Çift ve Aile Terapisti Gürtekin: Abartılı düğünler, sosyal medya etkisi evliliklere zarar veriyor”

ÇİFT ve Aile Terapisti Duygu Başak Gürtekin, “Abartılı düğünler, gelinlere damadı unutturan telaşlı kutlamalar ve sosyal medya etkisi evliliğe önemli derecede zarar veriyor” dedi.

Haberler 23.04.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalar snd, düün sezonu açld. çiftleri, en çok da gelinleri büyük bir tela sard. Ancak, sonsuzlua uzanma umuduyla balayan ilikilerin boanma ile sonuçlanabildiini belirten çift ve Aile Terapisti Duygu Baak Gürtekin, özellikle gelinleri uyard. Düün telann ilikiyi zedeleyebileceine dikkat çeken çift ve Aile Terapisti Duygu Baak Gürtekin, Evlilik sürecinde sevdiiniz adam ve aka atlan kavuma admlarn unutarak kapldmz düün telalar ilikilerinizi zedeleyebilir. Evlilik kararn neden aldmz ve ak bize daha derin, yakn ve özenli yaatacana inandmz bu birlikteliklere neden baladmz unutmamak, yol arkadalklarnn en büyük kurtarcs diye konutu.

ÖNCE NE STEDNZ BLMENZ GEREKR

Evlilii, içinde renkleri, ho kokular, çeitlilii ve farkllklar barndran, sayg topranda yetimi bir sevgi buketi olarak tanmlayan Baak Gürtekin, Tam da bu nedenle; ne ak, ne sayg, ne benzerlikler ne de farkllklar evlilii sürdürmek için tek bana yeterli deildir. htiyacmz olan kendimizi bilmek, istek ve arzularmz tanmlamak, partnerimize ilikisel ihtiyaçlar konusunda açk olmaktr. Onu duymak ve anlamak için çaba göstermektir. Ancak böyle bir diyalog bizlere aktan daha fazlasn ve gerçekten ihtiyacmz olanlar sunabilir. Kendisini güvenle ifade eden bir birey, partnerine de ayn alan sunarak, onu yakndan tanma ans yakalar. Bu hem kendimizi hem de ilikimizdeki ihtiyaç ve beklentileri karlkl bir ekilde anlalr klar. Birbirimize ifade alan açmak ve kendimizi içtenlikle anlatabilecek içsel özgürlüü duyumsamak, çiftlerin en çok zorland duyulmak ve anlalmak ihtiyaçlarn duyulur ve anlalr klar ifadelerini kulland.

DERLER çN KEND MUTLULUUNUZU BOZMAYIN

çiftlerin evlilik tanmlarnn her zaman ayn olmayabileceinin altn çizen Baak Gürtekin, öyle devam etti:

ki kiinin zihinde yaratm olduu iliki tanm, evlilikten beklentileri, kültür anlay ve dier tüm çevresel faktörler benzerlik içermeyebilir. çiftler bu konularda farkllklar olduunu anlad vakit, Acaba evlilie uygun deil miyim?, Henüz doru zaman gelmedi mi? Benim için doru kii kim?, Sadece ak evlilik için yeterli mi?, Benim ihtiyacm olan ne? sorularn kayg dolu bir hzla akllarn geçirmeye balar. Oysa burada yaplan hata, yeteri kadar tanmam ve zihnimizdekileri kar tarafa aktaramam olmaktr. Kültürel ve yaantsal faktörler, etkisi altnda kalnan kuaklararas hikayeler, toplumsal mitler ve zamann ruhu gibi pek çok faktörden etkilenebilecek olan evlilik tanm, çiftler arasnda kendileri için ne anlama geldii açsndan çok net bir ekilde ifade edilmeyi hak eder. Diyalogdan ve saygdan uzaklamadan, tüm farkllklar ve zorluklar konuabilecek bir alan açmak, kapsayc ve scak bir sevgi dili ihtiyacn dourur. Bu ihtiyacn en temel kaynanda karlkl ak ve iletiim isteklilii yatar. Ak, üretken, yaratc, devingen ve duygusal bir süreçtir, bizler de bu duygular yüceltmek ve daim klmak adna yol arkada olmak isteriz. Yaadmz corafyada, kültürel olarak bu ilikileri evlilikle ve kutlamalarla taçlandrmay seçeriz. Fakat günümüzde bu kutlamalarn çift olmay unutturacak kadar önemli, gelinlerin damatlar duyamayacak kadar telal evlilik hikayelerine dönütüünü görmeye baladk.

SOSYAL MEDYANIN LKLERE ETKS

Popüler kültürün yaratm olduu beenilme arzusu ve sosyal medya etkisinin ilikileri zedeleyebileceine dikkat çeken Gürtekin, likilerde; çift olmak, e olmak, anne olmak, ak olmak, evlenmek gibi ilikisel deerlerin anlamn deitirmeye balad. Abartl düünler, gelinlere damad unutturan telal kutlamalar ve sosyal medya etkisi evlilie önemli derecede zarar veriyor. Bu alanda yaplan aratrmalar, sosyal medya etkisinin çiftleri olumsuz yönde etkilediini, aldatma, kskançlk, ikili diyalogda yoksunluk gibi sebeplerle ilikileri sonlandrmaya zemin hazrladn söylüyor. Bir baka açdan, çiftlerle çalrken terapi odas bizlere aslnda ilikilerin bu zehirli sosyal medya etkisiyle daha en balarda tantn ve bunu zihinlerinde yaratklar ideal çift fantezisini d gerçeklie tama kaygsyla yaamaya baladklarn gösteriyor. Bu amaca farknda olmadan hizmet eden çiftler, gerçek olmayan fakat ideal olan, güncel olarak takip etmeye ve yaamaya balyor deerlendirmesinde bulundu.

SANAL OLANI DEL GERçE TERCH EDN

Tüm sanal etkilerden ayrmann çiftlerin elinde olduunu ifade eden çift ve Aile Terapisti Duygu Baak Gürtekin, u tavsiyelerde bulundu:

Baz sosyal medya araçlar, bizlerin yaamn biçimlendirmeye etki edecek ve sahip olma, daha iyisi olma, dierleri için ve en üzücü yanyla anlatmak için yaama duygularna tevik edecek güce erimi durumda. Bu noktada, Peki çiftler ve her gün yüzlerce prodüksiyon düünü ve ilikiyi kefetinde görmeye maruz kalan gelin adaylar kendilerini bu sanal etkiden nasl koruyacak? sorusu akla geliyor. Oysa, kendimizi tüm bu sanal etkilerden ve olmas gereken, dayatlan ve yaplmas beklenen tüm olgulardan, ailelerin, arkadalarn, davetlilerin neler düündüünden ayrtrmak bizim elimizde. Kendi gerçekliimizi, akmz, scack ilikisel dünyamz hatrlamay seçmek, partnerimizle yakn temasta olmak, ihmal yerine özene, dierlerine deil de kendimize yönelmek, belki de huzurumuz için yaamn bize sunduu en büyük hediye. Tam da bu nedenle, modern dünya algsnn dayatt sanal ve yaplandrlm olan yerine, gerçek ve otantik olan seçmek, kendimizle ve akla kucaklatmz anlar yaratmak, bize ne istediimizi ve beklediimizi hatrlatan farkndal kendimize yakn tutmak, ilikimiz ve mutluluumuz için en büyük kurtarclar olabilir.

Ana Sayfaya Git