Çiftçiye can suyu!

Tarımın lokomotif sektör olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ekim, kasım ve aralık yağışlarının uzun yıllar ortalamasının oldukça altında kalması nedeniyle kuraklık endişesi yaşayan çiftçi, bölgenin ocakta aldığı yağışlarla umutlandı.

Haberler 10.02.2018 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde çiftçinin, ekim, kasm ve aralk yalarnn uzun yllar ortalamasnn altnda kalmas nedeniyle yaad kuraklk endiesi, ocakta alnan yalar sayesinde ortadan kalkt.

Tarmn lokomotif sektör olduu Güneydou Anadolu Bölgesindeki buday, arpa ve krmz mercimek üreticileri, umutla baladklar yeni sezonda sonbahar kurak geçince endie yaad.

Ekim, kasm ve aralk yalarnn uzun yllar ortalamasnn neredeyse yüzde 50 altna dümesi nedeniyle telalanan üreticinin yüzü ocak yamurlaryla güldü.

Uzun yllar ortalamasna göre ocak aynda metrekareye düen ya miktar anlurfada 88,3 kilogramdan 103,8 kilograma, Batmanda 61,3 kilogramdan 66,2 kilograma ve rnakta 88 kilogramdan 117,4 kilograma yükseldi.

Bölge genelinde sknt yok

Türkiye Ziraat Odalar Birlii Güneydou Anadolu Bölge Temsilcisi Mehmet Cevat Delil, AA muhabirine yapt açklamada, tarm potansiyeli yüksek Diyarbakr, anlurfa, Mardin ve Batmanda kuru tarmda da yamur suyuna ihtiyaç duyulduunu söyledi.

Ekim, kasm ve aralk aylarnda yan önceki yllara göre azalmas nedeniyle çiftçilerin tedirginlik duyduunu dile getiren Delil, imdi ise ocakta alnan yalarn mutluluunu yaadklarn anlatt. Delil, unlar kaydetti:

çok güzel ya aldk. u an budayda durum iyi. Zarar yok denilebilecek durumda. Böyle devam ederse kuraklkla kar karya kalmayz. Son yalar bizi gerçekten memnun etti. Ürünlerimizde hiçbir sknt görünmüyor. Yamurlarn devam etmesini diliyoruz. Allah kimseyi yoklukla, kuraklkla imtihan etmesin çok zor.

Ekinde bir zarar olumamasnda çiftçinin bilinçlenmesinin etkili olduuna iaret eden Delil, çiftçiler ekim zaman zararl böcekler ve yeermeme ihtimaline kar dekar bana fazla tohum att. çiftçimiz artk çok modern çiftçilik yapyor. Herkes bu anlamda bilinçli. Bölgenin genelinde skntmz yok. dedi.

Dört gözle beklediimiz yamur ocakta yad

Sur Ziraat Odas Bakan Mehmet Demir de ya azl nedeniyle büyük sknt yaadklarn, ekim ayndan sonra ya beklemeye baladklarn söyledi.

Demir, Bulutlar çknca bakyorduk. Birkaç damla yap geçiyordu. Ekim ayndan beri hep gözümüz gökyüzündeydi. Baz tohumlar yeermemiti, çok sknt yayorduk. 3 ay sknt çektik. Allaha çok ükür dört gözle beklediimiz yamur ocakta yad, yüzümüzü güldürdü. diye konutu.

Artk çiftçi rahat uyuyabiliyor

Sur ilçesine bal Kozan Mahallesinde çiftçilik yapan Hamdullah Demir, kuraklk endielerinin sona erdiini belirtti.

Yan sürmesi için dua edeceklerini dile getiren Demir, Yamurlarla huzurumuz yerine geldi. Artk çiftçi rahat uyuyabiliyor. dedi.

çiftçimizin kuraklk sorunu yok

Batman Ziraat Odas Bakan Nizamettin Aydi de odalarna kaytl 18 bin çiftçi bulunduunu, kentte ekilebilir arazinin de 1 milyon dönüm civarnda olduunu ifade etti.

Yalar konusunda u an için tehlike var diyemeyiz çünkü son yalarla ihtiyaç giderildi. çiftçimizin kuraklk sorunu yok. diyen Aydi, sulama kanallarnn tamamlanmasyla bölge tarmnn daha rahat nefes alacan söyledi.

Aydi, kanallarn devreye girmesiyle 170 bin dönüm arazinin sulanacana iaret ederek, Ilsu Barajnn bitmesini dört gözle bekliyoruz. 2018 ylnda su tutmaya balanacak. dedi.

Yine yamur bekliyoruz

Mardinin Kzltepe ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Emin Gümü de ovada çounlukla buday, arpa, msr ve mercimek ekildiini söyledi.

Bu yl beklenen yalarn geç geldiini vurgulayan Gümü, Ocak aynda yamur yamasyla toprak altndaki hububat yeerdi. Biz yine yamur bekliyoruz. GAP suyu gelirse bölgemiz daha güzel yeillenir. Her ey yetiir burada. ifadesini kulland.

çiftçi Abdullah Güler ise yamur nedeniyle duyduklar mutluluu dile getirirken, yan devam edeceine inandklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git