Cizre'de çöl varanı bulundu

ŞIRNAK'ın Cizre ilçesine bağlı Girikova köyünde, nesli tükenme tehlikesi altındaki yaklaşık 1 metrelik çöl varanı bulundu.

Haberler 27.03.2018 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cizre ilçesine bal Girikova köyünde, yol yapm çalmas srasnda köylüler, nesli tükenmekte olan ve dev kertenkele ad da verilen çöl varan buldu. Olayn Kaymakamla bildirilmesi ile bölgeye gelen rnak Doa ve Milli Parklar ube Müdürlüü yetkilileri, yakaladklar çöl varann koruma altna ald. Bir kafese konularak rnaka götürülen yaklak 1 metre uzunluundaki çöl varan, veteriner kontrolünün ardndan doaya braklacak.

CZREDEN SLOPYE KADAR YAAM ALANLARI VAR

Cizre ilçesine bal Girikova köyünde bulunarak koruma altna alnan nesli tükenme tehlikesi altndaki yaklak 1 metrelik çöl varan hakknda bilgi veren Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürü Orhan Kalay, Cuma akam Cizrenin Girikova köyünden vatandalarn kendilerini aradn belirterek, Böyle bir hayvan bulduklarn bildirdiler. Bizde sonraki gün gittik. Hayvan onlardan teslim alp, rnaka getirdik. Veteriner kontrolünü yaptrdk. Gayet salkl, çöl varan ya da dev kertenkele olarak bilinen bir yaban hayvandedi.

ube Müdürü Kalay, rnak snrlar içerisinde Cizreden Silopiye kadar 15 ile 40 köy arasnda çöl varanlarnn yaam alanlar olduunu da hatrlatarak, Ülkemizde de sadece anlurfa ve ilimizde bulunuyor bu yaban hayvan. Kendini ikame edecek koullar saladnda biz tekrardan doaya salacaz. Nesli tehlike altnda olan türlerden. Dev kertenkele, bölgede çekirge, örümcek veya baz hayvanlarn yumurtalar ile besleniyor dedi.

Ana Sayfaya Git