"Çipli kimlik" dönemi başladı

Çipli kimlik kartlarına başvurular, bugün itibarıyla tüm illerde alınmaya başlandı.

Haberler 03.01.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Müracaatlarda, nüfus müdürlüü personelince, bavuru sahibinin T.C. kimlik numaras sorgulanarak, kimlik bilgileri ve en son ald nüfus cüzdan veya kimlik kart bilgisi kontrol ediliyor.

lk defa kimlik kart bavurusunda, nüfus cüzdan, uluslararas aile cüzdan, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdan, avukat kimlik kart, askeri kimlik kart veya basn kart gibi kimlik belgesi yerine geçen fotorafl belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilen ve ICAO standartlarna uygun 1 biyometrik fotoraf isteniyor.

BAVURUSU SIRASINDA STENLERLER

Bavuru srasnda kiinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayas damar izi olarak hem sa hem de sol el için alnyor. Kiinin biyometrik verisinin alnamad durumlarda ise nedeni sisteme kaydediliyor.

Bavuru alma srasnda kiiye kimlik dorulama amacyla PIN ile PIN bloke edildiinde bunu kaldracak PUK bilgilerini içeren zarf teslim ediliyor.

15 yan tamamlam kiiler bavurularn ahsen yapabiliyor. 15 yan tamamlamam çocuklarn kimlik kartlarnda fotoraf yer almyor ancak bavuran tarafndan talep edilmesi halinde her ya grubundaki çocuun fotoraf kimlik kartlarna baslabiliyor.

RANDEVU TALEBNDE BULUNANLAR

Kimlik kart bavurular, https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr internet sitesinden, Alo 199 çar merkezinden randevu alnarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dnda ise d temsilciliklere gidilerek yaplabiliyor. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumdaki vatandalarn bavurular ise Gezici Kayt Terminalleri ile alnyor.

Kimlik kart ücretleri, 21 Aralk 2016 tarihli Resmi Gazetede yaymlanan Muhasebat Genel Müdürlüü Genel Teblii uyarnca 1 Ocak 2017den itibaren kanuni bildirim süresi dnda doum ve deitirme nedeniyle düzenlenenler için 16 lira, kayp nedeniyle düzenlenenler için 32 lira olarak belirlendi.

Ana Sayfaya Git