"Çocuklarınızın fotoğrafını sosyal medyada paylaşmayın"

Sosyal medyada ve internette özel bilgilerini ve gittikleri mekanları kontrolsüz şekilde paylaşan ebeveynlerin, başta çocuk istismarı olmak üzere birçok konuda kötü niyetli kişilere zemin hazırlayabildiği belirtildi

Haberler 06.07.2018 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk ve Bilgi Güvenlii Dernei Bakan Prof. Dr. Betül Ulukol:

Güvenliine çok dikkat ediyoruz, gözümüzden saknyoruz denilen çocuklarmz bütün bilgileriyle tanmadmz, bilmediimiz insanlara sosyal medyada teslim ediyoruz. Hem kiisel olarak kendi güvenliimiz tehlikede hem evimizin güvenlii tehlikede

Pedagoji Dernei Bakan Mehmet Teber:

Pedofili hastalarna kar ailelerin dikkat etmesi gereken temel konu sosyal medyada çocuklarnn fotoraflarn çokça ve isimleri ile paylamamak. Bu yolla çocuk kötü niyetli kiilerin ilgi alanna girebiliyor

Sosyal medya ve internette özel bilgilerini ve gittikleri mekanlar kontrolsüz ekilde paylaan ebeveynlerin, bata çocuk istismar olmak üzere birçok konuda kötü niyetli kiilere zemin hazrlayabildii bildirildi.

Uzmanlar, baz aile bireylerinin sosyal medya ve internette paylatklar bilgilerle bilmeden de olsa kendi hayatlarn ve çocuklarn tanmadklar insanlara gösterdiini dile getirerek, pedofili ve çocuk istismarnn önüne geçmek için sosyal medyada çocuklarn fotoraflarnn ve isimlerinin paylamamas gerektiini kaydetti.

çocuk ve Bilgi Güvenlii Dernei Bakan Prof. Dr. Betül Ulukol, bütün mekanlarda olduu gibi sosyal medyada da çocuun güvenliinden ailenin sorumlu olduunu söyledi.

Sanal alemin kullanm tehlikeli

Ulukol, sanal alemi tamamen güvenli olarak görmenin doru olmadn ifade ederek, Her alan güvenli görünce çocuklar ciddi ekilde internet dünyasnda savunmasz brakabiliyoruz. çocuklarn her ortamda güvenlii aileden soruluyorsa sanal alemde de güvenlii aileden sorulur. Anne ve baba birey olarak kendi güvenliini salarken ayn zamanda da çocuunun da bu yönde emniyetini salamal. diye konutu.

Sosyal medyada insanlarn sadece dar bir çevre tarafndan görüldüünün düünüldüünü ancak burada paylalan baz özel bilgilerin herkes tarafndan görülebileceinin altn çizen Ulukol, paylamlarn listede bulunan arkadalarn çevresi tarafndan da takip edilebilmesinin baz tehlikeleri beraberinde getirdiini belirtti.

Prof. Ulukol, internete konulan fotoraf, bilgi ya da içeriin herkese açk olduunun bilinmesi gerektiini vurgulayarak, öyle devam etti:

Siz çocuunuzun güvenlii için evinizdeki pencere ve kaplar açp, çocuunuzun yatan bahçeye koyup yatyor musunuz? Bu mümkün deil. Gece çocuunuzu tek bana sokaa brakabiliyor musunuz ya da yolda gördüünüz herhangi birine Benim evim urada, akam burada olacam. çocuum benim yanmda diyor musunuz? Hayr ama siz internete bu bilgileri koyduunuz zaman bu dorudan paylalyor. Güzel bir eyler yayoruz, keyifli anlar paylayoruz. Bunu arkadalarmz da görsün istiyoruz diyorsanz bile paylamnz görenlerin çok az ksm arkadanz. Geriye kalannn saysn bilmiyoruz bile. Böyle olunca da Güvenliine çok dikkat ediyoruz, gözümüzden saknyoruz denilen çocuklarmz bütün bilgileriyle tanmadmz, bilmediimiz insanlara sosyal medyada teslim ediyoruz. Hem kiisel olarak kendi güvenliimiz tehlikede hem evimizin güvenlii tehlikede. Daha da önemlisi böylelikle evlatlarmzn güvenlii tehlikeye giriyor.

Sosyal medyada gidilen her mekann paylalmasnn kötü niyetli kiilere adeta davetiye çkardn dile getiren Ulukol, böylece aile bireylerinin adm adm izlenmesine olanak salandn belirtti.

Bireyler önce aynay kendisine tutup bakmal

Prof. Dr. Ulukol, alnabilecek somut önlemler hakknda bilgi vererek, Öncelikle herkesin kendi sosyal medya kullanm alkanlklarn gözden geçirmesi gerekiyor. Bir insan ne kadar süre telefonda vakit geçiriyor, hangi sürede sosyal medyada bulunuyor, ne kadar derecede kendi güvenliini sarsacak içerik paylayor? sorusunun cevabn bulmas art. Yani bireyler önce aynay kendisine tutup bakmal. ifadelerini kulland.

çocuklara her alanda örnek olunmas gerektiini vurgulayan Ulukol, ebeveynlerin bu konuda yasak getirmesinin bir eyleri deitirmeyeceini kaydetti.

Ulukol, çocuklarn önlemleri bertaraf etme konusunda yetikinlere göre daha donanml olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Önemli olan sizin kültür ve ahlak olarak çocuunuza örnek olmanz. Beraber oturduunuzda annenin elinde telefon, babann önünde tablet bilgisayar, aabeyin elinde baka bir cihaz olunca o çocuklar ne yapsn? Kendini kontrol edemeyen bir aile çocuunu asla kontrol edemez. Bu nedenle bizde medya okuryazarl küçüklerde ve büyüklerde yok derecesindedir. Artk zaten dijital medya söz konusu. Öyle olunca da bu anlamda çocuklarmza öreteceimiz bir eyler kalmyor ama hiç olmazsa kendi davranmzla örnek olmalyz. çocuklarmzn internette nasl davranmasn istiyorsak, ona göre hareket etmeliyiz. çocuklar elbette ki takip etmek gerekiyor. Sanal alemde izleme veya takip çocuun bilgisi dahilinde, haberli olarak yaplmal. çocuun arkasndan kuyu kazarak önlem alnmamal. Siz çocuunuza Evladm, bu telefonu sana alyorum ama ben senin bu cihazda ne yaptn izleyeceim. Haberin olsun. Sen bunu bilerek kullan diyeceksiniz. çocuunuz da böylece Ben zararl bir ey yaparsam da yakalanrm diyecektir. çocua tüm akll cihazlar verdikten sonra gizli kapakl kontrol et. Böyle bir önlem olamaz. Bu çocuklarn ebeveynlere güveni de sarsar.

Kaçma ve kaçrlma eylemleri

Pedagoji Dernei Bakan Uzman Pedagog Mehmet Teber ise kaçma ve kaçrlma eylemlerinin çou zaman medyann gündemine geldiini ancak iki eylemin de ayr ayr ele alnmas gerektiini söyledi.

çocuklar evden kaçanlar ve kaçrlanlar olarak temel iki grupta ele almann mümkün olacan kaydeden Teber, ki grubun dinamikleri ayr. Kaçanlar daha çok ev ortamndan bunalan, kendisine sahte cennet vaat edenlere inanan, bir sevdann peine düen kiiler. Daha çok ergenlik ve sonras döneme denk geliyor. Gerek gerçek dünyada gerek sanal dünyada tant bir kii tarafndan kandrlma burada önemli bir rol oynuyor. Kimi zaman vaatlere kanyor, kimi zaman da tehditlere. Ama kaçma durumlarnda genelde ev ortam da sorunlu oluyor. diye konutu.

Teber, baz çocuk ve gençlerin evde bulamad huzuru bir bakasnda aradna dikkati çekerek, Sanal dünyada çocuklar adeta avlayan kiiler mevcut ve onlar da bu çocuklar buluyorlar. Bu kiiler genelde sapkn niyetlerine çocuklar alet ediyorlar. Ailelerin ergenlie yaklarken çocuklarn sosyal medya kullanmn takibi bu açdan önemli. Tabii ki salkl aile ilikileri kurmas da ayn ehemmiyete sahip. deerlendirmesini yapt.

Pedofil sorunlar bulunanlar

Kaçrlma eylemlerinin arlkl olarak pedofili sorunu olanlarca yapldnn altn çizen Teber, öyle devam etti:

Kiiler çocuklar kaçrp onu cinsel isteklerine alet edebiliyorlar. Ya da iki aile arasndaki husumet davasnn maduru çocuklar olabiliyor. Burada ailelerden çok devlete görev düüyor. Bir suçu önlemenin iki temel yolu var. lki sürekli gündeme geldii gibi cezalar arttrmak. Cezalar arttrmak bir yol ama en etkili yol deil. çünkü cezalar ne kadar artsa da suçlar bitmez. Dier yol ise ahlak arttrmak. Okullarda deerler eitimini daha merkeze almak gerekiyor. çok ey bilen insan deil, iyi insan yetitirmeye odaklanmak gerekiyor. Pedofili hastalarna kar ailelerin dikkat etmesi gereken temel konu sosyal medyada çocuklarnn fotoraflarn çokça ve isimleri ile paylamamak. Bu yolla çocuk kötü niyetli kiilerin ilgi alanna girebiliyor.

Sosyal medyada ve internette bir tk kadar yakn

Uluslararas Sosyal Medya Dernei (USMED) Bakan Said Ercan da son 8 ylda yaklak 104 bin 531 çocuk için kayp bavurusu yapldn söyledi.

Dünyada çocuk istismar ile pedofilinin hzla arttna dikkati çeken Ercan, Dünya artk kadn bedenini tüketti. Kadn ve 18 ya üstü bedenlerle ilgili her eye kolayca ulalabiliyor. Bunlar, sosyal medyada ve internette bir tk kadar yakn. dedi.

Ercan, ABDde arkc ve oyuncu Selena Gomez üzerinden haberlerle baz amaçlar hedeflendiini, Gomezin kliplerinin çounlukla müstehcenlik barndrdn, Türkiyede ise bunun baz çocuk yata bir anda ünlü olan arkclar üzerinden yaplmaya çalldn belirtti.

Vatandalarda dijital medya okur yazarl bilinci olmamas nedeniyle verilen mesajlarn olumsuz etkisinin engellenemediini ifade eden Ercan, televizyonlarda yaynlanan kliplerin seçici kurul tarafndan incelenmesi gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git