Çocukları özendiriyor

Son zamanlarda okul yakınlarındaki bakkal veya büfelerde duman çıkaran içeceklerin oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken Öger, bu tür ürünlerin çocukları sigaraya özendirdiğini söyledi.

Haberler 20.10.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son zamanlarda okul yaknlarndaki bakkal veya büfelerde duman çkaran içeceklerin oluturduu tehlikeye dikkat çeken Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Yahya Öger, bu tür ürünlerin çocuklar sigaraya özendirdiini söyledi.

Okullarn açlmasyla beraber kantinlerde, okul çevresindeki bakkal veya büfelerde çocuklar sigara gibi kötü alkanlklara özendirici ürünlerin satlmas, aileleri endielendiriyor.

Özellikle ilkokul çocuklarnn younlukla ilgisini çeken duman çkaran ürünlerin tehlike boyutunu gözler önüne seren Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Yahya Öger, bu ürünleri satan esnafn konuya duyarl olmas gerektiinin önemine dikkat çekerek ilgili kurumlarn denetim mekanizmasn harekete geçirmesi için de yetkililere çarda bulundu.

YEL YILDIZ BAIMLILIKLARLA MÜCADELE DERNE BAKANI YAHYA ÖGER

2021-2022 eitim-öretim döneminde okul kantinleri ve çevresinde çocuklarn saln etkileyen ve baml hale getiren ürünlerin satnn denetilmesinin gerektiini belirten Öger, Pandemi süreciyle çocuklarmz eve hapsettik ve çocuklar evde ciddi manada enerji patlamas yaad. Eitim ve öretimde bir ay geride braktk. çocuklarmz okula baladnda, onlar ciddi manada tehlikeler bekliyor. Bu tehlikelerden biri de ilgili bakanlklarn okul kantinlerinde satlmamas gerektiine dair genelgelerle yaynlam olduu gdalarn maalesef denetimsizlikten kaynakl hala kantinlerde satlmasdr. Birçok okulun kantininde çocuklara ciddi manada zarar veren gazl içeceklerden tutun ekerli içeceklere kadar ya da satlmamas gereken cips türleri satlyor. ifadelerini kulland.

AIZDAN DUMAN çIKARAN ÜRÜNLER SGARAYA TEVK EDYOR

Okul kantinleri ve çevrelerinde bulunan baz küçük esnafn çocuklara zararl gda ve oyuncak sattna ahit olduklarn belirten Öger, Gelen ihbarlarda, patlayan sigaralar, patlayan ekerler, gazl içecekler ve merdiven altnda üretilmi içeriinin bilinmedii birçok içecein küçük esnafmz tarafndan çocuklara satlmas bizi hakikaten üzüyor. siteminde bulundu.

SGARAYA ÖZENDRC ÜRÜNLERE DKKAT!

Öger, çocuklara azda patlayan eker ya da Ejder Az diye tabir edilen sigara benzeri azdan duman çkaran ürünler satldn ve bu ürünlerin sigaraya tevik ettiini söyledi.

Öger, Satlan bu ürünlerin menei belli deil, bu ürünler çocuklar ciddi manada sigaraya tevik ediyor. Bu ürünün özellii udur: çocuk bu ürünü azna aldnda sigara duman eklinde bir duman çkaryor, çocuk, azndan çkan duman bulamazsa, sigara kullanarak duman çkarma hareketinde bulunabiliyor. dedi.

ZARARI çEKEN MAHALLENN ESNAFI OLACAKTIR

Ürün satnda daha dikkatli olmalar için esnafa çarda bulunan Öger, Küçük esnafmzdan ricam kanunla belirlenen, 18 ya alt çocuklara satlmas yasak olan açk sigara ya da dal sigara diye tabir edilen sigara, gaz, çakmak, uçucu madde ve salk açsndan 18 ya alt çocuklarn kullanmnn sakncal olduu ürünlerin satlmamasdr. eklinde konutu.

Öger, Bu çocuklar mahallemizin, akrabalarmzn veya yüz yüze baktmz insanlarn çocuklardr. Unutmamak gerekir ki, bu çocuk gelecekte kötü bir alkanlkla kar karya kaldnda zarar çeken yine mahallenin esnaf olacaktr. diye belirtti.

Bamllk yapan maddeleri kullanmakla ilgili çalmann yannda bamllk yapc maddelere giden yollarn kapanmasnn önemli olduunun altn çizen Öger, eitim noktasnda sadece okulun deil ailelerin de bu konuda bilinçlenmesi gerektiini söyledi.

Bu konuda ailelerin üzerine düen sorumlulua da deinen Öger, Aileler, çocuklara verdikleri paray nerede harcadklarna ve ne aldklarna dikkat etmelidir. Küçük ekonomik kazanç peinde olanlar, pek çok insann saln bertaraf edebiliyor. Bu konuda ailelerin dikkatli olmasn istiyoruz. eklinde konutu.

çOCUKLARI AHLAK ANLAMDA YOZLATIRAN YERLERE CAYDIRICI CEZALAR UYGULANMALI

Denetimlerin yan sra bu tür ürünleri satanlara yönelik caydrc cezalarn uygulanmas gerektiini kaydeden Öger, Kolluk kuvvetleri, zabta ve okul idarelerinin bu konuda sorumluluu vardr. Okul kantinleri ve okullarn çevresindeki yerlerin denetlenmesi elzemdir. Yasal olarak okul, park ve cami etrafnda açlmas yasak olan yerlerin ruhsatlar iptal edilmeli ve çalmalarna müsaade edilmemelidir. çki büfeleri, sigara satan yerler, internet kafeler gibi çocuklar ahlaki anlamda yozlatran yerlerin okul ve cami etrafnda olmalar yasaktr. Bu yerlerin ruhsatlarnn iptal edilerek tekrar verilmemesi ve bu anlamda suçu bulunanlara ise yüksek cezalar verilerek caydrc olmas gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git