Çömlekçi halil dede!

Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Halil Bozkurt, çocukluk yıllarında öğrendiği çömlekçilik mesleğini ilerleyen yaşına rağmen sevgiyle sürdürüyor.

Haberler 17.10.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akpazar beldesinde yaayan ve küçük yalarda meslei örenen Bozkurt, usta olduktan sonra yaklak 50 yldr ömrünü geçirdii tezgahnn banda el emei ürünler yaparak mesleini yaatmaya çalyor.

Günün erken saatlerinde uyanarak atölyesine giden Bozkurt, tezgahnn bana geçmeden önce çömlek yapmnda kullanaca topra çekiç yardmyla ufaladktan sonra elekten geçiriyor.

Bu sayede iri tanelerinden ayklad topra suyla youran Bozkurt, daha sonra çömlekçi çarknn bana geçerek bir yandan ayayla tornay çeviriyor dier yandan da elleriyle çamuru ekillendiriyor.

Bozkurt yapt çanak, çömlek, yayk ve testiyi bir süre kurumaya braktktan sonra iyice salamlamas için frnda piiriyor.

Mesleine olan sevgisi ve gösterdii azmiyle takdir toplayan Bozkurt, ürünlerini Elaz bata olmak üzere çevre il ve ilçelere satarak geçimini salyor.

çömlek ustas Halil Bozkurt mesleini severek ve keyif alarak sürdürdüünü söyledi.

Kbrs Bar Harekatna katldn belirten Bozkurt, ilkokul üçüncü snfta çömlek yapmyla tantn dile getirdi.

Akpazar beldesinde geçmite yaplan çömleklere youn talep olduunu ifade eden Bozkurt, Mehmet usta diye birinin yannda çocukken ie balayarak bu meslei örendim. Ben ustamn yannda ie baladktan itibaren 7 yl boyunca sadece su tadm ve dükkan süpürdüm. dedi.

16 USTADAN SADECE BEN KALDIM

Bozkurt, teknolojinin gelimesiyle çömlekçiliin yok olmaya baladn belirterek, Geçmi yllarda yaptmz ürünleri Erzincan, Tunceli ve Elazda satyorduk. Akpazar beldesinde 16 çömlek ustasydk ama onlarn arasndan bir tek ben kaldm. ifadelerini kulland.

çömlekçilikte her topran atee dayankl olmadn aktaran Bozkurt, öyle konutu:

Benim kullandm toprak, bin senedir ilenen bir toprak türüdür. Bu topran demir içerii fazla. Ben bu topra bo zamanlarmda gidip çkaryorum ve atölyeye getiriyorum. Burada suyunu veriyorum ve çamur yapyorum. çamuru yaptktan sonra tezgahta ilemeye hazr hale getiriyorum. Yaptm çömlekleri, testileri bir süre atölyede kuruttuktan sonra günee koyuyorum ve en son frnda piiriyorum.

Bozkurt, günün erken saatlerinde uyanarak atölyesine gelip günde 25-30 çömlek ürettiini ve bu ürünleri Elaz Kapal çardaki müterilerine sattn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git