Cuma Hutbesi: "Dijital dünyada değerleriyle aile olmak"

Türkiye genelinde irad edilen Cuma hutbesinde, ailevi değerlerin dijital dünya karşısında büyük bir tehlike içinde olduğuna dikkat çekilerek güçlü ve huzurlu bir ailenin, ancak manevi değerlere sahip çıkmakla olabileceği vurgulandı.

Haberler 21.05.2022 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl, Dijital dünyada deerleriyle aile olmak balkl hutbe ile manevi deerlerin önemine dikkat çekti.

Türkiye genelindeki camilerde irad edilen hutbede, Kendileri ile huzur bulasnz diye sizin için türünüzden eler yaratmas ve aranzda bir sevgi ve merhamet var etmesi Allahn varlnn ve kudretinin delillerindendir. üphesiz bunda düünen bir toplum için ibretler vardr. ayet-i kerimesi ile Nikh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetime uygun davranmazsa benden deildir. Hadis-i erifi hatrlatld

Hutbenin devamnda unlar kaydedildi:

Yüce dinimiz slam, meru bir nikh ile aile yuvas kurmamz emreder. Aile hayatmz adalet, merhamet, sevgi, sayg, güven gibi deerler üzerine bina etmemizi öütler. slam, gayr- meru ilikilere, hayszla, iffetsizlie ve çirkinlie sevk eden davranlara ise asla izin vermez. Meru bir nikha dayanmayan hiçbir birliktelii kabul etmez.

Aile; iffetli, huzurlu ve güvenli bir hayatn temeli ve teminatdr. Nefsimizi ve neslimizi emniyet altna alan, temiz ve salkl bir toplumu ina eden yegne kurumdur. Aile, dünyann skntlarnda, hayatn sarsntlarnda tutunulacak bir el, snlacak güvenli bir limandr. nsan insan klan deerlerin örenildii bir ahlak mektebidir. Kiiyi iyiye ve doruya yönlendiren bir rehber; günahlardan ve kötülüklerden koruyan bir kalkandr.

Dijital dünyann ba döndürücü hzla gelitii bir dönemde yayoruz. Elbette bu yeni mecrann pek çok imknndan yararlanyoruz. Ancak bir yandan da özendirdii hayat tarznn haz, hrs, tüketim ve bireyselleme üzerine kurgulandna ahit oluyoruz. Maalesef bu durumdan aile yapmz da derinden etkileniyor. Bazen sanal lemin cazibesine kaplp deerlerimizi yitiriyoruz. Gerçek hayatla bamz koptukça ilikilerimiz sanallayor. Hatta kimi zaman en yakn dostumuz telefon ekranlar, internet mecralar oluyor. Rahmet, seknet ve muhabbet vesilesi ailemizden ilgiyi, sevgiyi ve muhabbeti esirgiyoruz. Dünyann dier ucundaki insanlarla iletiim kurarken, ayn sofraya oturduumuz anne babamzdan, eimizden, çocuklarmzdan gittikçe uzaklayoruz.

Aile, bir tercih deil; ftri bir ihtiyaçtr. Aile kurmak ve aile olmak, Hz. demden bu yana Peygamberlerin sünnetidir. Aile kurumunun yerine ikame edilecek hiçbir sosyal yap yoktur.

Alglarn gerçee galip geldii ve insanln ftrata aykr dönüümlere zorland günümüzde bize düen, dijital dünyann olumsuzluklar karsnda milli ve manevi deerlerimizi esas alan bir duru sergilemektir. Yaadmz çan gerçeklerinden kopmadan, dijital mecralarn da esiri olmadan deerleriyle birlikte aile olmaktr. Peygamber Efendimizin ilgiye, sevgiye, efkate, merhamete ve muhabbete dayal aile yapsn hanelerimizde hkim klmaktr. Unutmayalm ki deerler eitimi ailede balar. Güçlü ve huzurlu bir aile, ancak milli ve manevi deerlerimize sahip çkmakla mümkündür.

Ana Sayfaya Git