Çiftçiler: DEDAŞ zülüm yapıyor!

Mardin’de, Bin 453 çiftçinin elektriği “borçlarını ödemedikleri” gerekçesiyle DEDAŞ tarafından kesildi. Aileleri ile birlikte binlerce kişiyi mağdur eden bu duruma tepki gösteren çiftçiler, şişirilen faturalar ile hem devletin hem de kendilerinin dolandırılmak istendiği görüşünde.

Haberler 02.12.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA), Mardin ve ilçelerinde borçlarn ödemedikleri gerekçesiyle bugüne kadar Bin 453 çiftçinin elektriini kesti. Yaplan kesintilerden 240 krsal mahallede yaayan yaklak 75 bin kii etkilendi. Elektrik kesintilerinin ana hatlar üzerinden yaanmas ise, tarmsal sulama kuyularnn yan sra yurttalar da karanlkta brakt.

Tepkilerin yükselmesi üzerine DEDA daha önce 3 fazda verdii elektrii bu kez 1 fazda vermeye balad. Ancak bu sadece yurttalarn aydnlatma ihtiyacn karlamalarna yetecek oranda. Duruma tepkili olan çiftçiler, DEDAn tarmsal sulama kuyularnda bulunan sayaçlar okumadan faturalandrma yapt ve faturalar iirdii iddiasnda.

FATURA DYE ELLE YAZILMI BR MAKBUZ VERLYOR

Derikte çiftçilik yapan Hasan Takran, DEDA görevlilerinin kendilerine üzerinde elektrik borcu, abone numaralar ve Ziraat Bankasnda kime ait olduunu bilmedikleri bir hesap numaras bulunan elle yazlm bir makbuz verdiini ileri sürdü.

Takran, söz konusu katta yüksek miktarlarda elektrik borcunun göründüünü, ancak kullanm miktar, vergi ve dier gider ksmlarnn yer almadn belirti. 80 dönümde arazi ektiini ve her ekim döneminde kendisine 150 bin TL borç çkarldn dile getiren Takran, çkarlan bu borca Bu çiftçilerin ölmesi demektir diyerek isyan etti.

DEDAtan kaynakl bölgede çiftçiliin can çekitiini ifade eden Takran, Bizim bütün stresimiz DEDAtr. Geçtiimiz günlerde 48 bin TL elektrik borcu ödemesi yaptm. DEDA ekipleri eve geliyor. çocuum 5 dakika beklemelerini söylüyor. O arada 72 bin TL ceza kesiyorlar. Ne için kestikleri de belli deil. imdi elektrik yok diye sulama yapamyorum. Yamur da zamannda gelmez ise, tohum yerde kalacak. nsanlarn buday yerde kalacak diye dert yand.

EKMDEN BORçLU çIKIYORUZ

çiftçilerden Orhan Temel de DEDAn faturalar iirdii iddiasnda. Geçmi yllarda da benzer durumlarn yaandn ve bu nedenle halen DEDA ile mahkemelik olduunu dile getiren Temel, DEDAtan kaynakl çiftçilerin perian olduunu kaydetti. Temel, Benim ürünüm halen yerde. Ben bu ürünü satsam 100 bin TL ancak tutar. Ama DEDA bana 170 bin TL borç çkarm. imdiden 70 bin TL çiftçi zarara girmi durumda diye belirtti.

DEDAn tepkiler üzerine bölgeye bir faz elektrik verdiini ancak onun da yetersiz kaldn kaydeden Temel, bu durumun devam etmesi durumunda çiftçilii brakacaklarn ifade etti.

Temel, tepkisini ise Biz tarm ile ailemizin geçimini salyoruz. Ama her defasnda yaptmz ekimden borçlu çkyoruz. Borçlu çkarsak yapamayz. Brakrsak borcumuzu da ödeyemeyiz. Bu irket geldiinden beri milletin bana bela olmu durumda. Faturalarmz ikiye katlanarak gönderiliyor. En son araziyi DEDAa brakacam gelsin kendisine eksin sözleriyle dile getirdi.

DEDA HEM DEVLET HEM DE çFTçY DOLANDIRIYOR

Hem çiftçilik yapan hem de un üreticilii yapan Ercan Arda da, yaplan kesintiden dolay jeneratör almak zorunda kalm. Borcu olmamasna ramen uygulamadan etkilendiini ifade eden Arda, kesilen faturalarda usulsüzlük olduu görüünde. Arda, DEDA faturalar iiriyor. Hem çiftçileri hem de devleti dolandryor diyor.

çiftçilerin kullandklar elektriin yüzde 55inin devlet destei ile karlandna dikkat çeken Arda, Fatura 50 bin TL geliyor. Ama DEDA 100 bin, 150 bin TL yazyor. Zaten yüzde 55ini devletten alyor. Geriye kalann da çiftçiden almaya çalyor. 150 dönümlük araziye 140 bin TL fatura yazlyor. Mecbur ödeyeceiz, yoksa haciz konuluyor. Bu ekilde tüm çiftçileri madur ediyor. çiftçiye gelen destee zaten bankadan el konuluyor. çiftçi faydalanamyor dedi.

DEDA görevlilerinin kullandklar kilovat dahi belirtmeden bir kadn üzerine parasal deeri yazp gidip ödemelerini istediini söyleyen Arda, internetten kontrol ettiklerinde 26 bin TL gözüken borçlarnn vezneye gittiklerinde 90-100 bin TLye çktn kaydetti.

MAHKEMEYE GTMESEM 120 BN TL FAZLA ALACAKLARDI

3 yldr DEDA ile mahkemelik olduunu dile getiren Arda, öyle devam etti: Bana 120 bin TL ceza kestiler. Mahkemeye gittim. Bilirkii ödemem gereken miktar 30 bin TL olarak belirledi. Demek ki mahkemeye gitmesem 120 bin TLyi benden alacaklard. Biz burada sahipsiziz. imdi hasat dönemi olduu için bizleri korkutmaya çalyorlar. Kanuni olarak böyle bir kesinti yapamazlar. En fazla abonenin elektrii kesilebilir ama bu ekilde tüm bölgenin elektriini kesiyor. DEDAn yapt bavurduu bu uygulama hukuksuz.

Ana Sayfaya Git