Çiftçinin tepkisi

Diyarbakır'da ektikleri ürünlerin mahsullerini toplayan çiftçiler, Dicle EDAŞ'a tepki göstererek, kaçak elektrik kullanmayanların kullananlardan etkilendiklerini belirttiler.

Haberler 25.09.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Karabudak (Sipyag) Mahallesinde soan ekimi yapan çiftçiler, mahsullerin olgunlamasnn ardndan hasat ilemlerini gerçekletiriyorlar.

Elde ettikleri gelirlerin üzerine kendi ceplerinden para koyarak elektrik faturalarn ödemeye çaltklarn anlatan çiftçiler, Dicle EDAa bu hususta tepki göstererek, maduriyetlerinin giderilmesini istediler.

çiftçilerden Doan Kzltoprak, geçen yl kaçak kullanmad halde gelen 59 bin TLlik faturann, kuruma yönelik itirazlarndan sonra 24 bin TLye indirildiini bildirdi.

Kzltoprak, 100 dönümlük arazide ekin ekmeyen çiftçiye bile 70-80 bin TLlik fatura geliyor. Daha sonra gidip itiraz edince bizi tehdit eder gibi, mahkemeye bavurmamz durumunda indirim yapmayacaklarn söylüyorlar. Mahkemeye bavurmadmz takdirde faturay 40-45 bin TLye indireceklerini belirtiyorlar. çiftçileri destekleyen kimse olmad için mahkemeye bavurmaya çekiniyoruz. dedi.

KAçAK KULLANMAYAN, KULLANANLARDAN ETKLENYOR

Ekinlerin gelirinin üzerine kendi ceplerinden para ekleyip elektrik faturasn ödemeye çaltklarn kaydeden Kzltoprak, unlar söyledi: Geçen sene kaçak kullanmamamza ramen 59 bin TL ceza geldi, 24 bin TLye indirdiler. Kaçak kullanmayan, kullananlardan etkileniyor. Birçok kiinin elde ettii gelir, cezann yarsnn yars bile deil. Arazileri ekmek için kiralyoruz. Gelirin yars arazi sahibine, dier yars da mazot, gübre, ilaç ve benzeri eylere gidiyor. Geçen sene kilosunu 2 TLye aldmz gübreyi bu sene 4 TLye aldk. Mazot 4 TL civaryd, imdi 6,5TL civarnda. 3 yldr abonelii iptal olmu kiiye bile kaçak cezas gelmi.

MADURUZ, BU BIRAKACAIZ

Yüksek elektrik faturas nedeniyle çiftçilii brakacaklarn dile getiren Recep Kosum, Bana u anda 70 bin TLlik elektrik cezas geldi. Artk bu ii brakacam, ben de içi olarak çalacam. Bölgenin hepsine ceza kesiyorlar. Burada 10-15 tane sondaj var. Önce 15 bin TLlik fatura, sonra 70 bin TLlik ceza geliyor. Gelin, size yüzde 64 indirim yapalm. diyorlar. Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. 15-20 bin TLlik soan satmm, 70 bin TL elektrik cezas gelmi. Maduruz, bu ii brakacaz. ifadelerini kulland.

FATURAMIZIN ÜZERNE EK TAAHHÜT GELYOR

Faturalarnn üzerine ek taahhüt gelmesine anlam veremediklerini anlatan Serhat Ekiciler ise Burada çiftçilik yapyoruz. Yaptmz bütün iler DEDAa gidiyor. imizin hiçbir faydasn görmüyoruz. Sabahtan akama kadar günein altnda çalyoruz. Bütün emeimiz boa gidiyor. DEDA yüzünden artk ne yapacamz bilmiyoruz. DEDA bize haksz yere elektrik cezas kesiyor. 20 bin TLlik fatura geliyor ama 50-60 bin TL yazyor. Elektrik faturasn çok fazla yazyorlar. O yüzden biz de ne yapacamz bilmiyoruz. En son faturamz 50 bin TL geldi. Normal faturay kaçak diye göstermiler. Elektriimiz kaçak deildi. Saatimiz normal bir ekilde çalyordu. Normalde 20 bin TL falan geliyor ama onlar 50-55 bin TL yazyor. Faturamzn üzerine zaten ek taahhüt geliyor. Gelenler onun ücretidir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git