Çiftçilerin zorlu kış mesaisi

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış mevsiminin çetin ve ağır geçtiği Bitlis'in köylerindeki besiciler, kızaklarıyla hayvanlarına meşe yaprağı taşıyor.

Haberler 30.01.2020 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis merkeze bal Deirmenalt köyünde hayvanclkla uraan köylüler, yazn yüksek kesimlere topladklar mee aac yapraklarn hayvanlarna vermek için kzaklaryla tayorlar. Köylüler, yüksek tepelere istifledikleri mee aac yapraklarn belirli noktaya kadar srtlarnda tayor. Köylüler, daha sonra kar çokluu nedeniyle herhangi bir aracn girmedii alandan kzaklarla tamak zorunda kalyor.

BESCLERN ZORLU SERÜVEN

Kar kalnlnn 2 metreye ulat baz yerlerde kzaklarla ilerlemekte zorlanan köylüler, bazen de derelerden geçmek zorunda kalyor. Kara bata çka otlar biriktirdikleri yere ulaan besiciler, burada istifledikleri otlar kzaa yükleyerek yola çkyor. Halatlarla kza sürükleyen vatandalar, tehlikeli yolculuun ardndan köye ulayor.

Besici Rüstem Bozkurt, sabah erkenden hayvanlar beslemek için çalmaya baladklarn söyledi. Bozkurt, K aylarnda birkaç gün arayla kzaklarmzla gelip hayvanlarmza yazn toplayp istiflediimiz bu aaçlar tayoruz. Yaz aylarnda yolun olmamasndan dolay mecburen k ve kar yamasn bekliyoruz ki kzakla daha rahat tayalm diye. Yazn buralarda yürümek hem zordur hem de ormanlk alan olduu için bütün köylüler karn yamasn bekler. Yerde 2 metreye yakn kar var u anda. Yaklak 3 kilometre kzamzla beraber yol kat ediyoruz. Bazen 6-7 kii bazen de 10-15 kii ile birlikte geliyoruz. Daa çkacamz zaman herkes birbirini telefonlar arar ve buluup hep beraber aaç tamaya gideriz. Baz günler günde üç defa gelip aaç tadmz zamanlar oluyor dedi.

DADAN TOPLADIKLARI MEELER

Ersin Mert adl besici ise dadan mee aac tamann hem zorlu hem de zevkli olduunu söyledi. Günün yorgunluunu bazen kzakla kayarak bazen de türküler söyleyerek atan Ersin Mert, Mee aaçlarn yaz aylarnda biçiyoruz. Knda hayvanlarmza vermek için getiriyoruz. Getirdiimiz mee aaçlarnn yapraklarn hayvanlarmza veriyoruz geri kalan aaç ksmn da ya tandrda ya da evimizde sobalarmzda yakyoruz. Oldukça zor olan bu yolculuun maceral ksm da var, o da ayr bir zevktir bizim için. Önce yol yapyoruz sonra kzaklarmzla gelip aaçlar tayoruz. Bugün 15 kii daa geldik. Herkes kendi için aaç tar ama bazen de herkes birbirine yardmc olur diye konutu.

Ana Sayfaya Git