Çocuklarımızı Koruyamıyoruz

DİYARBAKIR Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin öncülüğünde düzenlenen ve 32 Baro'nun temsilcisinin katıldığı 'Çocuk Çalıştayı' tamamlandı.

Haberler 03.04.2018 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çaltay sonunda açklanan sonuç bildirgesinde Türk Ceza Kanunun cinsel suçlara ilikin düzenlemelerinin, çocuklar cinsel istismardan korumak konusunda yetersiz kaldna dikkat çekilerek, TCKda çocuk istismar materyallerinin üretimi ve paylalmas ile ilgili eylemlerin de çocuk istismar saylaca, yetikinden, çocua yönelik cinsel davranlarn baka bir art aranmadan çocuk istismar suçu kapsamnda kabul edilecei bir düzenleme yaplmaldr denildi.

OYNAMASI GEREKEN çOCUKLARIN EVLENDRLMES

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi öncülüünde dün balayan ve Türkiyeden 32 Baro temsilcisinin katld çocuk çaltay tamamland. çaltayda, çocuk ihmal ve istismar, çocuk içilii, çocuk pornogrofisi, çocuk yata evlilikler, cezaevinde bulunan çocuklar, adli görüme odalar ve çocuk zlem Merkezlerinde yaanan sorunlara ilikin sorunlar ve çözüm önerileri tartld. Son dönemde çocuk hak ihlallerinde yaanan artn, çocuk haklar savunucularn kayglandracak boyutlara ulat belirtilen çaltayda, çocuun ucuz i gücü olarak görülmesi ve oyun oynamas gereken çocuklarn evlendirilmesinin her geçen gün yaygnlat ifade edildi.

700 çOCUK CEZAEVNDE

2 gün süren çaltayn ardndan katlmc barolar adna sonuç bildirgesi açkland. çocuk istismarna ilikin uzman olmayan soruturma ekipleri nedeniyle yeterli delil toplanamad belirtilen bildirgede, Madur ve ailelerin haklar konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalar, delillerin toplanmasn olumsuz etkilemekte ve ailelerin dava açma veya takip etme konusunda çekimser kalmasna neden olmaktadr.Türk Ceza Kanununun cinsel suçlara ilikin düzenlemeleri, çocuklar cinsel istismardan koruma konusunda yetersiz kalmakta, çocuk istismar materyallerinin üretimi ve yaynlanmas cinsel istismar suçu kapsamnda düzenlenmemektedir. Bakm hizmetine ihtiyaç duyan veya herhangi bir kurumdan hizmet alma ihtiyac olan LGBT çocuklara özgü kurumlarn bulunmamas, korunmalarn güçletirmekte, bulunduklar kurulularda onlar risklere kar korumasz klmaktadr. Suça itilen çocuklar için cezann son çare olmasn salayacak alternatif tedbirler uygulanamamaktadr. çocuun 6 yana kadar anneleri ile kalmasna imkan veren düzenleme nedeniyle annesi tutuklu veya hükümlü olan 700 kadar çocuk cezaevinde hiç uygun olmayan koullarda yaamaktadr. Kayt d ve ikamet snr dnda yaayan snmac ailelerin çocuklar hiçbir haklarn kullanamamakta ve snr d edilme korkusuyla istismar maduru olduklar durumlarda yasal müracaatlarda bulunmamaktalar.

Güvenlik odakl tedbirler; çocuklarn ruh saln etkilemekte, eitim hakk bata olmak üzere bir çok haklarn kullanmalarn güçletirmekte, bu uygulamalar srasnda çocuklarn yaam haklar ihlal edilmekte ve bunlar cezasz kalmaktadr. denildi.

çOCUK STSMARI MATERYALLERNN ÜRETM VE PAYLAIMI çOCUK STSMARI SAYILMALI

Tespit edilen sorunlara ilikin çözüm önerilerinin de açkland bildirgede, çocuk zlem Merkezleri ile ilgili yasal düzenleme yaplmas tavsiyesinde bulunularak öyle denildi:

çocuk ve yetikinlerin ayn birimlerden hizmet almasndan kaçnlmaldr. Bildirim yükümlülüü olan öretmen, doktor gibi meslek elemanlarnn çocuk adalet sistemine dahil edilmesi ve ihbar mükellefiyetini yerine getirmeleri salanmaldr. Madur çocuklarn tüm hizmetleri tek elden ve uzmanlam meslek elemanlar marifetiyle alabilecekleri hizmet birimleri oluturulmaldr. Türk Ceza Kanununda çocuk istismar materyallerinin üretim ve paylalmasnn da çocuk istismar saylaca, yetikinden çocua yönelik cinsel davranlarn baka bir art aranmadan çocuk istismar suçu kapsamnda kabul edilecei, akranlar aras cinsel davranlarn ise ceza sorumluluu kapsam dnda tutacak bir düzenleme yaplmaldr. Biliim suçlar çocuklar için özel olarak düzenlenmeli, çocuklarn bu tür suçlar ile suçlanmalar engellenmelidir. çocukla yaplan evlilikler, nerede yaplm olursa olsun tescil edilmemeli, erken evliliklerin önlenmesi için koruma sistemi kapsamnda hizmetler üretilmelidir. LGBT çocuklara özgü hizmetler planlanmaldr. çocuk hakk ihlaline neden olan uygulamalarn cezasz kalmas engellenmeli, doan zararlarn giderilmesi salanmaldr.

Ana Sayfaya Git