Çocuk geline beste yaptı!

DİYARBAKIR'da 40 yıldan bu yana Dermatoloji uzmanı Dr. İbrahim Halil Kağar, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla, “Çocuk gelin' isimli beste yaptı.

Haberler 26.11.2017 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 40 yldan bu yana Dermatoloji uzmanl yapan Dr. brahim Halil Kaar, kendisine muayeneye gelen kadnlarn büyük bölümünün küçük yata evlendirildiklerine ve yaadklar drama tank olunca kadna yönelik iddetin deiik bir versiyonu olan erken yata evliliklere dikkat çekmek için çocuk Gelin isimli bir beste yapt. Diyarbakrda özel bir hastanede görev yapmasnn yan sra evinde bo zamanlarnda iir yazp beste yapmaya devam eden Dr. brahim Halil Kaarn müzik dalndaki bu becerisini fark eden Kültür ve Turizm Bakanl Güzel Sanatlar Genel Müdürlüü Diyarbakr Devlet Klasik Türk Müzii Korusu efi Tanju Demirkol, Dr. Kaara davette bulundu.

AYAKTA ALKILANDI

Diyarbakr Devlet Klasik Türk Müzii Korosu Salonunda 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Günü etkinlikleri kapsamnda verilen Esir-i Ak Konserinde profesyonel devlet sanatçlaryla uduyla birlikte sahneye çkan Uzman Dr. brahim Halil Kaar, çocuk Gelin, Böyle bir hayat düünemezsin ve Bu Gözya iesi isimli bestelerini seslendirdi. Dr. brahim Halil Kaarn çocuk yata evliliklere dikkat çekmek amacyla besteledii çocuk Gelin isimli arks konseri izleyenler tarafndan ayakta alkland.

lk kez bir konserde besteledii arklarn seslendirdiini belirten Uzman Dr. brahim Halil Kaar, Dünyann bir çok ülkesinde adeta kangren halinde olan küçük yataki kzlarn zorla evlendirilmesine dikkat çekmek amacyla çocuk Gelin arksn yazp bestelediini söyledi. Kznn kendisine sürekli evdeki sanatç dediini belirten Dr. brahim Halil Kaar, Kzmn dedii gibi de evdeki sanatç durumundaydm. lk kez konsere katldm. Bana gösterilen ilgiden onur duydum. Beni sahneye çkaran Diyarbakr Klasik Türk müzii Korosu efi Tanju Demirkola teekkür ediyorum dedi.

MUAYENEYE GELEN EVL çOCUKLAR BEN ÜZDÜ

Yllardr görev yapt hastanelerde kendisine muayene olmaya gelen ve çocuk yata evlendirilen binlerce evli kadn gördüünü ve onlarn bu dramatik durumlarndan etkilendiini belirten Dr. brahim Halil Kaar, unlar söyledi:

Muayene gelen aileler küçük yataki genç kzlarn getirdiklerinde bunlarn evli olduklarna tanklk ettim., Hatta küçük yata evlendirilen bu kzlara Kzm sen oyuncaklarn da yeni evine götürdün mü? diye taklrdm. Bu aslnda çok dramatik bir eydir. Bunu vurgulamak için bu çocuk gelin parçasn besteledim. in gerçei sosyal bir ihtiyaçtan da oldu. Sanat sanat içindir ilkesi önemli bir unsurdur ama sanat sanat içindir ilkesi belirli bir yere kadar olabilir. Mutlaka sanat toplumsal arzalar düzeltmek için estetik bir alet olmaldr. Her zamanda olmutur. Birazda o amaçla bu besteyi yaptm,. Empati gelitiriyordum. Küçük yata evlendirilen bu kzlar görünce benim kzm aklma geliyordu ve üzülüyordum. nsan olup ta bundan duygulanmamak üzülmemek bir kere ters bir durumdur. nsann ne insaf ne de beyni kabul eder bunu.

Ekonomik durumu kötü olan ailelerin mecburiyetten küçük yataki kz çocuklarn evlendirdiini dile getiren Dr. brahim Halil Kaar, aileleriyle birlikte muayeneye geliyorlard. Bazen soramyordum bile. çünkü mahrem bir konu. O anda eiyle de gelmi olabiliyordu. Anne baba söylediimizde ise vicdani bir tartma açyorsun. Ailelerde sanyorum isteyerek bunu yapmyor. Ekonomileri bozuk. Evde bir boazn eksilmesi onlarn ekonomik olarak rahatlamas demek diye konutu.

KADINA YÖNELK DDETN DEK VERSYONU

Kz çocuklarnn küçük yata zorla evlendirilmesinin kadna yönelik iddetin deiik bir versiyonu olduuna da dikkati çeken Dr. brahim Halil Kaar, Bu bir yerde çocuk gelinde olmas itibariyle kadndr. Burada iddeti de içeriyor. Daha çocuk gelinken olur 10 çocuk anas diyoruz burada. 14-16 yandaki bir çocuun 10 çocuun birdenbire annesi pozisyonuna gelmesi iddetten baka bir ey deimlidir? Bu arky çocuk yata zorla evlendirilmek durumunda olan bütün dünya kadnlarna ithaf ediyorum diye konutu.

ARKININ SÖZLER

Sürmelerini çekerler, knalarn sürerler, beyaz ata bindirirler, yola çkar m bu gelin? Yaraya tuz baslr m? Bir ceylana kylr m? 3-5 mal uruna çocuk gelin satlr. Evde bekler 3 kumas, bir de zalim kaynanas, daha gelin çocuk iken, olur on çocuk anas. Yaraya tuz baslr m? Bir ceylana kylr m? 3-5 mal uruna çocuk gelin satlr.

Ana Sayfaya Git