Cizreli 2 kardeş, dede mesleğini yaşatıyor

Cizre ilçesinde demiri işleyerek bıçak, balta, tahra, orak ve keser gibi ürünleri yapan 63 yaşındaki Reşit ve 45 yaşındaki kardeşi Nihat Demirci, dede mesleğini 50 metrekarelik dükkanda yaşatmaya çalışıyor

Haberler 15.03.2019 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Cizre ilçesinde demiri ileyerek bçak, balta, tahra, orak ve keser gibi ürünleri yapan 63 yandaki Reit ve 45 yandaki kardei Nihat Demirci, dede mesleini 50 metrekarelik dükkanda yaatyor.

Cizre ilçesinde Dakap Mahallesinde yer alan tarihi Hisar Sokanda 50 metrekarelik dükkanda dede mesleini sürdüren ve yörede Demirciler ailesi olarak tannan Demirci kardeler, demiri ileyerek bçak, balta, tahra, orak ve keser gibi ürünler yapyor.

Dededen babaya, babadan da kendilerine miras kalan meslei sürdürmenin mutluluunu yaayan Reit ve Nihat Demirci, geçmi yllara göre ileri azalsa da halen ekmeklerini bu meslekten kazanyor.

Reit Demirci, kardei ile dede mesleini yllardr sürdürdüklerini belirterek, ilerini severek yaptklarn söyledi.

lkokulun ardndan hemen bu ie çrak olarak baladn, geçmi yllarda Hisar Sokanda 9 demirci dükkannn bulunduunu anmsatan Demirci, imdi ise sadece sokakta bu meslei sadece kendilerinin sürdürdüünü belirtti.

Köyden kente artan göçle demire olan talebin azaldn ifade eden Demirci, demircilik mesleinin gelien teknolojiyle birlikte bitme noktasna geldiini anlatt.

Cizreli 2 karde, dede mesleini yaatyor

çrak bulmakta zorluk çektiini aktaran Demirci, öyle konutu:

Bizim mesleimiz köylere baldr. Köylerden ürettiimiz demir aletlerine talep olmad için mesleimize ilgi de azalyor. ehre göç eden bir köylü oraa ve tahraya hiçbir zaman ihtiyaç duymaz. lgi azalsa da bu ii yapacam. Dedemizden miras kalan mesleimizi ölene kadar sürdüreceim.

Dededen miras kalma demircilik mesleini devam ettirmek istediklerini belirten Nihat Demirci de, meslein ekmek kazanma kaps olmaktan çktn dile getirdi.

Demirci, Bu meslei yapyorum ama sürdürmek çok zor. Bu meslek ekmek kazanc olmaktan çkt. çok zor geçiniyoruz. Bizden sonra devam eder mi bilemiyorum. ifadelerini kulland.

Esnaf Kerem Gün ise Demirci kardelerin yllardr bu meslei sürdürdüünü anlatarak, Cizrenin tek demirci dükkan onlara ait. Buras da kapansa artk gidecek bir dükkan kalmayacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git