Çocuklara desenli maske taktırırken dikkat

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında özellikle küçük çocuklar için üretilen desenli veya baskılı maskeler tehlike saçıyor. Uzmanların çoğu bu maskelerin koronavirüse karşı koruyucu bir etkisi olmadığını, aksine zararlı olacağını söylüyor. Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, "Boyalı kumaş maskeler maalesef belli standartlarda üretilmiyor. Aileler bu tarz maskeleri mümkün olduğu kadar kullanmamalı" dedi.

Haberler 23.07.2020 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ykanabilir olmas nedeniyle çok sayda kiinin kullanmay tercih ettii baskl maskelere kar uzmanlardan uyar geldi. Özellikle küçük çocuklarn kullanmas için üretilen çizgi film karakterli baskl maskeler, virüsten korumak yerine birçok hastala davetiye çkaryor. Uzmanlarn çou bu maskelerin koronavirüse kar koruyucu bir etkisi olmad konusunda hemfikir. Kulak Burun Boaz Uzman Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, ailelerin çocuklarn virüsten korumak isterken daha büyük hastalklara yol açabileceinin altn çizdi.

Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, desenli maskelerin solunum yoluyla direkt temas ettiini belirterek aileleri uyard. Evcimik, Son zamanlarda özellikle çocuklarda renkli, boyal maskeleri görmekteyiz. Kuma maskeleri görmekteyiz. Özellikle çizgi film karakterleri çocuklarn çok daha fazla ilgisini çektii için genelde onu tercih etmekteler. Fakat bu boyal maskeler maalesef solunum yoluyla direkt temas ettii için özellikle alerjik çocuklarda problem oluturmaktadr. Fakat bir baka problem de kullanlan boyann standardizasyonu yaplmamsa yani kullanlan boyann salk açsndan kontrolü yaplmamsa o kullandmz maskenin üzerindeki boya partikülleri solunum yoluna geçip baka problemler meydana getirmektedir. Bundan dolay biz Salk Bakanlnn önerdii klasik cerrahi maskeyi öneriyoruz. Beyaz ve renksiz. Ailelerden isteimiz mümkünse özellikle dar çkarken ve kapal ortamlarda bu maskeyi tercih etmeleri. Ve bu maskeleri de mümkün olduunca ksa süreli takmalar. Maksimum 3 saati amayacak ekilde kullanmalarn öneriyoruz ifadelerini kulland.

DESENL KUMA MASKELERDEN UZAK DURUN

çocuklara mümkün olduunca cerrahi maske taklmasnn önemine vurgu yapan Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, Kullanlan malzeme ve boyann içerii kimyasal deilse sknt yok. Fakat genelde aileler bunlar defalarca kullanyor. Bu da üzerindeki boyann solunum yoluna kaçmasna neden oluyor. Eer bu boya partiküllerin kanserojen etkisi varsa bu daha ciddi problemlere yol açabilir. Salk Bakanlnn önerisi mümkünse bu tarz kuma maskelerden uzak durarak cerrahi maske kullanlmasdr. Eer çocua taktrabiliyorsak cerrahi maske taktralm. Boyal kuma maskeler maalesef belli standartlarda üretilmiyor. Özellikle merdiven alt üretimin olduunu duyuyoruz. Aileler bu tarz maskeleri mümkün olduu kadar kullanmamal. Eer kullanlacaksa da mutlaka belli standartlara uygun olarak üretilen maskeleri kullanmalarn tavsiye ediyoruz. Merdiven alt üretimlerden mümkün olduu kadar uzak dursunlar eklinde konutu.

FARKINDA OLMADAN çOCUUN ALERJK REAKSYONLARINI BALATMI OLABLRZ

Baskl maskelerin direkt solunum yoluyla temas ettii için çocuklarda nefes darlna yol açabileceini söyleyen Doç. Dr. Evcimik, Balangçta bu çocuklarda genelde bir nefes darl balar. Özellikle alerjisi olan çocuklarda. Yine burundan soluduumuz için burun kants, pe pee haprma ataklar eer bu tarz skntlar maske kullanm ile geliyorsa o zaman maske üzerindeki kimyasallarn alerjiyi tetiklediini düünebiliriz. Bu tür durumlarda mutlaka maskeyi çocuktan uzaklatralm. Mümkünse cerrahi maskeye dönelim. Farknda olmadan çocuun alerjik reaksiyonlarn balatm olabiliriz diye konutu.

BLGSZ OLDUUMUZ çN BUNLARI ALDIK

Torunlarna çizgi film karakterli maske aldklarn söyleyen Cumali çetin, çocuklarda artk alt. Takyorlar mecbur. Böyle çizgi filmli olunca daha kolay oluyor ikna etmek. Hem dierleri geni olduu için kullanamyorlar onlar. Bunlar daha kullanl. Boya maddesinin maskede zararl olacan ilk defa duydum. Bilgisiz olduumuz için bunlar aldk. çocuk maskesi dediler biz de aldk. Bilseydik çocuumuzun sal için bunlar kullanmayz yani. Bundan sonra kullanmayz ifadelerini kulland.

ZORLA MASKE TAKTIRIYORUZ

ki yandaki kzna maske takmakta zorlandn dile getiren Özlem Aslan, Zorlanyoruz valla. Biraz önce onun kavgasn yapyorduk. Takmak istemiyor. Bak herkes takyor deyip taktrmaya çaltm. Tabii ki çok scak ve boucu oluyor. Bizimki desenli ama altnda bir katman daha var. Müslin bezinden bu zaten. Dikkat ederek aldm. Tandmza özel dikim yaptrdk bunu. çünkü yüzüne göre bulmak çok zor çocuklarn. Ama dikkat ediyorum baskl almamaya çalyorum dedi.

Yine çocuklarna renkli maske takan Aynur Kurtulmu ise, Eim tekstilde çalyor. Onlarn firmalar yapyor bu maskeleri. Oradan kullanyoruz biz. Zararl olduundan haberim yok. Bir bilgim yok açkças. Hiç duymadm ben ama zararlysa bundan sonra beyaz takarz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git