Çileli yolculuk

Kışı geçirdikleri Güneydoğu'dan bir ay önce 300-400 kilometre uzaklıktaki Bingöl ve Erzurum'daki yaylalara ulaşmak için yola koyulan göçerler, yüzyıllardır aynı güzergahı kullanıyor.

Haberler 22.04.2018 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çoban Demiral Gece dada keçede yatyoruz. Yiyeceklerimizi eek srtnda tayoruz. Yolculukta banyo yapma imkanmz olmuyor, yemeimizi kendimiz yapyoruz

HABER MERKEZ

Güneydou Anadolu Bölgesindeki göçerlerin 3 ay süren zorlu yayla yolculuu sürüyor. Havann snmasyla Diyarbakr, anlurfa, Batman ve Mardindeki klaklarndan çkan göçerler, yaz boyunca konaklayacaklar Dou Anadolu Bölgesindeki yaylalara yola çkt. Bir ay önce 300-400 kilometre uzaklktaki Bingöl ve Erzurumdaki yaylalara ulamak için yola koyulan göçerler, yüzyllardr ayn güzergah kullanyor.

Besiciler, binlerce koyun ve kuzuyla kötü hava artlarna, yamura, çamura aldrmadan yaya katettikleri yolda, konaklama yeri olarak Murat Nehri havzasndaki Palu ilçesini tercih ediyor. Bu srada hayvanlarn su ihtiyac da Murat Nehrinden karlanyor.

çok zor artlarda sürdürdükleri atadan kalma mesleklerini kader olarak nitelendiren göçerler, gündüzleri yürüyüp, geceleri konaklyor. afak vakti dalarn eteklerinden indirdikleri sürüyü tarihi Palu Köprüsünden geçirip, yaylalara doru ilerlerken, Paluda sürülerin geçii srasnda hayvanlarn sesi ve kalkan toz dolaysyla görsel bir ölen yaanyor.

anlurfadan 28 gün önce yola çkan 35 yandaki çoban eref Demiral, hayatn sürülerin peinde geçirmenin zorluunu aktard.

Demiral, yolculuunun iki ay daha süreceini bildirerek, Bingöl Karlovadaki yaylaya gidip 3 ay kalacaz. Daha sonra tekrar dönü yoluna geçeceiz. Biz gece dada keçede yatyoruz. Yiyeceklerimizi eek srtnda tayoruz. Yolculukta banyo yapma imkanmz olmuyor, yemeimizi kendimiz yapyoruz. Yaylada yaam yoldaki gibi deil daha iyi. Yaylada çadrlarmz kuruyoruz, ailemiz geliyor. Annem, kz kardeim, gelinim hepsi gelecek onlarla beraber olacaz. dedi.

Dier sürü sahipleri gibi gözünü yaylada açtn belirten 49 yandaki Ali Barut da yayla yolculuuna çkan koyunlarn daha rahat hareket etmesi için yünlerini krptklarn söyledi.

Göçerliin atalarndan miras kaldn kaydeden Barut, nüfuslarnn kalabalk olmasnn kendileri için avantaj olduunu dile getirdi.

Erzurumun Hns ilçesindeki yaylaya gitmek üzere yola koyulduunu belirten Barut, Bizim yolculuumuz 3 ay sürüyor. Yola çknca günlük konaklamalarla ilerliyoruz. Yamur da çamur da olsa hayvanlarmzdan ayrlamyoruz. ifadesini kulland.

- Kadnn omuzundaki yük çok ar

Göçer kadnlar da teknolojik yoksunlua ramen ylmadan her iin üstesinden geliyor. Güne domadan güne balayan ve omuzlarndaki yorgunluuna ramen tebessümünü yüzünden eksik etmeyen 3 çocuk annesi Semiha Barut, çocuklarnn da yardmyla yayla yolculuu öncesi koyunlar krpt.

Gün aarmadan uyanp hamur yourduunu ardndan ekmek piirdiini belirten Barut, Koyun sayorum, yemek yapyorum, çamar da ykyorum. ehirdeki insanlarn ii kolay. Hayvanclk her mevsim zor. dedi.

Akranlarna göre hayatn zorluuyla küçük yata karlaan 11 yandaki Zeynep Barut, bir yandan 2 yandaki kardeine bakyor dier yandan annesinin yardmna kouyor.

Ana Sayfaya Git