Çocuk adalet sistemi yeniden yapılandırılacak

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) çerçevesinde, çocuk adalet sistemi "onarıcı adalet" yaklaşımıyla yeniden yapılandırılacak.

Haberler 10.07.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalknma Plan, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann onaynn ardndan TBMMye sunuldu.

Plan kapsamnda, erken dönem çocuk bakm, eitim ve geliimine yönelik hizmetlerin sunumu ile eriilebilirliinin artrlmas ve niteliinin yükseltilmesi salanacak.

Doum öncesinden balamak üzere anne baba eitimleri artrlacak. Anne babalara yönelik çocuklarn ya ve gelime düzeylerine uygun beslenme, büyüme, eitim, oyun içerikli materyaller gelitirilecek.

Erken çocukluk dönemi bakm ve eitim hizmeti veren kurumlar açsndan ortak bir düzenleme yaplacak. Bu kurumlarn açlmasna ve faaliyet göstermesine yönelik kriterler hizmet çeitliliine imkan tanyacak ekilde belirlenecek.

Erken çocukluk dönemi bakm ve eitim hizmeti veren kurumlarn saylar artrlacak ve hizmet sunum modelleri çeitlendirilecek, denetimleri artrlacak.

çocuklarn fiziksel, sosyal ve zihinsel geliimlerini destekleyici kültürel, sanatsal, bilimsel, sportif faaliyetler özendirilecek, yaygnlatrlacak ve eriilebilir hale getirilecek.

Gençlik merkezlerinin çocuklara da hizmet verebilmesi ve çocuklarn bu merkezlere eriimlerinin kolaylatrlmas için düzenlemeler yaplacak.

çocuk çilii ile Mücadele Birimleri yaygnlatrlacak

Erken çocukluk döneminden balamak üzere çocuklarn eitim hayatlarndaki yoksunluklar dikkate alnarak servis, eitim materyali, beslenme gibi bireysel ihtiyaçlarn gidermeyi salayacak farkl ve esnek uygulamalar gerçekletirilecek.

Mevcut destekler de dikkate alnarak farkl alanlarda baarl ve yetenekli olan ancak maddi imkanszlklar nedeniyle bu alanlarda ilerleyemeyen çocuklara yönelik destekler hayata geçirilecek.

Krsal bölgelerde yaayan çocuklar için koruyucu ve önleyici hizmetlere eriimi artrmaya, frsat eitliini salamaya yönelik çalmalar yaplacak.

Bata sokakta, ar ve tehlikeli ilerde, aile ileri dnda ücret karl, gezici ve geçici tarm ilerinde çalanlar göz önünde bulundurularak çocuk içilii ile mücadele edilecek. çocuk içilii ile mücadele alannda toplumsal bilinç gelitirilecek.

çocuk çilii ile Mücadele Birimleri 81 ilde yaygnlatrlacak. Yerelde çocuk içilii ile mücadele alannda çalan ilgili kurum ve kurulularla i birlii ile koordinasyonun gelitirilmesi daha etkin hale getirilecek.

Mevsimlik gezici tarmda çalan ailelerin çocuklarnn geliimlerine katk salayacak faaliyetler düzenli ve sürekli hale getirilecek, çocuklarn bu imkanlara eriimi artrlacak.

çocuklara özgü uzlatrma usulleri gelitirilecek

çocuk adalet sistemi önleyici, onarc ve gelitirici mekanizmalar dorultusunda risk takibini içeren bir yapya kavuturulacak.

çocuk Koruma Kanununda öngörülen çocuklara özgü tedbirlerin uygulanmas ve tedbir kararlarnn izlenmesine ilikin mekanizmalarn gelitirilmesi salanacak.

çocuk adalet sistemi onarc adalet yaklamyla yeniden yaplandrlacak.

çocuklara özgü uzlatrma usulleri gelitirilecek, suça sürüklenen çocuklar yönünden kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi modeli oluturulacak. lk derece yarglama ile kanun yolu incelemelerinin öncelikli olarak yaplmas salanacak.

çocuklara özgü alternatif infaz usulleri gelitirilecek. Adli süreçte çocuklara özgü koruma mekanizmalar güçlendirilecek, çocuk dostu mülakat usulleri desteklenecek ve adliyelerde adli görüme odalarnn says artrlacak.

çocuklarn suça maruz kalmalarnn önlenmesine yönelik olarak kurumlarn kapasitesi artrlacak.

çocuk istismarnn nedenleri aratrlacak

Korunmaya ihtiyac olan çocuklara yönelik aile odakl hizmetlerin gelitirilmesi ve yaygnlatrlmas salanacak.

çocua yönelik ihmal, istismar ve iddeti önleyecek program ve uygulamalar gelitirilecek, risk altndaki çocuklara ve ailelerine yönelik hizmetler ile psiko-sosyal destek programlar yaygnlatrlacak.

çocua yönelik ihmal, istismar ve iddetin nedenlerini içeren ve mevcut durumu tespit eden bilimsel aratrmalar yaplacak.

Erken çocukluk döneminden balamak üzere çocuklara ihmal, istismar ve iddet konularnda farkndalk eitimleri verilecek, çocuklarn yaam becerileri güçlendirilecek.

çocuklarla çalan profesyonellerin ihmal, istismar ve iddeti tespit etme ve gerekli yönlendirmeyi yapma kapasitelerini artrmaya yönelik programlar düzenlenecektir.

çocuk zlem Merkezlerinin hukuki altyaps tamamlanacak ve saylar artrlacak. çocuk Koruma lk Müdahale ve Deerlendirme Birimlerinin güçlendirilmesi ve etkililiinin artrlmasna yönelik çalmalar yürütülecek.

Adliyelerde çocuklara nitelikli destek sunan Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlükleri yaygnlatrlacak.

çocuklarn ve ebeveynlerin ihtiyaçlar dorultusunda psiko-sosyal destek hizmetleri yaygnlatrlacak, riskli ve a-tipik geliim gösteren çocuklara uygun geliimsel müdahaleler, izlenme ve yönlendirmeler yaplacak, çocuklar arasnda salk, sosyal medya ve hukuk okur-yazarl artrlacak.

Okullarda ve sosyal hizmet merkezlerinde salk, beslenme, hukuk, sosyal medya okuryazarl becerilerini güçlendirecek program ve faaliyetler yürütülecek.

çocukluk çanda obezitenin sonlandrlmasna, salkl beslenmenin ve fiziksel hareketliliin artrlmasna yönelik çalmalar sürdürülecek.

çocuklarn, salkl geliimlerini olumsuz etkileyecek oyun ve dijital uygulamalar ile kitap, sosyal medya gibi yayn içeriklerinden korunmasna yönelik tedbirler alnacak.

çocuklarn dijital risklerden, yazl ve görsel medyann zararlarndan korunmasna yönelik çalmalar artrlacak.

Kültürel yapya uygun olarak ya ve içerik açsndan kullanclar ile ebeveynler için bilgilendirici bamsz oyun derecelendirme sistemi oluturulacak. çocuk dostu yaynlar desteklenecek.

Uluslararas veya geçici koruma altnda olan çocuklarn toplumla bütünlemelerini ve akranlaryla ortaklklar kurmalarn salamak üzere, yaam becerilerini ve kültürler aras etkileimi artracak programlar sürdürülecek.

Uluslararas veya geçici koruma altnda olan çocuklara yönelik sosyal uyum programlar yaygnlatrlacak.

çocuklarn bamllk yaratan davran ve maddelerden korunmalarna yönelik tedbirler alnacak, tedavi merkezlerinin nitelik ve nicelii artrlacak, sosyal rehabilitasyon, uyum hizmetleri gelitirilecek.

- Gençlerin sosyal hayatta aktif rol almalar desteklenecek

Gençleri okul-snav-i bulma döngüsünden çkartan, fiziksel, sosyal ve bilisel geliimleri ile yenilikçi ve giriimci niteliklerini destekleyen kültürel, bilimsel, sportif faaliyetler özendirilecek, eriilebilir hale getirilecek.

Ders d zamanlarda gençlerin fiziksel, sosyal, sanatsal, sportif, bilisel ve kültürel geliimlerini destekleyici faaliyetlerin okullarda sunulmasna yönelik bir model gelitirilecek. Bu model içerisinde kurgulanan hizmetler okullarn fiziki ve insan kayna kapasiteleri ile maddi imkanlar gelitirilerek ilgili kurumlarca sunulacak.

Gençlerin sosyal hayatta ve karar alma mekanizmalarnda aktif rol almalar desteklenecek.

Bamllk yapc maddelerle etkin mücadele edilecek, bu maddelerin kullanm durumunu tespit etmeye yönelik aratrma ve hizmetlere devam edilecek, sosyal rehabilitasyon, uyum hizmetleri gelitirilecek.

Bamllk yapc maddelerin ilgi çekici olmaktan çkarlmas, sigara ve alkol gibi maddelerin eriilebilirliinin zorlatrlmasna yönelik tedbirler alnacak.

- Sosyal Uyum Birimlerinin says artrlacak

Sosyal Uyum Birimlerinin says artrlacak, tedavi sonras rehabilitasyon ile takip hizmetlerinin etkinletirilmesi için ihtiyaç duyulan hukuki düzenlemeler yaplacak ve bu hizmetler yaygnlatrlacak.

Uluslararas veya geçici koruma altnda olan gençlere yönelik sportif, kültürel, eitsel faaliyet ve programlar desteklenecek. Bu gençlere istihdama yönelik mesleki yönlendirmeler yaplacak.

Bata eitimde ve istihdamda olmayanlar olmak üzere gençler, KOSGEB ve KURun mesleki yönlendirme, giriimcilik ve meslek edindirme hizmetleri hakknda bilgilendirecek ve bu hizmetlere yönlendirecek.

Gençlerle çalan kurumlar ile KOSGEB ve KUR arasndaki i birlikleri artrlacak.

Ana Sayfaya Git