Çocuklar hangi yaşta, hangi sporu yapmalı?

Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için 7'den 70'e herkes için önemli aktivitelerden birinin spor yapmak olduğunu söyleyen Ar. Gör. Ayşenur Kurt, "Çocuklar belli bir yaş aralığında değil her yaşta fiziksel aktivite içerisinde bulunmalıdır" ifadelerini kullandı.

Haberler 05.03.2021 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ar. Gör. Ayenur Kurt, Spor, sadece fiziksel salk için deil bütünsel salk geliimi için önemli bir kavram. Spor yapan çocuklar deneyimlerini, yaratclklarn gelitirip sorumluluk duygusunu kazanrlar. Yardmlama ve i birlii yapma, arkadalarna, aileye ve çevresindeki insanlara sayg gösterme gibi sosyal davranlar kazanarak benlik geliimlerine de katk salamaktadr. Fakat günümüzde sporda özelleme dönemi öncesinde çocuklarn zevk ve elence ile yapmalar gereken spor uygulamalarnn yerini kazanma hrsnn olduu ve ar yüklenme sonucu geliimlerini zedeleyen çalmalara arlk verilmektedir. Bu noktada özellikle okul öncesi dönemde bilinçle yaplmas gereken hareket eitiminin ve spor bilincinin ailelere ve çocuklara alanmas gerekmektedir. Aksi takdirde çocuun spor dalndan uzaklamasna, branta özellemeye erken gidilmesi sonucu spor hayatnn erken sonlanmasna sebep olacaktr diye konutu.

HER YATA FZKSEL AKTVTELER MUTLAKA YAPILMALIDIR

çocuklar belli bir ya aralnda deil her yata fiziksel aktivite içerisinde bulunmaldr diyen Ayenur Kurt, Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklara kazandrlan fiziksel aktivite alkanl ergenlik dönemi ve yaamn sonraki evrelerine yansmaktadr. 0-6 yaa kadar, fiziksel yeterliliin amac temel hareketleri örenmek ve bunlar oyun içinde balantsn kurmaktr. Bu aamada yaplan fiziksel aktiviteler çocuklar beyin ilevi, kaba motor becerileri, duygusal ve sosyal geliimleri, benlik saygsnn geliimi, stresin azalmas, kemik ve kas kuvvetinin gelierek uygun postürün salanmas, motorik özelliklerin (esneklik, kuvvet, dayankllk, koordinasyon ve sürat) gelimesi ve böylece uygun spor dallarna eriimin kolaylamasn salamaktadr ifadelerini kulland.

KÜçÜK YATAK çOCUKLARI FZKSEL AKTVTELERLE SPORA HAZIRLAYIN

Temel becerilerin kazanld 2-7 ya aralndaki çocuklarn yeteneklerini kefetmeye merakl olduunu belirten Kurt, sözlerine öyle devam etti:

Bu ya döneminde çocuklara yürüme, koma, atlamalar, sçramalar, odak noktasna frlatmalar, topa vurma, trmanma, yüzme, dans etme, bisiklete binme gibi temel hareketlerin olduu oyun formunda hazrlanan aktiviteler ile spora hazrlk süreci uygulanmal. Geliim dönemlerini düündüümüz zaman 2 yandaki bir çocuun lokomotor ve stabilite seviyesi balangç evresinde. 3-4 yalarnda kontrol ve ritmik koordinasyonunda gelime salandnda yapmas istenen aktiviteleri daha kontrollü ve uygun ekilde yapmaya balar. 5-6 yalarna geldiinde ise verilen temel hareket eitimi sayesinde olgunluk evresine ulam olur. Alt yandan itibaren çocuklar belirli bir spor dalnda özelleme evrelerine göre antrenman yapabilirler. Bu balamda bu ya grubundaki çocuklarn belirli bir sporu örenmek ve bir teknik elde etmek için belirli fiziksel ve zihinsel geliime ulatklar doru bir zaman olarak kabul edilmektedir. Eer çocua okul öncesi dönemde koma, frlatma, sçramalar ve trmanma gibi temel hareketler yeterli düzeyde yaptrlmazsa çocuklarn bireysel ve takm sporlarn beklenen ekilde yapabilmesi beklenemez.

SPOR BRAN SEçMNE çOCUUNUZ KARAR VERSN

Ayenur Kurt, Temel hareket dönemi ve becerileri baz alndnda okul öncesi dönemde uygun temel spor branlar yüzme, atletizm, genel jimnastik ve danstr. Branlara balangç öncelikle temel eitim becerileri halinde balanacak ekilde; yüzme, jimnastik ve atletizm branlarna 3 yandan itibaren dansa 4 yandan itibaren, raket sporlarna 6 yatan itibaren, takm sporlarna ise 7 ya ve sonrasnda balanmas uygun olacaktr ifadelerini kulland.

Unutulmamas gereken en elzem nokta seçilecek spor bran seçimi çocua braklmaldr diyen Kurt sözlerini öyle tamamlad:

çocuun kendini mutlu hissettii, zevk ald ve temel eitim esnasnda elendii bir bran olmaldr. Bu noktada ebeveynler ve uzman eitmenler çocuu gözlemlemeli ve geliimlerine göre yönlendirme yapmaldr. çocuklarn spor branna uygunluklar aktivite içerisinde belirlenebilmektedir. Seçim aamasnda çocuun antropometrik (boy, kilo, vücut yaps) özellikleri, motorik (kuvvet, sürat, denge, esneklik, dayankllk ve sürat) özellikleri, alglama ve analiz özellikleri, zihinsel, sosyal ve psikolojik faktörlerde göz önünde bulundurularak uzmanlar tarafndan gerçekletirilmelidir.

Ana Sayfaya Git