Cobra sınırda göz açtırmıyor

Sınır güvenliğinde görev alan Cobra zırhlı araçlarına entegre edilen aydınlatma sistemleri, yasa dışı sınır geçişlerini önlemede önemli rol oynuyor.

Haberler 20.03.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk savunma sanayisinde gelitirilen özel aydnlatma çözümleriyle snrda görev yapan zrhl araçlarn etkinlii artrlyor.

Sivil ve askeri alanda teknoloji odakl güvenlik çözümleri sunan MTA Güvenlik Biliim Teknolojileri, son teknolojik ürünlerin sergilendii ISAF Exclusive Fuar ve Konferansnda çalmalarn tantt.

MTA Güvenlik Biliim Teknolojileri Genel Müdürü Hüseyin Ttepe, çounlukla güvenlik, trafik kontrolü, tehlikeli bölgelerin izlenmesi gibi amaçlarla kullanlan, görüntülerin belirli bir konuma iletilmesini salayan kapal devre televizyon sistemi (CCTV) ve aydnlatma alanlarnda faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Arlkl olarak askeri amaçl butik projeler gelitirip uyguladklarn belirten Ttepe, Askeri alanda snr ve snr ötesine yönelik çalmalar yapyoruz. Bu amaçla younlukla termal çözümler sunuyoruz. Gece güvenlik görevlilerine 5 kilometreden balayp 15 kilometreye kadar görüntü veriyoruz. Tespit ettiimiz sy, canl ve araç ss olarak ayryoruz. Sonrasnda da bu bilgiyi merkeze alarm olarak gönderiyoruz. dedi.

Ttepe, aydnlatma çözümlerinin ise snrda görev yapan zrhl araçlar ve sabit tesislerde görev yaptn dile getirerek, öyle konutu:

Gelitirmi olduumuz farkl özelliklerdeki 3 projektörümüz Cobra araçlarnda kullanlyor. Bu ürünleri Türkiyede ve çounluunu yerli üretiyoruz. Ürünler kurun geçirmez donanma sahip. Bunlar 1 kilometre menzile kadar, 150-200 metre genilikte sürekli aydnlatma yapabiliyor ve taciz (flipper) yayabiliyor. Flipper özelliinde güçlü bir n hzl yanp sönmesi salanyor. Snr hattnda yasa d geçiler söz konusu olduunda, tespit edilen kiiler bu a maruz braklarak hareket edemez hale getiriliyorlar. Bu ayn zamanda olas bir silahl saldrnn da önlenmesi anlamna geliyor.

- Tehdidi durduruyor

Ürünlerinin Türkiyede snr bölgesinde görev yapan, devriye gezen 122 Cobra zrhl aracnda aktif olarak kullanldn bildiren Ttepe, Ayrca snrdaki yüksek nöbet kulelerinde hareketli uygulamalar var. Sabit olarak da yaklak 200 civarnda aydnlatma sistemimiz güvenlik güçlerinin kullanmnda bulunuyor. dedi.

Sistemin snrda bir kiinin tespiti durumunda otomatik olarak flipper moduna geçtiini anlatan Ttepe, Hzl yanp sönme kiinin hareketsiz kalmasna yol açyor. Göz kamayor ve dengeyi kaybediyorsunuz. Hareket edebilmek için n etki alanndan çklmas gerekiyor ki bu da mümkün deil. Bu srada güvenlik güçleri de söz konusu kiileri etkisiz hale getiriyor. Ürünlerimiz özellikle Dou ve Güneydoudaki snr bölgelerinde 1,5-2 yldr etkin olarak kullanlyor. ifadesini kulland.

Hüseyin Ttepe, snr hattndaki insan ve araç hareketini kontrol etmeye yönelik insansz sistemler üzerinde de çaltklarn kaydetti.

Projektörler, Cobra araçlarna yönelik olarak açk ve kapal kuleler için ayr ayr dizayn edildi. Kule ile birlikte 360 derece hareket kabiliyetine sahip sistemin, enerji ihtiyac da araç aküsüne yük getirmeyecek ekilde salanyor.

Ana Sayfaya Git