Çocuk gelinlerde azalma!

Toplumsal Cinsiyet İstatistikleri 2019 raporuna göre ‘çocuk gelinler’de oran binde 29'dan, binde 19'a geriledi. Kadınların orta-üst seviye yönetici pozisyonlarındaki oranı ise 2012'de 14.4 iken 2018’de 16.3'e yükseldi.

Haberler 15.07.2019 - 02:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK), geçtiimiz günlerde açklad Toplumsal Cinsiyet statistikleri 2019 bülteninde Türkiyede doum hz, evlenme ve toplumsal cinsiyet konusunda güncel rakamlar paylat.

Birlemi Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafndan 179 ülkede belirlenen ortak temadan hareketle yaplan çalmada alnan sonuçlar kadn nüfus açsndan deerlendiren Altnba Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eitlii ve Kadn çalmalar Aratrma ve Uygulama Merkezi (TOKAMER) Bakan Sosyolog Zeynep Banu Dalaman, doum oran ve yönetici pozisyonundaki kadnlar açsndan olumlu sonuçlarn gözlendiini belirtti.

SEVNDRC RAKAMLAR VAR

Raporda toplumsal cinsiyet eitliine dair tek veri olarak yönetici pozisyonundaki kadnlarla ilgili rakamlarn yer aldn belirten Sosyolog Zeynep Banu Dalaman, Kadnlar açsndan sevindirici rakamlarmz var. Kadnlarn orta-üst seviye yönetici pozisyonlarndaki oran 2012de 14.4 iken 2018 ylnda bu oran 16.3e çkm durumda dedi.

Rapordaki bir dier olumlu sonucun 15-19 ya aralndaki kz çocuklarn dourma oranndaki düü olduunu belirten Dalaman, Kamuoyunda da zaman zaman tartlan çocuk gelinler konusunda oran binde 29dan, binde 19a gerilemi. Bu vakalara en çok Arda rastlyoruz. Bat illerinde yok gibi. 16-17 ya aralnda evlenen kz çocuu says da 2014te 5.8 iken 2018 ylnda 3.8e gerilemi. Bunlar sevindirici rakamlar eklinde konutu.

LKOKUL MEZUNLARI 3 VE ÜZER çOCUK STYOR

Raporun dier önemli balklarna dair deerlendirmelerini de paylaan Sosyolog Zeynep Banu Dalaman, deal çocuk says kaç sorusuna cevap verenler arasnda en büyük grubu yüzde 32 ile iki çocuk diyenler oluturuyor. öyle bir çarpc nokta da var raporda: Eitim seviyesi yükseldikçe çocuk says 2 ile snrlanyor. Eitim seviyesi dütükçe çocuk says 3 ve daha yukar gidiyor. Üç ve üzerinde çocuk yapmak isteyenlerin arln ilkokul mezunlar oluturuyor açklamasn yapt.

Açklanan Dünya Nüfus Raporunda kadn sal, çocuk gelinlerin azalmas, çocuk yata doum yapma orannn dümesi gibi konularda iyilemeler olduunu ancak yine de genel düzeyde bakldnda Türkiyede kadn-erkek eitlii konusunda fazla yol alnamadn söyleyen TOKAMER Bakan Sosyolog Zeynep Banu Dalaman, Siyasette de böyle, dier alanlarda da böyle. Son yaplan yerel seçimlerde de gördük ki, karar alma mekanizmalarnda kadn-erkek eitliini bir türlü istenen seviyeye ulatramyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git