Çocuğunuzla oyun oynayın

İçerisinde bulunduğumuz ara tatilin çocuklar için verimli ve keyifli zaman geçirmede fırsat olarak sunulması gerektiğini belirten uzmanlar, anne-babalara çocuklarla beraber zaman geçirmelerini tavsiye ediyor. Okul öncesi çocuklarda boyama, resim yapma gibi sanat etkinlikleri öneren uzmanlar, ilkokul çocuklarının sessiz sinema, saklambaç gibi geleneksel oyunlar oynayabileceğini, ortaokul çocuklarının ise satranç ve dama gibi dikkat gerektiren oyunlar oynayabileceğini söylüyor.

Haberler 10.02.2021 - 06:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Geliimi Aratrma Görevlisi Pnar Demir, içerisinde bulunduumuz ara tatilde çocuklarn verimli zaman geçirmesine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

ALELERN çOCUKLARIYLA ZAMAN GEçRMES ÖNEML

Oyunun çocuklarn kendi öznel hallerini rahatlkla ifade ettikleri ve yaam kendi bak açlar çerçevesinde anlamlandrmada kullandklar bir araç olduunu belirten Pnar Demir, Tatiller de çocuklarn akademik sorumluluklarndan daha çok oyun oynayabilecekleri, kendilerini rahatlatabilecekleri, sosyalleebilecekleri ve aileleri ile birlikte geçirebilecekleri bir zaman dilimi sunmas sebebiyle önem arz etmektedir. Ailelerin bu dönemde özellikle çocuklaryla sk vakit geçirmeleri, çocuklarn ilgi alanlarna ve yalarna göre onlara çeitli oyunlar ve etkinlikler sunmalar gerekmektedir diye konutu.

ETKNLK VE OYUNLARDA çOCUUNUZU GÖZLEMLEYN

Üç hafta sürecek ara tatilin verimli bir ekilde geçirilmesi gerektiini vurgulayan Pnar Demir, unlar söyledi:

çocuklarda, özellikle pandemi ile birlikte artan kayg, mutsuzluk gibi olumsuz psikolojik durumlarn iyiletirilmesi için aileler tatil döneminde birtakm yöntemlere bavurabilirler. Bu üç haftada özellikle çocuun yana ve geliim dönemine göre etkinliklerde yer almalar desteklenebilir buna uygun bir ortam çocua sunulabilir. Ebeveynler bu etkinliklere kendileri dahil olabilir fakat yönlendirici olmamal ve oyunu çocuun ekillendirmesine olanak sunmaldrlar. Ayrca ebeveynlerin ilgili etkinlik ve oyunlarda çocuklarn gözlemlemeleri gerekmektedir. Bu gözlemler çocuklarn ruhsal durumu ve ilgi alanlar hakknda önemli ipuçlar sunmaktadr. Son olarak aileler, çocuklarn, oyunlardaki karakterlerin davranlardan daha çok duygularnn neler olduuna odaklanmalar salamaldr. Bu durum çocuklarda olumlu sosyal davranlarn gelimesi desteklenmesine katk salayacaktr.

Evde yapacak birçok etkinlik var

Aratrma Görevlisi Pnar Demir, okul öncesi dönem çocuklar için bu dönemde yaplabilecek etkinliklerin özellikle etkileimli olmalar ve duyusal uyaranlar içermelerine dikkat edilmesi gerektiini kaydetti. Aratrma Görevlisi Pnar Demir, okul öncesi çocuklar için tavsiyelerini öyle sralad:

Evde kitap okuma etkinlikleri, bahçede bitkiler ve hayvanlarla gerçekletirebilecekleri çevre etkinlikleri (ebeveyn ile birlikte bitki yetitirmek, her gün bir hayvan tanmak ve beslemek), öz bakm becerilerinin gelitirilmesine yönelik etkinlikler (di frçalama oyunu, banyoda ark söylemek), dier aile üyeleriyle birlikte gerçekletirecekleri drama etkinlikleri (herhangi bir meslek grubunu dramatize etme). Boyama yapma, yumurta kolisi, peçete rulosu gibi evdeki artk malzemelerden yeni bir ürün oluturma, oyun hamurlarn kullanarak çeitli nesneler yapma, pipetlerden, su ielerinden faydalanarak oyuncak tasarlama gibi sanat etkinlikleri yaplabilir ve el kuklalar ile oynama olarak sralanabilir.

LKOKUL çOCUKLARIYLA GELENEKSEL OYUNLAR OYNANABLR

lkokul çocuklar ile bu dönemde yaplabilecek etkinliklerin ise biraz daha karmak özellikler gösterip daha fazla bilisel yeti ve grup içi etkileimler gerektirdiini belirten Pnar Demir, Dolaysyla bu ya grubundaki çocuklarn körebe, saklambaç, sessiz sinema, deve cüce gibi geleneksel oyunlar oynamalar desteklenebilir. Ayrca, ilgili ya döneminde akran ilikileri önem kazanacandan tatil döneminde arkadalaryla birlikte evde buluma film izleme, yemek yapma ve mümkünse bahçede fiziksel beceri gerektiren oyunlar oynama (futbol, voleybol, masa tenisi) gibi faaliyetlerde de bulunulabilir tavsiyesinde bulundu.

ORTAOKUL çOCUKLARI LE DKKAT OYUNLARI OYNANABLR

Ortaokul çocuklar ile bu dönemde geliim gösteren soyut düünme becerilerine paralel olarak daha çok dikkat oyunlar tercih edilebileceini belirten Pnar Demir, Ayn ekilde düünme becerilerini destekleyen satranç, dikkat ve konsantre olma becerilerini destekleyen jenga gibi oyunlar oynanabilir. çocuun ilgili duyduu bir müzik aleti varsa onu çalmay örenmesinin desteklenmesi, çocuun hem öz yeterliliinin artmasna katkda bulunacak hem de elenmesine katk sunacaktr. Bunun yannda dama, puzzle, tabu ve bulmaca gibi oyunlar da çocuklarn entelektüel becerilerini arttrmak ile beraber tatil sürecinde onlarn keyifli vakit geçirmelerine olanak salayacaktr diye konutu.

çOCUKLARA KEYFL VE VERML ZAMAN GEçRECEKLER ORTAM OLUTURULMALI

Aratrma Görevlisi Pnar Demir, tüm dünyada etkili olan pandemi sürecinin yetikinlerin yan sra çocuklarn da yaamlarn, rutinlerini, psikolojik iyilik hallerini olumsuz etkilediini hatrlatarak çocukluk döneminde stres faktörlerine maruz kalmann yaamn ilerleyen dönemlerini de etkiledii bilindiinden çocuklarn pandemi sürecinden en az zarar alarak çkmalar önem arz etmektedir. Bu noktada da ebeveynlere büyük rol dümektedir. Ebeveynler çocuklara tatil sürecinde keyifli ve verimli zaman geçirebilecekleri bir ev ortam sunmaldrlar. Yukarda bahsedilen etkinlik ve oyun örneklerinin çocuklarn iyilik hallerinin arttrlmasna katk salayaca düünülmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git