Çocuklar eve kapandı 'hikikomori' görülme oranı arttı

Çocukların evde daha fazla vakit geçirmesi sonrası ekran ya da oyun bağımlılığı görülme oranının arttığını belirten Psikolog Yağmur Bedir, "Ekran bağımlılığını 'hikikomori' diye adlandırıyoruz. Çocukların aile ve arkadaş ortamından kendilerini çekip yemek dahil olmak üzere, daha çok odada vakit geçirmesi olarak adlandırılıyor" dedi.

Haberler 29.06.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kendi yatlaryla okulda vakit geçiremeyen çocuklarn internet ortamnda sanal arkadalklar ve oyunlara younlatn belirten Psikolog Yamur Bedir, ekran ve oyun bamllnn çok üst seviyede arttn anlatt. Ekran bamll nedeniyle çocuklarn gün geçtikçe asosyal bir kii olabileceini ifade eden Psikolog Yamur Bedir, hikikomori olarak adlandrlan ekran bamllnn klinikte gözlenmeye baladn söyledi.

FAZLA KORUYUCU ALELERDE GÖRÜLEBLR

Ekran bamllnn iki türlü çocukta görüldüünü söyleyen Psikolog Yamur Bedir, Birincisi fazla koruyucu yapda bir aileye sahip çocuklarda ailenin çocuu çok fazla kontrol altnda tutmasndan kaynakl olarak çocuk kendini odaya kapatp kendi güvenli alannda olduundan aile tarafndan tepki görmüyor. Ya da çocuk kendi yatlar tarafndan belirli bir zorbala uruyorsa kendini ortamdan uzaklatrp odasnda yüz yüze görmeyecei kiilerle iletiim kuruyor diye konutu.

Ekran bamlnn artmasyla birlikte çocuklarda gelien hareketsiz zaman içerisinde obezitenin tetiklenmesine sebep oluyor. Aileler çocuklarnda yeme bozukluunu çok geç fark edebiliyor. Bu durumun ilerlemesi sonucu baz psikolojik problemlerin de görüleceini ifade eden Bedir, Eer aileler erken tehisi koyamazlarsa çocuklar kayg, depresyon, saldrganlk duygular ile kendini daha fazla içe kapattndan kiilik bozukluklarna kadar gidebilecek bir durum dedi.

ALELERE DÜEN GÖREVLER

Ailelerin çocuklarla çatmaktan öte iletiim kurmaya özen göstermesi gerektiini belirten Psikolog Yamur Bedir, uyarlarn u sözlerle sralad:

Ailecek yaplacak etkinlikler ortak alanda artrlmaldr. nternetin kullanm yasaklanmamal ama hangi amaç ve içerikle kullanld daha kontrol edilmelidir. Aile sürekli televizyon banda vakit geçiren bir aile ise çocuun da bir kere bu olaydan dolay ekrandan uzaklatrlyor olmas çok mantkl ve imkanl bir durum deil. O nedenle verimli ama belki de daha kontrollü hareket ederek ya vermeden, okul çana baladktan sonra 6-7 yanda internete en erken balamalar düünülebilir.

Ana Sayfaya Git