzel çünkü Urfadan gelip cieri burada yiyorlar. Bir de Urfannki ufaktr, cier ite yanyor, hiçbir lezzet görmüyoruz. Urfadan gelenler de diyor ki; seninkiler daha lezzetli. Bence bizim cierimiz çok güzeldir

ANLIURFA TESCL çN GRM BALATTI

anlurfa Köfteciler ve Lokantaclar Odas Bakan Mehmet Kaçak da Austos banda yapt açklamada, anlurfa mutfann dünyann en eski mutfaklarndan, cier kebabnn da bu mutfan önemli tatlarndan olduunu belirtmiti. anlurfaya gelenlerin cier kebab yemeden gitmediini anlatan Kaçak, Cier kebab kentin her noktasnda rahatça bulunabilir. nallah cier kebabmz tescillenince ödüllü yarmalar düzenleyerek, Türkiyede ve dünyada daha çok tantlmasn salayacaz. diye konumutu.

ANLIURFALI USTA: ARTIK GÜNDE 4 ÖÜN TÜKETLYOR

Cier ustas Kemal Soylu ise cier kebabnn lezzetli olmasn salayan etkenlerden birinin de yörede yetien kuzularn cierlerinin kullanlmas olduunu vurguluyor. En iyi cier kebabnn kuzu cierinden yapldna dikkati çeken Soylu, öyle konutu:

Ayrca cierin doranmas ve piirilmesi de kebaba farkl bir lezzet katar. Daha önceleri günde bir defa tüketiliyordu ancak imdi günde 4 öün tüketiliyor. Yurt içinden ve yurt dndan gelen misafirlerimiz özellikle cier kebabn tercih ediyor.

Bir restorann iletme müdürü Abdurrahman çullu da cier kebab denilince akla ilk gelen ehrin anlurfa olduunu aktarmt.

Türkiyenin çeitli kentlerinde de cier kebab yapldna ancak anlurfada yaplan cier kebabnn farkl olduuna iaret eden çullu, Cier kebabnn patentinin alnmas bizi çok sevindirir çünkü cier anlurfa ile özdelemi bir yemeimizdir. diyor.

E TAKIP DOLAPTA BEKLETMEK SALIKSIZ

Diyarbakrda günde 150 kilo satan iletmeler de var...Her gün taze cier getirip piiriyoruz. Cieri ayn gün ya da en fazla ertesi gün tüketmek lazm. Hele ie takp dolapta bekletmek çok salksz, zehirler adam. Diyarbakr cierinin daha lezzetli olduunu söylese de tescil tartmann yersiz olduuna inanyor ve Kebab illa bir ehre tescillemek doru deil diyor

SOTU YÜKLÜYORLAR

Ocakbanda cier yiyen Genç kadn, Diyarbakrn cieri mehurdur ve hiçbir yerde böyle lezzetli cier yiyemezsiniz diyor. Urfa cierinin çok ac olduunu, damak tadna uygun olmadn anlatyor. Yüklüyorlar isotu. Burada acy dengeli kullanyorlar. Cier Diyarbakrda yenmeli, cierimizden ne istiyorlar? Urfaya tescillenirse üzülürüz diyor.

Olaya siyasi açdan yaklaan bir müter ise Bütün belediyeleri aldlar siyasi bir kararla cieri almlar çok mu? diyor.

Dakap Ciercisinde 20 yldr cier piiren ehmus Usta günde 150-200 kg cier sattklarn söylüyor.

Saim Usta Keke ülkenin tek sorunu cier olsayd diyor. Abisi ehmus Usta ise gülerek, Deriz babam, cier sizin, kelle bizim diyor ve öyle konuuyor:

Bizim yaptmz cierin nam birçok ehre yaylm, hatta admz kullanp cierci açanlar bile var. Ama ben imdiye kadar mehur bir Urfa ciercisi duymadm. Yunanlar da baklava bizim diyor, öyle dediler diye baklava Yunanlarn m oldu? Sonuçta ayn bölgeyiz, yemek kültürleri ortaktr. Nerden çkt imdi cieri Urfaya tescillemek?

PATLICAN KEBABINI URFALILAR GÜZEL YAPIYOR

Baka bir müteri ise Patlcan kebabn da Urfallar çok güzel yapyor, mehurdur. Biz, patlcanl bizimdir diyor muyuz? Ama cier kebab Diyarbakrllarndr diyebiliyoruz görüünde.

ehmus, Diyarbakr cierinin lezzetinin kaynann meralarda çeitli otlarla beslenen hayvanlardan geldiini öne sürüyor: Urfada mera yok ki; eti lezzetli olsun. Burada yaylada, merada farkl otlarla hayvanlar besleniyor. Bu yüzden lezzetli. Kardei Saim de, Cieri bizden almaya çalacaklarna hele u Diyarbakrda kaç insan aç, kaç açkta diye sorsalar belki daha faydal iler çkar. Gerçekten gerek yok böyle tartmalara diyor.

HEM URFALI HEM DYARBAKIRLI USTALAR YAPSIN

Abisi ehmus ise Ciere karmayn, brakn hem Urfal ustalar yapsn hem Diyarbakrllar diyor ve son iki ylda yaanan olaylardan dolay Diyarbakrn çok hrpalandn belirtiyor, Diyarbakrn ruhunu aldnz, bari cierine karmayn diyor.

Ana Sayfaya Git