Çobanlıktan ödüllü yönetmenliğe!

Çocukluğu çobanlıkla geçen Ağrılı Ahmet Sönmez'in ödüllü yönetmenliğe uzanan başarı öyküsü

Haberler 02.10.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arda çocukluk yllar çobanlkla geçen ve sinema sanatçs olma hayaliyle ailesinden habersiz Rusyaya kadar giderek eitim alan Ahmet Sönmez, ödüllü yönetmenlie uzanan baar öyküsüyle dikkati çekiyor.

çocukluunda çiftçilikle geçimini salayan ailesine yardm edip çobanlk yapan Sönmezin hayat, özel bir bankann babasna verdii hediye bilet sayesinde sinema salonuyla tanmas sonucu deiti.

Salonda izledii çizgi filmden etkilenerek sinemaya merak salan Sönmez, babasnn nasihatlerine kulak verip derslerine skca çalarak eitimine devam etti.

Liseyi bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan ve burada okurken stanbuldaki sinema sanatçlaryla tanan Sönmez, okulu yarda brakarak sinema akyla ailesinden habersiz Rusyaya gitti.

Moskova Devlet Sinema Enstitüsü Drama Bölümünde eitim gören Sönmez, yllar sonra döndüü Türkiyede, geçmite yaanm hikayeleri konu edindii Elveda Katya filmi gibi ödüllü birçok dizi ve film çekti.

- Memleketini ziyaretinde duygusal anlar yaad

Memleketine gelerek doup büyüdüü ve çocukluunun geçtii evi ziyaret eden Sönmez, mahalledeki akraba ve komularyla hasret giderdi.

Ziyarette eski günlerini hatrlayarak duygusal anlar yaayan Sönmez, AA muhabirine, çobanlktan ödüllü yönetmenlie giden baar öyküsünü ve yeni projelerini anlatt.

Sönmez, çocukken, büyüdüünde sinema filmleri çekmeyi hayal ettiini ve bunu baard için çok mutlu olduunu söyledi.

Rusyada çok iyi bir eitim alarak ünlü yönetmenlerle çalma frsat bulduunu ifade eden Sönmez, öyle konutu:

Rusyadaki eitimimden sonra 1999da Türkiyeye geldim, 2002 ylnda da dizi çekmeye baladm. e televizyon filmleriyle baladm. Her yönetmen, sinema filmi çekmek ve bir sanatsal eser brakmak için yönetmen olur, sanatç refleksi öyledir. Sanatçnn ölümsüzlüü, ortaya koyduu eserin kalclyla oluyor. Sinema akyla yapmak istediimiz film ve hikayeler vard. Sinema pahal bir sanat dal, bütçe ve finans bulmak kolay olmuyor. Yllarca çalp finans oluturarak 2012de Elveda Katya adyla ilk uzun metrajl filmimi çektim. Bu filmi Rusya ve Türkiyeyi ilgilendiren ortak bir hikaye üzerine yaptm. Film babasn arayan Rus bir kzn hikayesiydi.

Sönmez, Türkiyenin yan sra Rusyada galas yaplan ve vizyona giren filmin 49. Uluslararas Antalya Altn Portakal Film Festivalinde 3 ödül, 2. New York Eurasian Film Festivalinde ise En yi Yönetmen ödülü aldn söyledi.

- Yeni film projeleri hazrlad

2. Dünya Sava sonrasnda yaanan bir kardelik hikayesini ele alan Trileçe filmini de çektiini dile getiren Sönmez, unlar kaydetti:

Ad Sadece Farkl olan yeni bir film çektim. Bu film otizmli bir babayla normal olan olunun hikayesini anlatyor. Bu bir ötekiletirme hikayesiydi. Toplumun içinde görülmeyen, yok saylan, farkl olduu için ötekiletirilen ve yalnzlatrlan bir insann hikayesini anlatmaya çaltm. Filmi tamamladk, inallah ekim aynda Boaziçi Film Festivalinde açmay umuyoruz. Sadece ksmn özellikle koyuyoruz. Ne farkl? Sadece farkl. Alglama biçimi, dünyay, hayat alglamas, bak açs farkl olduu, kendine benzemedii için insanlarn sevmedii, holanmad, hatta trnak içerisinde korktuu insanlar. nsanolu tuhaftr, bilmedii ve tanmadndan korkar.

çok sayda projesi olduunu vurgulayan Sönmez, Arda çekmek istediim bir film var. Tarih kitaplarn kartrrken 1924te yaanm bu hikayeyle karlatm. Filmin senaryosu bitti saylr ve çekmek nasip olursa ismi de Merhamet olacak. Finansn bulabilirsek filmi Arda çekeceiz. Bu filmin arkasnda büyük bir projemiz var. 1911 ylnda geçen bir kahramanlk hikayesi ve önemli oyuncularla bu konuyla ilgili iletiim halindeyiz. dedi.

Ana Sayfaya Git