Çocuk rızası uygun değil!

Mahkemeden, 'çocuğun rızası, istismarı hukuka uygun hale getirmez' kararı.

Haberler 10.02.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda, 2016 ylnda nüfus kaydna göre 12, tbbi raporlara göre ise 14 yanda olan amcasnn torunu R.G.yi kaçrp, birlikte yaayan Veli D. (24), çocuun nitelikli cinsel istismar ve cinsel amaçla çocuu hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 19 yl 2 ay hapis cezasna çarptrld. Mahkeme gerekçeli kararnda, 14 yandaki çocuun hukuken geçerli olmayan rzasnn, cinsel istismar eylemini hukuka uygun hale getiremeyeceini vurgulad.

Diyarbakrda Veli D., amcasnn torunu R.G.yi kaçrd. R.G.nin ailesinin ikayeti üzerine Veli D., 31 Aralk 2016 tarihinde gözaltna alnd, ilemlerinin ardndan çkarld mahkemece tutukland. Veli D. hakknda çocuun nitelikli cinsel istismar ve kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçlamasyla 11 yldan 30 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld. Veli D., tutuklandktan 6 ay sonra serbest brakld.

Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesinde görülen davaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl da müdahil oldu. Hastanede yaplan ya testinde, R.G.nin olay tarihinde 14 yanda olduu belirlendi.

EVLENMEK STYORDUK

çobanlk yapp, tarmla uraan Veli D. ifadesinde, Madur ile birbirimizi sevdik. Durumu aileme anlattm. Ailem gidip, istedi. Ancak, babas cezaevinde olduu için ailesi vermek istemedi. R.G., ailesinin kendisini bakasyla evlendirmek istediini söyledi ve kendi isteiyle evimize geldi. Birlikte kaçtk. R.G.yi benden alacaklarndan korktuum için babamn evinde tutmadm. Sonra babam bizi bir parkta buldu ve R.G.yi ailesine teslim etti. 15-20 gün sonra R.G. tekrar kaçp, babamn evine geldi. Geri götürürsem, bakasyla evlendireceklerini söyledi. Kendisini çok sevdiim için geri göndermedim. Ev kiralayp birlikte kaldk ve aile olduk. Birbirimizi eimiz olarak kabul ettik. 15 yandan küçük olduunu bilmiyordum. Evlenmek istedik, ailesi izin vermedi dedi.

KEND RIZAM LE LK YAADIK

R.G. ise ifadesinde, nüfus kaydnda 12 olan yann gerçekte 16 olduunu öne sürerek, Sank ile birbirimizden holandk, birlikte kaçtk. Sonra babas beni aileme teslim etti. Annem beni baka biriyle evlendireceini söyleyince, Velinin yanna gidip, beni kaçrmasn istedim. Bir akrabasnn evinde birlikte olduk. Sank beni tehdit etmedi. Kendi rzamla iliki yaadk. Halalarm beni Batmanda bir adama 50 bin lira karl satacakt. San seviyordum ve onunla evlenmek istiyordum. ikayetçi deilim diye konutu.

Kararn açklayan mahkeme heyeti, sank Veli D.yi çocuun nitelikli cinsel istismar ve cinsel amaçla çocuu hürriyetinden yoksun klma suçlarndan 19 yl 2 ay hapis cezasna çarptrd.

HUKUKEN GEçERSZ RIZASI, EYLEM HUKUKA UYGUN HALE GETRMEZ

Gerekçeli kararda ise kemik yann tespiti için hastaneye sevk edilen R.G.nin olay tarihinde 14 yanda olduunun tespit edildii belirtildi. Her ne kadar rzas ile kaçsa bile 16 yandan küçük madurun hukuken geçerli olmayan rzasnn, eylemi hukuka uygun hale getiremeyeceini belirten mahkeme, madur ile sann birden fazla kez cinsel ilikiye girdiinin sabit olmas nedeniyle ceza artrm yapldn kaydetti.

Ana Sayfaya Git