Çocuğunuzu uzak tutun!

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan "Çocuklara internette neleri paylaşıp paylaşmaması gerektiği öğretilmeli, sosyal ağlarda herkese açık paylaşımlar yapılmamalı, güçlü parolalar kullanılmalı, çevrim içi ortamlarda ve dijital oyun oynarken yabancı kişilerle arkadaş olunmamalı ve kişisel bilgiler paylaşılmamalı"

Haberler 19.06.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ulatrma ve Altyap Bakan Yardmcs Ömer Fatih Sayan, güvenli internete ilikin hem ebeveynler hem de çocuklar için tavsiyeler içeren Dijital Mahremiyet Rehberlerinin yaymlandn bildirdi.

Sayan, Twitter hesabndan yapt paylamda, Güvenli nternet Merkezinin çocuklar ve ebeveynler için hazrlad Dijital Mahremiyet Rehberlerinin yaymland bilgisini verdi.

Rehberlerle dijital mecralarda güvenlii salamann ilk adm olarak nitelendirilen mahremiyet bilincinin olumasnn amaçlandn belirten Sayan, Rehberler hem ebeveynler hem de çocuklar için önemli tavsiyeler içeriyor. Özellikle salgnn etkisiyle birlikte çok daha sk dijital ortamlarda yer alyor, vakit geçiriyoruz. Yavrularmzn oyun, örenme ve arkada edinme gibi temel ihtiyaçlarn ekranlardan gidermesi, bu konuda daha hassas davranmamz gerektiriyor. ifadelerini kulland.

Sayan, özellikle çocuklarn mahremiyet algsnn tam olumad için internette ve sosyal medyada kolayca kandrlabilme ve zarara urayabilme risklerinin fazla olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Hazrlanan rehberler, Dijital Mahremiyeti Korumaya Yönelik Tavsiyeler, Akll Cihazlarda Güvenlik ve Mahremiyet, Dijital Ayak zleri, Sharenting (Paylaan Ebeveynlik), Siber Zorbalktan Korunmak çin Alnacak Tedbirler, Dijital Oyunlarda Mahremiyet, Sosyal Alarda çerik Paylam ve Mahremiyeti Korumaya Yönelik Tavsiyeler, Sosyal Alarda Hak ve Sorumluluklar, Sosyal Alarda Gizlilik konularn içeriyor. Bu konuda çocuklarn korumas için ebeveynlerden u maddelere özellikle dikkat etmelerini rica ediyorum, çocuklara internette neleri paylap paylamamas gerektii öretilmeli, sosyal alarda herkese açk paylamlar yaplmamal, güçlü parolalar kullanlmal, çevrim içi ortamlarda ve dijital oyun oynarken yabanc kiilerle arkada olunmamal ve kiisel bilgiler paylalmamal.

- çocuklarn resimleri paylalrken çok dikkat edilmeli

Ebeveynlerin dijital ortamlarda çocuklarnn resimlerini paylarken çok dikkatli olmas gerektiini vurgulayan Sayan, hem kötü niyetli insanlara bilmeden malzeme verilmemesi hem de gelecein düünülmesi gerektiini vurgulad.

Sayan, çocuklardan da rehberlerde yer alan, kendilerini sosyal alardan koruma, üç anahtar kural, güvenli mesajlama ve parola güvenlii, fotoraf ve video paylam, ksaca TAKP denilen 5 altn kurala önem vermelerini istedi.

Dijital Mahremiyet Rehberlerinin özellikle bu dönemde oldukça fayda salayacana inandn belirten Sayan, rehbere ebeveynlerin https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/ebeveynler-icin-dijital-mahremiyet-rehberi, çocuklarn ise https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/cocuklar-icin-dijital-mahremiyet balantlarndan ulaabileceklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git