Cuma hutbesinde “Aile” vurgusu

Türkiye genelinde kılınan Cuma namazı öncesi okunan hutbede, aile kurmanın ve aile kalmanın önemine vurgu yapıldı.

Haberler 08.06.2019 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Din Hizmetleri Genel Müdürlüünce hazrlanan bu haftaki Cuma hutbesinde, toplumun en önemli kurumlarnn banda gelen aile konusu ilendi.

Aile olmak, aile kalmak balkl hutbede, aile kurmak kadar aile kalmann da önemli olduuna iaret edildi.

Mardinin Merkez Artuklu ilçesindeki akir Nuholu Camisinde cuma hutbesini okuyan mam Abdullatif Bilgin, Allahn varlklarn en deerlisi olan insan, erkek ve kadn olarak farkl cinsiyetlerde dünya hayatna yolladn söyledi.

Aile kurmak her eyden önce yaratlmza uygundur

mam Bilgin, Birbirlerine e olmalar, huzurlu bir yuva kurmalar için aralarnda kuvvetli bir muhabbet ve merhamet ba var etmitir. yilikte yardmlaacaklar ve kendilerini güvende hissedecekleri bir aile ortam lütfetmitir. dedi.

Evlenerek bir aile kurmak, her eyden önce yaratlmza uygundur. diyen Bilgin, Cenb- Hak, Aranzdan bekr olanlar evlendirin. buyruuyla kadn ve erkek için nikh tevik ederken, bata yaknlar olmak üzere bütün bir topluma da evlenme çana gelenlere destek olmalarn tavsiye etmitir. diye konutu.

Aile kurmak Peygamberimizin sünnetidir

Aile kurmann ayn zamanda Peygamberimizin sünneti olduuna dikkat çeken Bilgin, Allah Resulü (Sallahu Alyehi Vesellem) bir hadislerinde öyle buyurur: Nikh benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden deildir. Ftratna uygun bir ekilde sahih bir nikhla nezih bir evlilik yapmak, her insan için onur ve ükür vesilesidir. Zira Ey genç topluluu, aranzdan evlenmeye gücü yetenler evlensin. buyuran Peygamberimizin ifade ettii üzere, evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak için en iyi yoldur. Aile içinde yaamak, her yatan insana güven ve mutluluk alayan bir nimettir. Scak bir yuvann tadn, dertlere derman olan müfik elini, hayata anlam katan desteini baka hangi nimet karlayabilir? Aile hayatn salam temeller üzerine bina eden eler, sadece bu dünyada deil, ahirette de saadete kavuacak, birbirini cennete tayacaktr. diye konutu.

Aile olmak sadece ayn çat altnda yaamak deildir

Aile olmak, sadece ayn çat altnda yaamak deildir. diyen Bilgin, Aile ayn zamanda bir duygu, ideal, umut ve fikir birlikteliidir. Elerin birbirine dost olmas, iyilik ve takvada yarmasdr. Aile olmak, Rabbimizin rzasna uygun bir hayat birlikte yaamaktr. Sevinci ve kederi, varl ve yokluu paylamaktr. Her türlü meakkati beraberce göüslemek, vefakr bir e, sadk bir yr, merhametli bir ebeveyn, salih bir evlat olmaktr. dedi.

Aile kurmak kadar aile kalmak da önemlidir

Aile kurmak kadar, aile kalmak da önemli olduunu kaydeden Bilgin, Ailesinin deerini bilmek ve kurduu yuvay korumak, kadn-erkek her Müslümann vazifesidir. Aile kalmak, elerin birbirini örtü misali setretmesi, her türlü kötülükten muhafaza etmesi, ilgi ve sevgiyle bütünletirmesi demektir. Bu sebeple Yüce Rabbimiz, Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. buyurmutur. Aile kalmak, yuvay tehdit eden hata ve kusurlar terk etmeyi gerektirir. Mümin, ailesi içinde hogörülü ve affedici olmaya, sabrl ve sebatkr davranmaya gayret eder. dedi.

Gençlerimizi ailenin güçlü ve samimi ruhuyla tantralm

Bilgin, son olarak unlar söyledi: Aile kalmak, kadnyla erkeiyle, yalsyla genciyle her bir aile ferdinin sorumluluklarn yerine getirmesiyle ve en az kendi haklar kadar dierlerinin haklarn da gözetmesiyle mümkündür. Aile kalmak, her hal ve artta kendi menfaatini deil ailenin faydasn düünmeyi gerektirir. Peygamber Efendimizin bir hadisine göre, Bakmakla yükümlü olduu kimseleri ihmal etmesi kiiye günah olarak yeter. Muhterem Müminler! Sevginin ve sevincin bereketlendii, hüznün ve kederin dald bir aileye sahip olmak için gayret edelim. Gençlerimizi ailenin güçlü ve samimi ruhuyla tantralm. çocuklarmza ve elerimize süknet veren bir aile ortam sunalm. Ailemizin kymetini bilelim. Unutmayalm ki ailemiz bize Rabbimizin emanetidir ve insan ahirette ilk önce anne babasna, eine ve çocuklarna kar davranlarndan hesaba çekilecektir.

Ana Sayfaya Git