Cuma hutbesi: Faize bulaşan kişi kaybetmeye mahkûmdur

Bugünkü Cuma hutbesinde İslam'ın, faizin her türünü kesin olarak haram kıldığı hatırlatılarak verdiği zararlara dikkat çekildi.

Haberler 24.08.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl, bugün Türkiye genelindeki tüm camilerde Faizin Toplumsal Zararlar hutbe irad ettirdi.

Verilen hutbede, faizin her türlüsünün haram olduu ve en büyük günahlardan sayld hatrlatlarak verdii zararlara dikkat çekildi.

rad edilen hutbenin tamam öyle:

Hicretin onuncu, risaletin son senesiydi. Peygamber Efendimiz (s.a.s) hac farizasn yerine getirmek üzere ashabyla birlikte Medineden yola çkp Arafata ulat. Burada, yllar sonra Veda Hutbesi diye mehur olacak olan hutbesini rd etti. nsanln yolunu aydnlatacak tavsiyelerde bulundu. Birtakm haramlara ve sapmalara kar ümmetini uyard. Allah Reslünün Veda Hutbesinde Chiliyeye ait her ey ayaklarmn altndadr diyerek bir daha dönülmemek üzere yasaklad hususlardan biri de faiz idi. Peygamberimiz, faizin her çeidini ayaklar altna aldn ilan ederek müminlere öyle seslendi: yi bilin ki faizin her çeidi kesinlikle kaldrlmtr. (Müslim, Hac, 147.)

Faiz, borç verilen bir paray veya mal belli bir süre sonunda fazlasyla geri almaktr. Borçlunun alacaklsna ödemek zorunda brakld mer olmayan, karlksz ve hak edilmeyen fazlalktr. Aln teri dökmeden, emek sarf etmeden, haksz yoldan kazanç elde etmektir. Dara dümü, zorda kalm kiilerin bu hallerini frsata çevirmektir.

slam, faizin her türünü kesin olarak haram klmtr. Faizli ilemleri en büyük günahlardan saymtr. Nitekim Yüce Rabbimiz, hutbemin banda okuduum ayet-i kerimede müminleri öyle uyarmaktadr: Ey iman edenler! Kat kat arttrlm olarak faiz yemeyin. Allaha kar gelmekten saknn ki kurtulua eresiniz. (l-i mrn, 3/130)

Allahn bütün emir ve yasaklar kullarnn iyilii içindir. Onlarn dünyada huzurlu, ahirette mutlu olmalarna yöneliktir. slamn faizi haram klmasnda da hem birey hem de toplum açsndan birçok hikmet vardr.

Faiz, yalnzca maln deil, ayn zamanda ömrün de bereketini azaltr. Faiz yüzünden ortaya çkan nice iflaslar, intiharlar, dalan aileler, heba olan hayatlar vardr. Faizin yaygn olduu toplumlarda dar gelirliler ve yoksullar ezilir. Zenginle fakir arasndaki uçurum gittikçe derinleir. Allah rzs için borç verme, yardmlama, sevgi, merhamet, efkat, ihsan ve infak gibi erdemli davranlar ortadan kalkar. Din ve ahlk deerler örselenir. Helal haram duyarll zayflar. Nihayetinde meru olup olmadna bakmakszn kazanç elde etmeye çalmak, toplumda büyük huzursuzluklara sebep olur.

Faize bulaan kii emeksiz ve kolay yoldan kazanç elde ettiini zannetse de aslnda kaybetmeye mahkmdur. Nitekim Cenb- Hak, Allah, faizle elde edilen mal mahveder, zekt ve sadakas verilen mal ise artrr( Bakara, 2/276) buyurmak suretiyle bu gerçee iaret etmitir. Zira zekt ve sadaka verenin mal bereketlenip artar. Servetinden hayr görür. Kalbi huzurla, amel defteri sevapla dolar. Faiz ise servetin bereketini ortadan kaldrr. Sahibine günahtan baka kazanç salamaz. Hem madd hem de manev anlamda iflasn hazrlar. Allah Reslü (sallallahualeyhivesellem) faizin eninde sonunda sahibine kaybettireceini öyle ifade etmitir: Faiz yoluyla mal çoaltan hiç kimse, malnn hayrn göremez.( bn Mce, Ticret, 58)

Yüce dinimiz bizlere geçimimizi helal yoldan temin etmeyi emretmitir. Peygamber Efendimiz (sallallahualeyhivesellem) Hiç kimse kendi el emeinin kazancndan daha hayrl bir yiyecek yememitir.( Buhr, Büy, 15) buyurmutur.

Üzülerek ifade etmek gerekir ki, cahiliye döneminde olduu gibi günümüzde de faizli ilemler bazen ticaretin doal bir parças gibi deerlendirilmekte, faizsiz ticaret yaplamayacana dair düünce ve anlaylar yaygnlatrlmaya çallmaktadr. Hlbuki ticaret ve faiz birbirinden tamamen ayr eylerdir. Nitekim Kurann ifadesiyle Allah, al verii hell, faizi ise haram klmtr. (Bakara, 2/275) Bunun için bize düen, ticaretimizi yaparken, faize bulamama hususunda son derece hassas davranmaktr.

Dinimizin bütün ikazlarna ramen faizi terk etmeyenlerin karlaaca hüsran, Kuran- Kerimde öyle haber verilir: Faiz yiyenler, kabirlerinden eytann çarpt kimsenin kalkt gibi kalkarlar. Bu, onlarn Alveri de faiz gibidir demelerinden dolaydr ( Bakara, 2/275)

O halde, tarih boyunca ekonomik hayatn en büyük sömürü ve zulüm araçlarndan biri olan faiz felaketinden uzak duralm. Faizle elde edilen maldan hayr gelmeyeceinin idrakinde olalm. u geçici dünya hayatmzda daha çok kazanmaktan ziyade, helalinden kazanp helal yolda harcamaya gayret edelim. Maher günü, malmz nereden kazanp nereye harcadmzn hesabn vermeden Allahn huzurundan ayrlamayacamz asla unutmayalm.

Ey iman edenler! Allahtan korkun. Eer gerçekten inanyorsanz mevcut faiz alacaklarnz terk edin. Eer böyle yapmazsanz, Allah ve Reslü tarafndan faizcilere kar açlan savatan haberiniz olsun. Eer tevbe edip vazgeçerseniz, anaparanz sizindir; ne hakszlk etmi ne de hakszla uram olursunuz.

Ana Sayfaya Git