Çocuk işçiliği ürkütüyor!

2 milyonu aşkın çocuk işçinin bulunduğu Türkiye’de, “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı” olarak ilan edilmesine rağmen 2018 yılında çocukların işgücüne katılma oranı artıp, 67 çocuk iş cinayetlerinde can verdi. Geride kalan Mayıs ayında yaşanan 163 iş cinayetinin kurbanlarından 9’u yine çocuktu.

Haberler 13.06.2019 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çi Sal ve Güvenlii Meclisine (SG) göre Türkiyedeki çocuk içi says ise 2018 itibaryla 2 milyon civarnda bulunuyor. Ülkedeki çocuk içiliine dair tablo yine oldukça karanlk gözükürken, geçmi yllara göre, 2013 ylnda 59 çocuk, 2014 ylnda 54 çocuk, 2015 ylnda 63 çocuk, 2016 ylnda 56 çocuk, 2017 ylnda 60 çocuk i cinayetlerinde yaamn yitirdi.

Hükümet, artan çocuk ölümleri üzerine 2018i çocuk çilii ile Mücadele Yl olarak ilan etti. Bu kapsamda Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanl koordinasyonunda çocuk içilerle mücadele ulusal program (2017-2023) çkarld. Ancak istenilen sonuç elde edilemedi. Hanehalk gücü Aratrmas sonuçlarna göre; 2017 ylnda 15-17 ya grubundaki çocuklarn igücüne katlma oran yüzde 20,3 iken, bu oran 2018 ylnda yüzde 21,1 olarak gerçekleti.

SG verilerine göre 2018 ylnda yaanan i cinayetlerinde 67 çocuk yaamn yitirdi. Ölen çocuk içilerden 23ü henüz 14 ya ve altna bulunurken, 2019 ylnda da tablonun deimedii gözüküyor. Geride kalan Mays aynda yaanan 163 i cinayetinden 9u yine çocuklardan olutu. Bu ölümler tarm, kimya, aaç, metal ve tamaclk gibi ikollarnda gerçekleti.

BR EYLER YAPIYORMU GÖRÜNTÜSÜ VAR

Eitim Sen Diyarbakr 1 Nolu ube Ebakan Abbas ahin, Türkiyenin çocuk içiliinin önüne geçme konusunda uluslararas sözlemelere imza atmasna ramen sadece bir eyler yapyormu gibi göründüü kanatinde.

Ülkede halen 2 milyona yakn çocuk içinin bulunmasna dikkat çeken ahin, çocuklarn özellikle mevsimlik tarm içisi olarak Güneydou illerinden farkl bölgelere giderek aileleriyle birlikte yaamlarn sürdürmek için çalmak zorunda kaldn ifade etti. çocuklarn eitim ve örenim alanndan uzaklamasnn ekonomik sebeplerin yannda siyasal ve toplumsal sebeplerinde olduunu öne sürdü. ahin, çocuk içiliinin sermaye snf için ucuz i gücü anlamna geldiini vurgulayarak, çocuklarn çocukluunu yaayabildii bir dünya yaratlmas gerektiini düünüyoruz dedi. ahin, bu dünyay çocuklardan miras aldmz ve yine onlara miras brakmayacamzn bilinciyle hareket edilmesi gerektiini kaydetti.

çOCUKLAR UCUZ GÜCÜ OLMAYA TLYOR

Rengarenk çocuklar Dernei Bakan Dilan Tademir de, çocuk içiliinin dernek olarak her zaman gündemlerinde olduunu belirtti. Bu meseleye dair Mevsimlik deil, her zaman çocuk diye bir saha çalmas projesi de gerçekletirdiklerini paylaan Tademir, yine proje kapsamnda bir çaltay gerçekletirdiklerini aktaran Tademir, Mevsimlik çocuk içileri ile ilgili bu bölgeden insanlar Türkiyenin batsndaki yaklak 19-20 kentine gidiyor. Mevsimlik tarm içiliinin temelinde istihdam eksiklii bulunuyor. Yoksulluktan dolay çalmak zorunda kaldklar için çocuk eitimini brakyor diye belirtti.

çocuklarn ucuz i gücü olmaya itildiini söyleyen Tademir, bebeklikten 18 yana kadar her ya grubundan çocuun mevsimlik tarma gittiini kaydetti. Ailelerin çocuklarn brakacaklar bir yeri ve ans olmad için 10-11 yalarndaki kz çocuklar bir yandan küçük kardelerine baktn bir yandan da çaltna dikkat çeken Tademir, Ayn yataki erkek çocuklar tam zamanl çaltrlyor. Evrensel çocuk Haklar Bildirgesinde çocuklarn eitim, salk barnma vb. haklar var iken çocuk, mevsimlik içi olarak çalyor ve haklarndan mahrum kalyor. Eitimden mahrum kalyor. Anadilini, konuamad için kendini ifade edemiyor dedi.

KAYIT DII STHDAMIN YÜZDE 98 çOçUK

Avukat Sezin Uçar ise Uluslararas çalma Örgütünün (ILO) mevcut kriterlerini hatrlatarak, Anayasa olmak üzere pekçok yasal düzenleme ile çocuklarn çalmalarnn yasak olduuna dikkat çekti.

Yaplan düzenlemelerin çocuun gereksinimlerini göz önüne alan, çocuk odakl bir bak açsna sahip olmadnn altn çizen Uçar, Kayt d istihdamn yüzde 98inin çocuklardan oluuyor olmas dahi bal bana bu soruna dikkat çekmek için önemli bir veridir dedi. Ucuz igücüne duyulan ihtiyacn çocuk sömürüsünü derinletirdiini ifade eden Uçar, Bu sömürü biçimi dier toplumsal eitsizliklerden de dorudan etkilenmitir. Örnein kz çocuklar ve göçmen çocuklar, çocuk içi sömürüsünü daha çok yaayan kesimleri oluturmaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git