'Çöl tozu' uyarısı

Türkiye dünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozunun etkisi altına girdiğini belirten uzmanlar, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Haberler 01.04.2022 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle kronik hastal, astm, KOAH gibi nefes darlyla ilikili hastal olanlarn risk altnda olduunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Bayram, Tozun youn olduu dönemlerde ölümlerde art olduunu gözlemledik. çalmalar bu çöl tozlarnn içerisinde çeitli bakterilerin, mantarlarn ve çeitli virüslerin olabileceini göstermi. En önemlisi çok youn konsantrasyona maruz kalyorsunuz. Belli bölgelerde nefes alamyorsunuz dedi. Meteoroloji Mühendisi Adil Tek ise, çöl tozunun etkili olaca bölgeleri Türkiye haritas üzerinde gösterdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüü, dünden itibaren Kuzey Afrikadan gelen çöl tozlarnn Türkiyeye giri yapacan açklad. çöl tozlarnn ç Anadolu, Bat Karadeniz ve Egenin iç kesimlerinde daha youn olmas bekleniyor. Özellikle solunum rahatszl olanlarn dikkat etmeleri gereken bir döneme girdiini hatrlatan uzmanlar, bu süreçte hem ölümlerin hem de hastaneye yatlarn çoaldn belirtti. Uzmanlar, pencerelerin kapal tutulmasn ve vatandalarn dar çkmamasn tavsiye etti.

ç ORTAMDA KALIN PENCERELERNZ KAPATIN

Türk Toraks Dernei Bakan Yardmcs Prof. Dr. Hasan Bayram, çöl tozunun salk sorunlarna neden olabildiine iaret ederek, Bu döndemde gerçekten toz konsantrasyonu youn oluyor. Yal olan, olmayan herkesin iç ortamda kalmasn öneriyoruz. Evlerde de pencereleri ve kaplar sk sk kapatalm. çok ince zerrecikler evin içerisine kadar girebilir. Ba ars, nezle gibi benzeri ikayetler boaz arsna yol açabilir. Ancak daha çok kronik hastal olanlar astm, KOAH gibi özellikle nefes darlyla ilikili hastal olanlar, kalp hastal olanlar risk altnda. ikayetleri arttnda gerekirse ilaç dozlarn arttrmalarn öneriyoruz. Rahatszlklar fazla olursa da hastanelere bavurmalarn öneriyoruz eklinde konutu.

TOZUN YOUN OLDUU DÖNEMLERDE ÖLÜMLERDE ARTI GÖZLEMLEDK

Prof. Dr. Hasan Bayram, çöl tozunun younlat dönemlerde ölümlerin arttna da dikkat çekerek, çalmalar bu hastal olanlarda bu o dönemlerde ölümlerin arttn, hastane bavurularnn arttn, hastane yatlarnn arttn göstermi. Daha önce Gaziantepte bir çalma yapmtk. Tozun youn olduu dönemlerde ölümlerde art olduunu gözlemledik. çalmalar bu çöl tozlarnn içerisinde çeitli bakterilerin, mantarlarn ve çeitli virüslerin olabileceini göstermi. En önemlisi çok youn konsantrasyona maruz kalyorsunuz. Belli bölgelerde nefes alamyorsunuz. Tozlarla bu çeitli virüslerin, bakterilerin tanabileceini biliyoruz dedi.

ç ANADOLU VE BATI KARADENZDE ETKL OLACAK

çöl tozunun etkili olaca bölgeleri açklayan Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, çöl tozu, Kuzey Afrika ve Büyük Sahra üzerinden yükselici akmlarla beraber yükselip daha sonra aklarla birlikte üzerimize gelen toz partiküler maddelerdir. Akdenizde bulunan talya ve Yunanistanda üzerinde bulunan alçak basnç sistemiyle birlikte Güneyden kuvvetli aklarla birlikte üzerimize transfer oluyor. Bu da rüzgarlarla birlikte üzerimize geliyor. Her sene çöl tozuna rastlyoruz. Önümüzdeki günlerde de yine alçak basnç sistemi olutuu için bizim üzerimize doru gelecek. Özellikle bugün etkisini gösterecek.

ç Anadolu ve Bat Karadenizde etkili olacak. 200 mikrogram bölü metreküpe kadar çkacak. Bu üst bir deer deil, orta deerler civarnda. Bu bölgelerde younluk kendisini gösterecek. Marmara bölgesinde dier bölgeler kadar younluk görülmeyecek diye konutu.

PANDEM NEDENYLE TAKTIIMIZ MASKELER YARDIMCI OLACAK

Hava kirlilii haritas üzerinden de son durumun vatandalar tarafndan takip edilebileceini belirten Tek, Harita, hava kirlilii ile ilgili bir harita. Bunun içerisinde sadece çöl tozu yok. Azot oksit, ozon, karbondioksit ve dier gazlar da var. Krmz alanlar bunlardan herhangi birinin arttn gösteriyor.

Partiküler maddenin younluu artyor. Ölçülen younluklar mikrogramlk olarak ölçülüyor. Daha çok PM10 dediimiz deerle ölçülüyor. O deerin yüksekliini gördüümüzde anlayabiliriz. Tahminler günlük deiiyor. Son tahminlerde çok üst seviye bir younluk gözükmüyor.

Younluk, Egenin iç kesimlerinde 200 mikrogram bölü metreküpe kadar çkacak ama stanbulda 50 mikrogram bölü metreküp olarak gözüküyor. Pandemi döneminden dolay maskelerimiz de var. Maskelerimiz bu konuda yardmc olacak dedi.

Ana Sayfaya Git